Πρόσωπα

Σάμπναμ Μομπάρεζ: Η αρχηγός της Εθνικής Αφγανιστάν σηκώνει την «ασπίδα» της στα δικαιώματα των γυναικών!

Σάμπναμ Μομπάρεζ: Η αρχηγός της Εθνικής Αφγανιστάν σηκώνει την «ασπίδα» της στα δικαιώματα των γυναικών!

Η Σάμπναμ Μομπάρεζ κάλεσε τη FIFA να δώσει ένα τέλος στο μαρτύριο των συμπαικτριών της στο Αφγανιστάν, όπου διοικούν οι Ταλιμπάν, και συνεχίζει το έργο της ως υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών….

Η φωνή της είναι και η δύναμή της. Μέσα στο γήπεδο είναι εκεί, ώστε να εμψυχώνει τις συμπαίκτριές της σε κάθε ήττα που θα γνωρίσουν. Το ίδιο, όμως, καλείται να κάνει αυτή τη στιγμή η Σάμπναμ Μομπάρεζ, αρχηγός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών του Αφγανιστάν, στην πιο δύσκολη συνθήκη που βιώνουν, ζώντας υπό τον κλοιό των Ταλιμπάν.

Γεμάτη απόγνωση και ζητώντας αυτό που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο, καλεί τη FIFA  να βγάλει τις συμπαίκτριές της από την κατάσταση που περιήλθαν.

«Δεν είμαι εντάξει με αυτήν την κατάσταση. Ξέρω ότι θα ψάξουν να με βρουν. Η FIFA μπορεί να με βοηθήσει; Πρέπει να λάβει δράση για τις συμπαίκτριές μου. Όταν μιλάμε ακούω τα κορίτσια να κλαίνε. Φοβούνται για τις ζωές τους. Δεν ξέρουν τι μπορεί να συμβεί αύριο. Κρύβονται και η Ομοσπονδία έχει εξαφανιστεί» λέει εκείνη και αναζητά τη σωτηρία.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Μομπάρεζ εναντιώνεται σε όσα συμβαίνουν στη χώρα της και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες. Η ίδια το αποδίδει στο γεγονός ότι εκείνη και η οικογένειά της υπήρξαν κομμάτι των μεταναστευτικών ροών εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν (2002/3).

Μόλις 6 ετών, αλλά είχε την ευκαιρία να ζήσει στη Δανία, όπου τα πάντα έμοιαζαν ιδανικά στη σύγκριση με την πατρίδα της. Έπαιξε ποδόσφαιρο και κυνήγησε το όνειρό της, χωρίς ποτέ να απαρνηθεί τη χώρα της. Μάλιστα, μερικά χρόνια νωρίτερα αρνήθηκε να εκπροσωπήσει την Εθνική Δανίας- όπου και προτάθηκε ως παίκτρια της Άαλμποργκ- και συνέχισε το έργο της με το Αφγανιστάν, έχοντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού από το 2016 και έπειτα.

Το 2018, προς έκπληξη όλων βρέθηκε εκτός Εθνικής, αφού δεν δέχτηκε να υπογράψει ένα συμβόλαιο που, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, «ήταν προσβλητικό και στερούσε κάθε ελευθερία, καθώς δεν μας έδινε το δικαίωμα να αγωνιστούμε πουθενά εκτός από την αφγανική επικράτεια». Μίλησε! Διεκδίκησε! Και τώρα «φωνάζει»…

Συχνά επισκέπτεται την πατρίδα της προκειμένου να ζήσει όπως οι συναθλήτριές της. «Ο φόβος που νιώθω για τρεις βδομάδες ενώ προπονούμαι εκεί, για τις υπόλοιπες κοπέλες είναι μόνιμος. Αυτό θέλω να διορθώσω».

Η 26χρονη αθλήτρια προσπαθεί να μεταφέρει τις πεποιθήσεις της σε μικρότερα κορίτσια, που μετανάστευσαν στη Δανία και συμμετέχουν σε ποδοσφαιρικά camp, ενώ αποτελεί μέλος μίας γυναικείας οργάνωσης που προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών παγκοσμίως.

Νιώθει πως είναι χρέος της… Ως αρχηγός και έχοντας ζήσει στην αντίπερα όχθη. Η έκκλησή της Μομπάρεζ προς τη FIFA, είναι το βήμα που εκείνη προς το όνειρο του ποδοσφαίρου που… σβήνει μπροστά στους Ταλιμπάν!

Σταυρούλα Μουστακάτου
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0