Καρώ Σημαία

Τρεις σερί τίτλοι για Φερστάπεν και μπήκε στη λίστα με τους θρύλους της Formula 1 (video)

Τρεις σερί τίτλοι για Φερστάπεν και μπήκε στη λίστα με τους θρύλους της Formula 1 (video)

Ο Φερστάπεν, στο Κατάρ κέρδισε μαθηματικά το πρωτάθλημα του 2023 και έγινε μόλις ο 5ος οδηγός που κατακτά τουλάχιστον τρεις διαδοχικούς τίτλους στη Formula 1. Ο Ολλανδός πέτυχε κάτι που μόνο οι Σουμάχερ, Φάντζιο, Χάμιλτον και Φέτελ έχουν κάνει!

Είχε κανείς αμφιβολία πως ο Μαξ Φερστάπεν θα έπαιρνε για ακόμα μία χρονιά το πρωτάθλημα της Formula 1; Ο Ολλανδός πιλότος της Red Bull δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Με 400 βαθμούς ήρθε μαθηματικά στα χέρια του και πάλι ο τίτλος.

Η δεύτερη θέση στο sprint race του Κατάρ, ήταν αρκετή για να τον κάνει τον απόλυτο κυριάρχο με τον ομόσταβλό του, Σέρχιο Πέρεζ, να ακολουθεί. Η απόσταση τεράστια, και δεν θα καλυπτόταν ούτε με θαύμα.

Ο 25χρονος οδηγός των «ταύρων» σχεδόν σε κάθε αγώνα του, «έσπαγε» ή ισοφάριζε ρεκόρ θρύλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ύστερα από την back-to-back νίκη του στο φετινό παγκόσμιο, κατάφερε να γράψει το όνομά του και σε μία εξαιρετικά περιορισμένη λίστα: Αυτή των οδηγών που έχουν αποσπάσει τον τίτλο τουλάχιστον τρεις φορές, όμως συνεχόμενα.

Μόλις τέσσερις είναι αυτοί οι πιλότοι, και απέναντι σε δύο εξ αυτών, ο Φερστάπεν είχε την τιμή να αγωνιστεί.

Μίχαελ Σουμάχερ (5 νίκες)

Είτε παρακολουθείς τη Formula 1, είτε όχι, γνωρίζεις το όνομα του ανεπανάληπτου Γερμανού οδηγού, του οποίου η μοίρα απεδείχθη τραγική.

Ο Σουμάχερ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 1991 στην πίστα του Spa, στο Βέλγιο. Μόλις έναν χρόνο αργότερα, στο ίδιο Grand Prix, πέτυχε την πρώτη του νίκη σε ηλικία 23 ετών. The rest is history. Τρείς διαφορετικές ομάδες και επτά τίτλοι.

Ο Γερμανός είναι ο μοναδικός στην ιστορία της διοργάνωσης που έχει καταφέρει να κερδίσει όχι ένα και δύο, αλλά πέντε συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα. Από το 2000 έως το 2004, ο Σουμάχερ κυριολεκτικά δεν είχε αντίπαλο.



Χουάν Φάντζιο (4 νίκες )

Ο Αργεντίνος οδηγός υπήρξε ο πρώτος που είχε καταφέρει να αναδειχθεί νικητής σε τέσσερα συνεχή πρωταθλήματα.

Από το 1954 έως το 1957 διήρκεσε η απόλυτη κυριαρχία του στη Formula 1, αν και ένα ατύχημα στη Λεν Μαν του 1955 παραλίγο να βάλει… φρένο στο σερί αυτό.

Ο τότε οδηγός της Μερσέντες, όταν τα «ασημένια βέλη» απέσυραν τη συμμετοχή τους, συνέχισε πίσω από το τιμόνι της Φεράρι.

Το 1957 επέστρεψε στη Μαζεράτι για να πάρει τον πέμπτο και τελευταίο τίτλο της καριέρας του, όντας μάλιστα ο μεγαλύτερος νικητής στην ιστορία (46 ετών!).

Ο Φάντζιο είχε εξελιχθεί –και ακόμα παραμένει- μία τεράστια μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική, από όπου καταγόταν. 



Σεμπάστιαν Φέτελ (4 νίκες )

Αν και πλέον δεν βρίσκεται στη F1, η νέα γενιά αυτών που αγαπόυν το άθλημα έχει να λέει πως τον είδε να αγωνίζεται τουλάχιστον για μία φορά.

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ ήδη από το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ το 2007 ξεχώρισε και στη συνέχεια κατέκτησε τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα, όλα με την ομάδα της Red Bull (2010,2011,2012,2013).

Ο Γερμανός οδηγός είναι ένας εξ αυτών που έχουν καταφέρει να αναδειχθούν παγκόσμιοι πρωταθλητές τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες χρονιές, έχοντας μάλιστα ανέβει στο κορυφαίο σκαλί του podium 53 φορές!

Αποσύρθηκε το 2022 και η ανακοίνωση της «συνταξιοδότησης» αυτής ήταν σοκ για τους λάτρεις του αθλήματος. Άξιος συνεχιστής του στην ομάδα των «ταύρων», ωστόσο, έχει αποδειχθεί ο Φερστάπεν που… κατά καιρούς, καταρρίπτει και μερικά ρεκόρ του.



Λιούις Χάμιλτον (4 νίκες)

Ο Βρετανός οδηγός της Μερσέντες είναι ο μοναδικός ο οποίος έχει σημειώσει τουλάχιστον τρεις σερί νίκες στο πρωτάθλημα, και μοιράζεται ακόμα το grid με τον Μαξ Φερστάπεν.

Ο Χάμιλτον, μόλις στην πρώτη του σεζόν, με την ομάδα της Μακλάρεν, (2007) κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση κάνοντας τους πάντες να πιστέψουν πως είχαν μπροστά τους το next big thing.

Πράγματι, ο 38χρονος πλέον πιλότος έχει αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής συνολικά επτά φορές, κάνοντας μάλιστα τέσσερις διαδοχικές νίκες από το 2017 εώς το 2020.

Φυσικά, όλες με τα «ασημένια βέλη», για τα οποία αγωνίζεται στη Formula 1 έως και σήμερα.



Ο φετινός νικητής, πήρε τον τίτλο για πρώτη φορά το 2021. Μπορεί το ντεμπούτο του να είχε πραγματοποιηθεί χρόνια πριν (2015), ωστόσο από τη νίκη του και ύστερα η πορεία του είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή.

Στη Red Bull έχει βρει την οικογένειά του και πλέον είναι κατά γενική ομολογία το αγαπημένο παιδί του Κρίστιαν Χόρνερ.

Είναι σημείο-ορόσημο για την καριέρα σου το να καταφέρνεις κάτι που τόσοι λίγοι οδηγοί έχουν πετύχει. Ωστόσο, οποιαδήποτε σύγκριση του Ολλανδού οδηγού με τους υπόλοιπους, πάντα θα είναι άδικη.

Ο ίδιος δεν είναι ο επόμενος Σουμάχερ, ούτε ο επόμενος Χάμιλτον. Τα μονοθέσια αλλάζουν, όπως και οι εποχές και πλέον ίσως βρισκόμαστε στην εποχή του Φερστάπεν.

Βασιλική Μπαρτζιώτη

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0