Πρόσωπα

Μίχαελ Μπάλακ: H κατάλληλη στιγμή του 2002 που δεν «έφτασε» ποτέ!

Μίχαελ Μπάλακ: H κατάλληλη στιγμή του 2002 που δεν «έφτασε» ποτέ!

30 Ιουνίου 2002: Η ημέρα που ο Μίχαελ Μπάλακ βρίσκεται «αντιμέτωπος» με τον 4ο χαμένο τελικό του σε δύο μήνες και βρίσκει…άλλοθι στην θεωρία του Ντεβάλ!

Ένας Γάλλος συγγραφέας, εν ονόματι Ζακ Ντεβάλ, ίσως να είχε «προβλέψει» την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο Μίχαελ Μπάλακ, σαν σήμερα, το 2002…Συγκεκριμένα εκείνος έγραφε: «Το μισό μίας νίκης είναι η επιλογή του πεδίου μάχης. Το άλλο μισό είναι η επιλογή της κατάλληλης στιγμής».

Το τέλος μίας άσχημης ανάμνησης

Μίας στιγμής που για τον Γερμανό μεσοεπιθετικό δεν ήρθε ποτέ, αφού η νύχτα της 30ης  Ιουνίου πριν από 19 χρόνια, τον βρήκε να κοιτά χαμένος το χορτάρι του σταδίου της Γιοκοχάμα. Ήταν η στιγμή που είχε χάσει τον 4ο τελικό και μάλιστα σε διάστημα δύο μηνών.

Βραζιλία και Γερμανία βρέθηκαν αντιμέτωπες, στο πλαίσιο της τελικής αναμέτρησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον Ρονάλντο πετυχαίνοντας 2 «φαινόμενα» να χρίζει τροπαιούχο την ομάδα του και να…μαυρίζει άλλη μία σελίδα στην χρονιά του Μπάλακ.

Εκείνος ήταν ανήμπορος να βοηθήσει την ημέρα του τελικού, λόγω καρτών που συμπλήρωσε στον ημιτελικό με την Νότια Κορέα, όπου και σκόραρε το νικητήριο γκολ. Πώς είναι να νιώθεις ότι έχεις μπροστά σου την μοναδική ευκαιρία και να μην μπορείς να «παλέψεις» για αυτήν;

Υπήρχε, όμως, παρελθόν…

Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της σεζόν 2001-2002,είχε πραγματοποιήσει εξαιρετική πορεία με την Μπάγερ Λεβερκούζεν, η οποία οδηγούσε και την…κούρσα της Bundesliga μερικές αγωνιστικές πριν το τέλος. Η εκτός έδρας ήττα από την Νυρεμβέργη μία «στροφή» από τη λήξη του πρωταθλήματος θα αφήσει την υπόθεση «τίτλος» στην Ντόρτμουντ και το +1 στον πίνακα. Η «κατάλληλη στιγμή» δεν ήταν και πάλι εκεί…

Αμφότερες οι δύο πρώτες ομάδες πέρασαν νικηφόρα από την τελική αποστολή τους και το Πρωτάθλημα βάφτηκε «Κιτρινόμαυρο» στις 4 Μαϊου 2002.

Η Σάλκε έμελλε να είναι εκείνη που θα έγραφε ακόμη ένα μηδενικό στην τροπαιοθήκη του Μπάλακ για το 2002, αυτή τη φορά στο Κύπελλο Γερμανίας με το εκκωφαντικό 4-2, ενώ το ημερολόγιο έδειχνε 11 Μαϊου.

Η πιο παραγωγική πορεία της Λεβερκούζεν (σύμφωνα με παρουσίες σε τελικούς), είχε ως αποτέλεσμα και την συμμετοχή της στον αγώνα του Champions League που θα έκρινε την ανάδειξη της πρωταθλήτριας Ευρώπης σε διασυλλογικό επίπεδο.

Βέβαια, στο «Χάμπτεν» στις 15 του ίδιου μήνα η «θεωρία της στιγμής» την πρόδωσε ξανά. Μαζί με τον 26χρονο -τότε- υπερφιλόδοξο ποδοσφαιριστή. Η Ρεάλ Μαδρίτης, ευτύχησε να παρακολουθήσει το κρεσέντο του Ζιντάν που την έφερε στην κορυφή, μετατρέποντας το κατά δύναμιν τρέμπλ του γερμανικού κλαμπ, σε αρνητική συνθήκη.

Ο Μπάλακ στην ποδοσφαιρική του καριέρα διάλεγε πάντοτε το ίδιο πεδίο μάχης…το χορτάρι. Αυτός ήταν ο τομέας που μπορούσε να του προσφέρει την κατάλληλη στιγμή. Το δικό του «σαν σήμερα» δεν περιέχει θετικές αναμνήσεις, αλλά μία συγκυρία που δεν συμβάδισε ποτέ με τα «θέλω» του!

Σταυρούλα Μουστακάτου

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0