Πρόσωπα

Ρόμπιν Γκόσενς: Η απέχθεια στο ποδόσφαιρο εξελίχθηκε στην αποκαθήλωση του Κριστιάνο

Ρόμπιν Γκόσενς: Η απέχθεια στο ποδόσφαιρο εξελίχθηκε στην αποκαθήλωση του Κριστιάνο

Τρέλανε την Ευρώπη, απομυθοποίησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο και απέδειξε πως είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Το «BN Sports» ξετυλίγει το κουβάρι της πορείας του…

Σχετικά Άρθρα

«Δεν ήθελα να παίξω ποδόσφαιρο. Δεν με τραβούσε σαν άθλημα. Μέχρι τα επτά μου, δεν ήθελα ούτε να το… βλέπω». Ποιος θα περίμενε πως λίγα χρόνια μετά, ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα γινόταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής για την εθνική Γερμανίας και μάλιστα, κόντρα στην πρωταθλήτρια Πορτογαλία.

Ο Ρόμπιν Γκόσενς μπορεί στην αρχή να μην άντεχε να βλέπει ποδοσφαιρική μπάλα, όμως το ταλέντο και η μοίρα, τον έκαναν να την… «δαμάσει». Στο ματς επί στην Πορτογαλία δεν αποκάλυψε απλά την ποιότητα του, αλλά την επιβεβαίωσε. Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Αταλάντα, που είδε το ποδόσφαιρο να μπαίνει πάνω από την επιθυμία του να γίνει αστυνομικός και τον έσωσε από τον αλκοολισμό.

Τι και αν είχε απέναντι του τον Κριστιάνο Ρονάλντο; Ο τρόπος που αντιμετώπισε την ζωή και η πορεία του μέχρι τα γήπεδα του EURO 2020, δεν θα του επέτρεπαν να κάνει κάτι λιγότερο από αυτό το ματς. Η φετινή διοργάνωση, είναι το εισιτήριο για το επόμενο βήμα.

Αθλητική οικογένεια, η στιγμή του περιπολικού και η πρώτη επαφή με το άθλημα!

Γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1994, στο Έμεριχ της Γερμανίας. Η οικογένεια ήταν μέσα στα αθλητικά δρόμενα, αφού ο πατέρας του ήταν προπονητής σε ποδοσφαιρική ομάδα και η μητέρα του έκανε στίβο. Ο Ρόμπιν Γκόσενς πάντως, έδειξε σε μικρή ηλικία πως δεν θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα των γονιών του, όμως και η αδερφή του, Σάνταλ.

Αξιοσημείωτο δε, πως ο, ολλανδικής καταγωγής, πατέρας του, προσπαθούσε να τον πείσει να παίξει ποδόσφαιρο, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία σε πρώτη φάση. Ο Γκόσενς το σιχαινόταν και απέφευγε να κάτσει να δοκιμάσει τις δυνατότητες του. Στα επτά του, μάλιστα, ο παππούς του, τον έβαλε μαζί του στο περιπολικό.

«Σκέφτηκα πως αυτή είναι η δουλειά για το μέλλον μου», ήταν τα λόγια του σε πρόσφατη συνέντευξή του. Του άρεσε η δουλειά του αστυνομικού, όμως ο Χόλγκερ Γκόσενς (Χόσενς λόγω της ολλανδικής καταγωγής του) δεν το έβαλε κάτω. Κάθε μέρα, του έβαζε μία μπάλα στα πόδια και προσπαθούσε να τον κάνει να δει με άλλο μάτι το άθλημα. Τελικά, έπειτα από πολλές απόπειρες, τον έπεισε να γραφτεί στην ακαδημία όπου προπονούσε εκείνος. Τη Φορτούνα Έλτεν.

Η δουλειά, το αλκοόλ που πρόσφερε μία τρομερή ιστορία και η Φίτεσε…

Σιγά-σιγά, έβλεπε το άθλημα σαν κάτι ωραίο. Ένα τρόπο να «ξεσπάει». Το ταλέντο του έγινε ευδιάκριτο στα τουρνουά που συμμετείχε και για αυτό άλλαξε δύο φορές ομάδα μέχρι να έρθει η ώρα της μετακόμισης. Η Φίτεσε είδε τις ικανότητες του και του πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο έπειτα από 12 χρόνια στις γερμανικές ομάδες.

Η οικογένεια του ήταν θετική στο να μετακομίσει στην Ολλανδία λόγω της καταγωγής του πατέρα του. Βέβαια, αυτή η κίνηση να πάει στη «χώρα» της τουλίπας, του άλλαξε την ζωή. Ουσιαστικά στη Γερμανία, για να μπορεί να πηγαίνει στις ντίσκο και να ξενυχτάει, έπρεπε να δουλεύει σε βενζινάδικο (!). Κοιμόταν ελάχιστα και το μυαλό του δεν ήταν στο ποδόσφαιρο.

Μία από τις τρομερές ιστορίες που έχει, είναι πως στο παιχνίδι από το οποίο μπήκε στη λίστα της Φίτεσε, ο Γερμανός άσος ήταν… μεθυσμένος από το προηγούμενο βράδυ. Όταν ο σκάουτερ του ολλανδικού συλλόγου το έμαθε, δεν μπορούσε να το πιστέψει αφού η εμφάνισή του ήταν τρομερή. Γενικά, ο νεαρός είχε θέμα με το αλκόολ, όμως όταν πήρε το αεροπλάνο για την Ολλανδία, όλα άλλαξαν. Η ομάδα του έβαλε αυστηρούς κανόνες και ο δρόμος δεν είχε εξόδους. Μόνο ευθεία προς το όνειρο.

E4Tl9q2VcAEUdBQ.jpg

Αρχικά στο περιθώριο και λύτρωση στη Χέρακλες!

Οι επιδόσεις του στις θυγατρικές ομάδες της Φίτεσε ήταν εξαιρετικές. Μπορεί σε πρώτη φάση, να τοποθετήθηκε ως εξτρέμ, όμως γρήγορα μετακινήθηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας. Παρότι είχε επαγγελματικό συμβόλαιο, ουδέποτε μπόρεσε να δείξει τι αξίζει στην πρώτη ομάδα. Τον Γενάρη του 2014 παραχωρήθηκε για 1,5 χρόνο στη Ντόρντρεχτ, όπου έδειξε ένα δείγμα του ταλέντου του.

Τα 53 ματς και τα τρία γκολ ως απολογισμό, μπορεί να μην έπεισε τη Φίτεσε, αλλά δεν ίσχυε το ίδιο και για τη Χέρακλες. Με μόλις 200 χιλιάδες ευρώ (!), ο ολλανδικός σύλλογος απέκτησε τον, τότε, 21χρονο φουλ μπακ και η αξιοποίηση του για μία καλύτερη μεταγραφή είχε ξεκινήσει. Μία διετία ήταν αρκετή. Βασικός και αναντικατάστατος μαζί με τον Βουτ Βέγκχορστ που ήταν στην κορυφή της επίθεσης, αποτελούσαν από τους κορυφαίους του συλλόγου.

Το επόμενη βήμα στο Μπέργκαμο…

Το καλοκαίρι του 2017, η Αταλάντα έκανε γερό «μπάσιμο» για να κάνει δικό της τον Γερμανό άσο. Με 1,2 εκατ. ευρώ, η Χέρακλες πείστηκε να δώσει το πράσινο «φως» και ο ίδιος ανυπομονούσε για τη νέα εμπειρία της ζωής του. Βέβαια, ήταν αναμενόμενο πως χρειαζόταν χρόνος προσαρμογής, καθώς η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανή.

Ο Πιέρο Γκασπερίνι πίστευε πολύ στο ταλέντο του. Παρότι κινήθηκε σε «ρηχά νερά» στην πρώτη σεζόν, συμπλήρωσε 26 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Τα μόλις δύο γκολ και οι ισάριθμες ασίστ, ήταν η βάση για τις επόμενες σεζόν. Το σύστημα του Ιταλού προπονητή, ήταν το κατάλληλο για τον διεθνή άσο, καθώς ήταν η επιτομή του φουλ μπακ και την καθιέρωση όλης της πλευράς.

Η αποχώρηση του Σπινατσόλα ένα χρόνο μετά, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο του Γκόσενς προς την καθιέρωση. Η δυναμική παρουσία της Αταλάντα σε Ιταλία και Ευρώπη, συνδυάστηκε αρμονικά με το μεγάλο step up του έμπειρου μπακ χαφ. Τα 27 γκολ και οι 20 ασίστ που έχει πετύχει μέχρι σήμερα με την ομάδα του Μπέργκαμο, τα λένε όλα. Εξού και ο λόγος που κοστίζει 35 εκατ. ευρώ αυτή την στιγμή.

Η απόρριψη της Ολλανδίας, ο Αλάμπα και η «φωνή» της αυτοβιογραφία του…

Λόγω του πατέρα του, που ήταν Ολλανδός, ο άσος της Αταλάντα μπορούσε να επιλέξει ποιο εθνόσημο θα τιμήσει. Είτε των «οράνιε» είτε της Γερμανίας. Ο Ρόναλντ Κούμαν, μάλιστα, τον προσέγγισε για να δει τις προθέσεις του, όμως ο Γκόσενς είχε πάρει την απόφασή του.

«Η καρδιά μου επέλεξε ποια χώρα θα υπηρετήσω. Αυτή είναι η Γερμανία. Νιώθω καλύτερα με το να εκπροσωπήσω εκείνη». Με αυτά τα λόγια, ο 26χρονος έδειξε πως το μέλλον είναι προσαρμοσμένο στα «πάντσερ». Ωστόσο, το είδωλό του και ο ποδοσφαιριστής που αποτελεί το παράδειγμα του, είναι από άλλη χώρα.

Ο Νταβίντ Αλάμπα είναι ο άνθρωπος που του προσφέρει τις περισσότερες κινήσεις που κάνει αυτή την στιγμή. Η επιθετικότητα που έχει ως μπακ, ο Αυστριακός άσος αλλά και ο τρόπος που αναλαμβάνει να καλύψει την πλευρά, είναι το προσωπικό «σχολείο» του Γκόσενς.

Τέλος, δεν γίνεται να μην αναφερθεί η αυτοβιογραφία του. Μπορεί να ήταν μόλις 26 ετών, όμως στο σκληρό lockdown του 2020, ο ίδιος έκατσε και έβγαλε βιβλίο με την ζωή του. Όμως, δεν ήταν σαν τις άλλες. Το συγκεκριμένο, ήταν μία αφορμή να… ξεσπάσει για όσα συμβαίνουν.

«Με εκνευρίζουν πολλά πράγματα στο ποδόσφαιρο με την μορφή που έχει το άθλημα αυτή την εποχή» είναι ένα από τα αποσπάσματα του βιβλίου, το οποίο έχει τον τίτλο «Dreaming is worth it».

Η… εκδίκηση από τον Κριστιάνο Ρονάλντο!

Όσοι είδαν το ματς με την Πορτογαλία αλλά και με την Γαλλία, θα είπαν πως «Μακάρι η Γερμανία να είχε 11 Γκόσενς». Λογικό κιόλας. Ο 26χρονος μπακ χαφ ήταν εντυπωσιακός και στα δύο ματς. Όμως, η εμφάνιση του κόντρα στην Πορτογαλία, ήταν από άλλο πλανήτη. Και ο Γερμανός είχε τον… λόγο του.

«Μετά το ματς κόντρα στη Γιουβέντους, προσπάθησα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου να αποκτήσω τη φανέλα του Κριστιάνο. Μετά από τη λήξη έψαξα να τον βρω, δεν έμεινα με τα παιδιά να πανηγυρίσω. Ο Κριστιάνο δεν δέχτηκε να μού δώσει τη φανέλα του. Του είπα: ''Κριστιάνο μπορώ να έχω τη φανέλα σου''; Ούτε που με κοίταξε, είπε μόνο όχι. Αισθάνθηκα ντροπιασμένος. Ένιωσα τόσο μικρός».

Αυτά τα λόγια, τα λένε όλα. Μόλις έχει λήξει το παιχνίδι της Αταλάντα με τη Γιουβέντους και ο Γκόσενς ήθελε μία φανέλα του Κριστιάνο Ρονάλντο. Όταν πήγε να την ανταλλάξει, εκείνος τον… απέρριψε. Ο Γερμανός άσος δεν το ξέχασε, μέχρι τη μεταξύ τους αναμέτρηση για το EURO 2020.

Ασίστ, γκολ και μία απροσπέλαστη άμυνα, ήταν όσα πέτυχε ο έμπειρος ποδοσφαιριστής κόντρα στην παρέα του Πορτογάλου αστέρα. Ουσιαστικά η επικράτηση με 4-2, ανήκε δικαιωματικά σε εκείνον, παίρνοντας μία τυπική… εκδίκηση.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσο μακριά θα πάει η Γερμανία σε αυτό το ιδιαίτερο EURO. Όμως, ο Ρόμπιν Γκόσενς απέδειξε πως είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα και να συνεχίζει να σκαρφαλώνει στην κορυφή του αθλήματος που… σιχαινόταν!

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0