Πρόσωπα

Οι πέντε κορυφαίες στιγμές του Θοδωρή Ζαγοράκη: Το «θαύμα» του 2004, ο εγχώριος τίτλος και ο πρώτος Έλληνας που πήρε το Λιγκ Καπ (video)

Οι πέντε κορυφαίες στιγμές του Θοδωρή Ζαγοράκη: Το «θαύμα» του 2004, ο εγχώριος τίτλος και ο πρώτος Έλληνας που πήρε το Λιγκ Καπ (video)

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης κλείνει τα 50 χρόνια ζωής και το BN Sports αρπάζει την ευκαιρία να σας θυμίσει τις πέντε κορυφαίες στιγμές της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

«Δεν θα σταματήσω ποτέ να πιστεύω στην πανίσχυρη δύναμη της ομάδας». Μπορεί να έχουν περάσει κάτι παραπάνω από 16 χρόνια, όμως ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν ξεχνάει την κατάκτηση του EURO 2004. Ο άνθρωπος που με το περιβραχιόνιο στο χέρι, οδήγησε την Εθνική Ελλάδας στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο ίδιος, κλείνει σήμερα τα 50 χρόνια ζωής και το BN Sports πήρε τη πάσα για να σας θυμίσει τις πέντε κορυφαίες στιγμές της καριέρας του. Όταν συστήθηκε στο ελληνικό κοινό μέσω του ΠΑΟΚ, το ταξίδι στην Αγγλία και η πιο «χρυσή» σελίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

  • Η μέρα που τον έμαθε το ελληνικό ποδόσφαιρο…

Τον Δεκέμβριο του 1992, ο ΠΑΟΚ πραγματοποιεί την πρώτη του μεταγραφή για την χειμερινή περίοδο της σεζόν 1992/93. Ο Δικέφαλος έχει ξεχωρίσει τον 21χρονο Θοδωρή Ζαγοράκη και πριν κλείσει το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, κάνει την κίνηση να τον αποκτήσει. Με ελεύθερη μεταγραφή, ο ταλαντούχος μέσος υπογράφει συμβόλαιο με την ομάδα της Θεσσαλονίκης και ξεκινάει να αφήνει το στίγμα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

2694275.jpg

  • Η μεταγραφή στο Νησί, το Λιγκ Καπ kai η γκολάρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το καλοκαίρι του 1997, η Λέστερ αποφασίζει να βγάλει από τα ταμεία της 1,2 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον Θοδωρή Ζαγοράκη από τον ΠΑΟΚ. Ο Έλληνας χαφ είχε κερδίσει με το «σπαθί» του, τα βλέμματα των ομάδων του εξωτερικού και οι «αλεπούδες» προχώρησαν στη μεταγραφή του. Έμεινε για τρία χρόνια και είχε ως αποκορύφωμα, την κατάκτηση του Λιγκ Καπ το 2000, o πρώτος Έλληνας που το έχει κατακτήσει. Ο ίδιος μπορεί να μην έπαιξε στο ματς, αλλά το όνομά του γράφτηκε ανάμεσα τους κυπελλούχους. Φυσικά, άπαντες στο Νησί θυμούνται το απίστευτο γκολ που πέτυχε κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μπορεί οι "αλεπούδες" να ηττήθηκαν με 6-2 αλλά ο Ζαγοράκης είχε πετύχει ένα φανταστικό τέρμα.

  • Το ντεμπούτο με την Εθνική Ελλάδας

Το 1994, όσο έπαιζε στον ΠΑΟΚ, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονίου επιλέγει να προσφέρει στον Θοδωρή Ζαγοράκη την ευκαιρία να ντεμπουτάρει με το εθνόσημο στο στήθος. Ο νεαρός άσος του Δικεφάλου πήρε τη θέση του Μηνά Χατζίδη στο 82ο λεπτό του αγώνα κόντρα στα Νησιά Φερόε. Βέβαια, το ματς είχε κριθεί, αφού το σκορ ήταν 4-0 υπέρ της χώρας μας, με τον Ζαγοράκη, να κάνει την πρώτη από τις συνολικά 120 συμμετοχές που είχε με την Εθνική Ελλάδας.

  • Το μοναδικό τρόπαιο εντός συνόρων…

Παρότι έπαιξε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ο Θοδωρής Ζαγοράκης κατάφερε να πανηγυρίσει μόλις έναν εγχώριο τίτλο. Αυτόν του κυπέλλου Ελλάδας, το 2002. Συγκεκριμένα, στον δεύτερο του χρόνο μετά τον επαναπατρισμό του, ο διεθνής μέσος είχε βασικό ρόλο στην ΑΕΚ. Η Ένωση είχε δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο και ο Ζαγοράκης ήταν από τις βασικές μονάδες του Φερνάντο Σάντος και είχε επικρατήσει του Ολυμπιακού με 2-1. Μάλιστα, στην ίδια σεζόν, οι «κιτρινόμαυροι» τερμάτισαν στην πρώτη θέση μαζί με τους Πειραιώτες, όμως έχασαν το νταμπλ στην διαφορά τερμάτων.

  • Η πιο «χρυσή» σελίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου…

Φυσικά, δεν γινόταν να λείπει από τη λίστα το EURO 2004. Η μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού ποδόσφαιρο, όταν όλη η Ευρώπη παρακολουθούσε αποσβολωμένη την Ελλάδα να σηκώνει το ευρωπαϊκό μέσα στην Πορτογαλία. Αρχηγός ήταν ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος αναδείχθηκε και MVP της διοργάνωσης, ενώ στο βραβείο της «Χρυσής Μπάλας», κατέκτησε την 5η θέση (η υψηλότερη Έλληνα ποδοσφαιριστή στον θεσμό). Η χώρα μας, μετά τους ομίλους (όπου απέκλεισε Ισπανία και Ρωσία), έστειλε εκτός τις Γαλλία και Τσεχία για να κερδίσει δεύτερη φορά (η πρώτη στην πρεμιέρα) την διοργανώτρια Πορτογαλία.


Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0