Πρόσωπα

Ρεάλ Μαδρίτης: Στην εποχή μετά τον Ιέρο και τον Ράμος, η βαριά σκιά του αριθμού «4» αναζητά άξιο διάδοχο

Ρεάλ Μαδρίτης: Στην εποχή μετά τον Ιέρο και τον Ράμος, η βαριά σκιά του αριθμού «4» αναζητά άξιο διάδοχο

Ο θρυλικός αριθμός «4» στη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, έπειτα από 16 χρόνια και την παράδοση των σκήπτρων από τον Φερνάντο Ιέρο στον Σέρχιο Ράμος, ψάχνει νέο κάτοχο και ο πήχης έχει τεθεί ψηλά.

Σχετικά Άρθρα

Στο ποδοσφαιρικό λεξιλόγιο άλλων δεκαετιών ένας σέντερ μπακ θα μπορούσε να προσδιοριστεί μόνο από τον αριθμό της φανέλας του. Τότε που η ενδεκάδα ξεκινούσε από τον άσσο και έφτανε ως το έντεκα.

Το τέσσερα υπήρξε η σημαία του σέντερ μπακ, του φύλακα της εστίας, της τελευταίας γραμμής άμυνας πριν τον τερματοφύλακα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, ούσα μία από τις πιο εμβληματικές ομάδες του ποδοσφαιρικού στερεώματος, είχε την τύχη να φυλάσσεται από σπουδαία ονόματα στη σύγχρονη εποχή της. Σέντερ μπακ που εκτός από το πώς να αμύνονται, γνώριζαν πώς να δημιουργούν, να επιτίθεται, να σκοράρουν.

Με την αποχώρηση του Σέρχιο Ράμος, το θρυλικό «4» που παρέλαβε από τον Φερνάντο Ιέρο, μένει ορφανό, ο νέος άξιος διάδοχος αναζητείται κι ίσως αργήσει… να φανεί.
αρχείο_λήψης_1.png


Σπάνιο φαινόμενο να σηκώνει το βάρος ένας 19χρονος

Το καλοκαίρι του 2005, στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου, η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοινώνει την απόκτηση του πιο καυτού αμυντικού ονόματος της χώρας εκείνη την περίοδο.

Ο Σέρχιο Ράμος μετακινείται από τη Σεβίλλη στο Σαντιάγο Μπερναμπέου και ρίχνεται αμέσως στα βαθιά. Εκτός από τις 47 συμμετοχές που καταγράφει σε όλες τις διοργανώσεις στην πρώτη του σεζόν, φορτώνεται με τον αριθμό «4» στην πλάτη που φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή μίας τεράστιας δόξας του συλλόγου που προσέφερε για 14 ολόκληρα χρόνια τις υπηρεσίες του: του Φερνάντο Ιέρο.

Ο Ισπανός σέντερ μπακ έρχεται το καλοκαίρι του 1989 από τη Βαγιαδολίδ στη Ρεάλ Μαδρίτης όπου και παραμένει μέχρι το 2003. Καταγράφει 601 συμμετοχές, σκοράρει 126 γκολ, ενώ γεμίζει την τροπαιοθήκη του με πέντε πρωταθλήματα και τρία Champions League.

Ποιος να το περίμενε πως ο μακρυμάλλης 19χρονος που παρουσιάστηκε πριν 16 χρόνια θα άγγιζε ανάλογα επιτεύγματα;
Εικόνα

Οι 671 εμφανίσεις και τα 101 γκολ του με τους «Μερένχες» συνοδεύτηκαν από τον ίδιο αριθμό πρωταθλημάτων με αυτόν του Ιέρο, αλλά και από μία «κούπα με τα μεγάλα αυτιά» περισσότερη.

Το γεγονός πως ο Σέρχιο Ράμος διέλυσε την παρελθοντολαγνεία με όσα πέτυχε, οφείλεται στην προοπτική του που ίσως δεν διαβάστηκε ως έπρεπε. Τώρα όμως; Υπάρχει κάτι ανάλογο για να κρατηθεί η «Βασίλισσα»;

Ένας βαπτισμένος σέντερ μπακ μπορεί να δώσει τη λύση;

Η πλειοψηφία των φίλων του ποδοσφαίρου χαιρέτησε την απόκτηση του Νταβίντ Αλάμπα από τη Ρεάλ Μαδρίτης ως μία πολύ σημαντική προσθήκη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως μετακινήθηκε και ως ελεύθερος. Είναι, όμως, το κομμάτι που έλειπε από την άμυνα της Ρεάλ;

Η ενεργοποίησή του στην Μπάγερν Μονάχου από το καλοκαίρι του 2011 και έπειτα, έφερε στο φως έναν πολύ αξιόλογο αριστερό μπακ που μέτρησε στην έως τώρα καριέρα του 247 εμφανίσεις στη συγκεκριμένη θέση, τις οποίες συνδύασε με 20 γκολ και 45 ασίστ. Πλέον, όμως, λογίζεται ως σέντερ μπακ και ως τέτοιος αποκτήθηκε.

Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους αναμορφωτές του ποδοσφαίρου, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, που στη συνεργασία του με τον Νταβίντ Αλάμπα άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι πάνω του, μετατρέποντάς τον σε ένα σέντερ μπακ υψηλού επιπέδου μεν, αλλά διαφορετικού στυλ από αυτό του Σέρχιο Ράμος, στα παπούτσια του οποίου καλείται να «μπει».

Είναι γρήγορος, διαθέτει τη σωματοδομή για να αγωνίζεται στη συγκεκριμένη θέση, η ικανότητά του με την μπάλα στα πόδια δεν αμφισβητείται, αλλά τα γκολ του Ανδαλουσιανού είναι δύσκολο να βρεθεί τρόπος να τα προσφέρει. Ο κύριος λόγος; Δεν διαθέτει σε καμία των περιπτώσεων τις δυνατότητες του Σέρχιο Ράμος στο ψηλό παιχνίδι.

Το αποδεικνύουν, άλλωστε, και οι αριθμοί του, αφού σε 116 ματς που αγωνίστηκε ως σέντερ μπακ, σκόραρε μόλις 6 φορές.
Εικόνα


Η λύση εκ των έσω έχει ρίσκο τη στιγμή που μεταγραφική ενίσχυση… δεν προβλέπεται

Η δεδομένη φυγή του Ραφαέλ Βαράν θα αφήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης σχετικά «γυμνή» από επιλογές στο κέντρο της άμυνας. Παρτενέρ του νεοαποκτηθέντα, Νταβίντ Αλάμπα, αναμένεται να είναι ένας εκ των Μιλιτάο, Νάτσο ή Βαγιέχο.

Άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο ποιοτικές λύσεις που δείχνουν πως ένας και μόνο τραυματισμός μπορεί να ανεβάσει ή να κατεβάσει απίστευτα τον πήχη που θα έχουν θέσει οι «Μερέχνες» στην αμυντική τους γραμμή.

Στην παρούσα φάση, έστω και σε επίπεδο φημών, μεταγραφική ενίσχυση στη συγκεκριμένη θέση δεν προβλέπεται. Με τη Ρεάλ Μαδρίτης να ρίχνεται στη μάχη τριών διοργανώσεων για τη σεζόν 2021-22 το ρίσκο να πορευτεί ο Κάρλο Αντσελότι με τόσο περιορισμένες λύσεις κρίνεται τεράστιο.

Ακόμα κι αν η φανέλα με το «4» δεν είναι εύκολο να βρει άμεσα άξιο διάδοχο, οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα για τον σύλλογο να βρεθεί ένας παρτενέρ που θα προσφέρει τα αγωνιστικά στοιχεία που λείπουν από τον Νταβίντ Αλάμπα.

Πάνω από όλα, όμως, θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στη Ρεάλ Μαδρίτης, ώστε να εξαντλήσει τις πιθανότητες για να βρει ένα πρόσωπο ικανό να αντικαταστήσει τη βαριά σκιά τόσο του Φερνάντο Ιέρο, όσο και του Σέρχιο Ράμος.

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0