Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Όταν όλος ο κόσμος χόρευε συρτάκι για χάρη της Ελλάδας, οι Αμερικάνοι ζούσαν την δική τους «αρχαία τραγωδία» (video)

Όταν όλος ο κόσμος χόρευε συρτάκι για χάρη της Ελλάδας, οι Αμερικάνοι ζούσαν την δική τους «αρχαία τραγωδία» (video)
Η αναμέτρηση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 πλησιάζει και το BN Sports «σκαλίζει» τις μνήμες από το έπος του 2006 και παρουσιάζει τις αντιδράσεις από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού μετά αξέχαστη αναμέτρηση.

Το ημερολόγιο έδειχνε 1η Σεπτεμβρίου 2006, όταν γράφτηκε ιστορία στην Σαϊτάμα της Ιαπωνίας. Η Ελλάδα κέρδισε τις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο με σκορ 101-95 σοκάροντας όλον τον μπασκετικό κόσμο.

board.jpg

Ήταν ένα καλοκαιρινό μεσημεράκι που έμελλε να μείνει αξέχαστο για όλους τους Έλληνες που παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα τον ημιτελικό του τουρνουά. Το αξιομνημόνευτο πικ εν ρολ της παρέας του Παναγιώτη Γιαννάκη κόντραρε στα ίσα και υπερτέρησε του ταλέντου που ξεχείλιζε από την ομάδα των ΗΠΑ η οποία… έσπερνε τον τρόμο σε όποιον αντίπαλο έβρισκε στο διάβα της. Πώς να μην προκαλούσε φόβο βέβαια.  όταν το ρόστερ της συμπλήρωναν παίκτες όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Ντουέιν Ουέιντ και ο Καρμέλο Άντονι στο άνθος της καριέρας τους…

λεμπρον.jpg

Ούτε και κάποιος με τη μεγαλύτερη φαντασία δεν θα σκεφτόταν πως η «επίσημη αγαπημένη» των Θοδωρή Παπαλουκά, Δημήτρη Διαμαντίδη, Βασίλη Σπανούλη, Σοφοκλή Σχορτσιανίτη κλπ. θα παρέδιδε σεμινάρια μπάσκετ στους Αμερικανούς κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Όμως ο «Δράκος», Παναγιώτης Γιαννάκης το πίστευε λέγοντας χαρακτηριστικά, «Σιγά ρε γιατί να μην κερδίσουμε»;

ελλασ.jpg

Το αποτέλεσμα; Οι Έλληνες παίκτες ξεκίνησαν να χορεύουν συρτάκι στη μέση του γηπέδου γιορτάζοντας την πρόκρισή τους στον τελικό της διοργάνωσης και οι Αμερικάνοι τους κοιτούσαν σαστισμένοι, αδύναμοι να αντιδράσουν.

Ο Καρμέλο Άντονι προσπάθησε να αντιμετωπίσει με τον δικό του τρόπο εκείνο το αρνητικό αποτέλεσμα: «Όλοι έφευγαν από το παρκέ μετά την ήττα. Υπήρχαν διάφορα κομφετί στο γήπεδο πεταμένα. Όλοι γιόρταζαν αλλά εγώ απλά ήθελα να το δω και νιώσω το συναίσθημα».

carmelo.jpg

Ο προπονητής της «ονειρεμένης» ομάδας του 2006, Μάικ Σιζέφσκι δήλωσε μετά την βαριά ήττα από την Ελλάδα: «Πρέπει να μάθουμε το διεθνές παιχνίδι καλύτερα. Μάθαμε πολλά σήμερα γιατί παίξαμε αντίπαλοι σε μια ομάδα που ξέρει καταπληκτικό μπάσκετ και είναι ενωμένη».

Ο Γκίλμπερτ Αρίνας είχε προοικονομήσει το μέλλον της Team USA από την στιγμή που… κόπηκε από την τελική 12άδα της αποστολής για το Παγκόσμιο. Συγκεκριμένα πίστευε πως η ομάδα δεν θα κατάφερνε να γυρίσει με το χρυσό χωρίς εκείνον στο ρόστερ της και εν μέρει είχε δίκιο.

«Έβραζα! Είπα ότι με τον τρόπο που προπονεί δεν θα κέρδιζαν το χρυσό. Θυμάμαι ότι το είπα - έτσι όπως προπονεί, δεν θα κέρδιζαν το χρυσό. Έχει όλους τους σουτέρ στον πάγκο  και άφηνε στο παρκέ μαζί όλους εκείνους που επιδίωκαν το καλάθι μέσω drive», δήλωνε χαρακτηριστικά κρίνοντας την τακτική του Σιζέφσκι.

Στο βιβλίο του με τίτλο «The Golden Standard» ο τότε προπονητής της Dream Team, αποτύπωσε τις σκέψεις του για την πιο βαριά ήττα, όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο ίδιος, που έχει βιώσει στην καριέρα του.

«Ήταν η πρώτη φορά που υπέφερα τόσο πολύ μετά απ' αυτή την ήττα. Μόλις έληξε το παιχνίδι και είδα το ταμπλό να γράφει 101-95, κοίταξα τον Τζέρι Κολάντζελο (πρόεδρος ομοσπονδίας) και δεν ήξερα τι να κάνω. Το μόνο που σκεφτόμουν να πω είναι συγγνώμη. Με είχαν προσλάβει ως προπονητή για μια αποστολή πολύ σημαντική για το μέλλον του μπάσκετ στην Αμερική και απογοήτευσα. Ένιωθα ότι είχα απογοητεύσει την χώρα μου, τους παίκτες μου, την ομάδα μου και τον εαυτό μου. Τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα και στα αποδυτήρια. Χάσαμε από την Ελλάδα γιατι η ομάδα μας δεν έπαιξε ποτέ ένα τόσο δυνατό αγώνα. Στα προηγούμενα παιχνίδια μας εκείνο το καλοκαίρι κανένα δεν ήταν ισάξιο σε πάθος και ταχύτητα όσο αυτό με την Ελλάδα. Η συνάντηση με την ελληνική ομάδα, ήταν η επιτομή του διεθνούς μπάσκετ. Ήταν ό,τι καλύτερο υπήρχε εκτός Αμερικής και εμείς δεν είχαμε μάθει να παίζουμε σ’ ένα άλλο στυλ υψηλού επιπέδου. Όπως κι αν αισθανόμουν έπρεπε να αντιμετωπίσω τους δημοσιογράφους».

Μαζί με τον Καρμέλο Άντονι ήταν εκείνοι που έκατσαν στο πάνελ μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου γνωρίζοντας πως αυτό που επρόκειτο να αντιμετωπίσουν δεν θα ήταν εύκολο.

Ο «Μέλο» ήταν εκείνος που κλήθηκε πρώτος να απαντήσει στην ερώτηση:  «Πόσο σοκαρισμένοι είστε»;

Απαντώντας: «Το να χάσουμε ένα οποιοδήποτε παιχνίδι είναι σοκ για εμάς. Μπήκαμε με την νοοτροπία να κερδίσουμε, να συνεχίσουμε και να πάρουμε το χρυσό. Δυστυχώς, οι Έλληνες μπήκαν στο παιχνίδι δυναμικά και κέρδισαν δίκαια. Δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου για εμάς. Κερδίσουμε μαζί χάνουμε μαζί».

coach.webp

Τόσο επώδυνη ήταν αυτή η ήττα για τον Μάικ Σιζέφσκι που την αντιμετώπισε ως ένα σημαντικό μάθημα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει τα παιχνίδια. «Τρία πράγματα έμαθα από αυτή την ήττα εκείνο το καλοκαίρι. Το πρώτο ήταν ότι έπρεπε ίσως να φέρουμε πιο έμπειρους παίκτες. Το δεύτερο ήταν η προετοιμασία. Ίσως έπρεπε να κάνουμε καλύτερη προετοιμασία. Και το τρίτο και πιο σημαντικό είναι ότι αναρωτήθηκα τι έκανα λάθος στην προπόνηση και στο κοουτσάρισμα της ομάδας και τι έπρεπε να αλλάξω. Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι θα παίζουμε χωρίς να είμαστε υπερόπτες. Όταν έχασα, συνειδητοποίησα ότι παρότι το είχαμε αναφέρει, κοουτσάριζα κι εγώ με υπεροψία», δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο προπονητής.

 «Έπαιξαν όπως παίζει ένας πρωταθλητής», τόνισε με την σειρά του ο Αμερικανός επιθετικός, Σέιν Μπατιέρ για την Ελλάδα. Εξάλλου ήταν φανερή η αδυναμία των ΗΠΑ να περιορίσουν τους Παπαλουκά και Σχορτσιανίτη που έκαναν… πάρτι στην αντίπαλη ρακέτα.

σχοτσ.jpg

«Ο Σχορτσιανίτης ήταν αυτός που έπαιρνε συνέχεια τη μπάλα στο πικ εν ρολ. Έπαιζαν με αυτόν τον ίδιο τρόπο σε όλο το δεύτερο μέρος και εκείνος το πετύχαινε κάθε φορά», είχε πει για τον «Big Σόφο» ο Ντουάιτ Χάουαρντ.

«Αυτά τα παιδιά πονάνε. Ίσως είναι καλύτερο να πρέπει να επιστρέψουμε αύριο και να παίξουμε ξανά αντί να καθίσουμε για δύο ημέρες», ήταν τα πρώτα λόγια του μάνατζερ της Team USA, Τζέρι Κολάντζελο.

Ο… πικραμένος Ντουέιν Ουέιντ έκρινε πως η Ελλάδα έπαιζε με τον ίδιο τρόπο σε όλη την αναμέτρηση, ενώ ο Κρις Μπος από την άλλη το χαρακτήρισε ως το «τέλειο παιχνίδι».

Ο σχολιαστής του ESPN που περιέγραφε τον ιστορικό αγώνα δήλωσε χαρακτηριστικά στην αμερικάνικη τηλεόραση πως «Διαλυθήκαμε από παίκτες με υψηλό IQ»!

Με την σειρά τους οι πιο διάσημες αθλητικές ιστοσελίδες και τα πιο γνωστά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού χαρακτήρισαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο την επική συντριβή των ΗΠΑ κόντρα στην Ελλάδα.

ESPN: «Η αμερικάνικη ομάδα υποφέρει από την ελληνική τραγωδία».

Επίσημη ιστοσελίδα NBA: «Το μεγαλύτερο σοκ του μουντομπάσκετ».

USA Basketball: «Οι ΗΠΑ έπεσαν πάνω στην Ελλάδα».

USA Today: «Η Ελλάδα χτύπησε τις ΗΠΑ».

SI: «Η Ελλάδα εκπλήσσει τις ΗΠΑ».

CBS: «Στάση Ελλάδα».

New York Times: «Η Ελλάδα σόκαρε τις ΗΠΑ».

Associated Press: «Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης θα παίξει για το κορυφαίο τρόπαιο, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι Αμερικάνοι είναι να ελπίζουν στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου».

Reuters: «Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ελλάδα, σόκαρε, κόντρα στους οιωνούς, το φαβορί των Η.Π.Α. Με 101 – 95, πήγε το τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ».


Μετά από αυτό το παιχνίδι οι Αμερικάνοι σοκαρίστηκαν μεν, πήραν ένα σημαντικό μάθημα δε και έμειναν αήττητοι για 13 ολόκληρα χρόνια μέχρι να συναντήσουν το εμπόδιο της Αυστραλίας. Δεν τη λες και κακή αντίδραση…

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0