Καρώ Σημαία

Formula 1: Το σερί του Φερστάπεν, η καταστροφή για Ferrari και 5+1 πράγματα που μάθαμε στη Βαρκελώνη

Formula 1: Το σερί του Φερστάπεν, η καταστροφή για Ferrari και 5+1 πράγματα που μάθαμε στη Βαρκελώνη

Η πρώτη θέση στις βαθμολογίες πιλότων και κατασκευαστών άλλαξε χέρια μετά τον αγώνα στη Βαρκελώνη και αυτό συνέβη διότι η Ferrari αντιμετώπισε το πρώτο σοβαρό πρόβλημα αξιοπίστίας. Την ίδια ώρα η Mercedes έχει και πάλι… ζωή ενώ ο Σάινθ εξακολουθεί να προβληματίζει. Πάμε να δούμε τι κρατάμε από το 6ο Grand prix της σεζόν.

Γράφει ο Κώστας Ψάρρας

Όταν τερματίζει, κερδίζει ο Μαξ Φερστάπεν

Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής έχει ένα εκπληκτικό σερί τη φετινή σεζόν. Τερμάτισε για 4η φορά και παρά τα όσα έγιναν στον ανατρεπτικό αγώνα στη Βαρκελώνη, κατάφερε να πάρει την 4η νίκη του. Αυτή δεν ήρθε λόγω διαχείρισης ελαστικών όπως στην Τζέντα, ούτε λόγω της υψηλής τελικής ταχύτητας όπως στο Μαϊάμι. Ο Φερστάπεν έκανε το πρώτο σοβαρό λάθος της χρονιάς, χάνοντας τρεις θέσεις μετά από το τετ α κε του, όμως είδε την τύχη να του χαμογελά. Η εγκατάλειψη του Λεκλέρ του έδωσε την ευκαιρία να διεκδικήσει τη νίκη και την πήρε διότι η Red Bull ρίσκαρε με τη στρατηγική και δικαιώθηκε απόλυτα.

Τα team orders της Red Bull

Για να πανηγυρίσει ο Φερστάπεν την 24η νίκη του χρειάστηκε τη… βοήθεια του Σέρχιο Πέρες. Ο Μεξικανός σε δύο περιπτώσεις κλήθηκε να δώσει τη θέση του στον Ολλανδό και παρά τις διαφωνίες του, το έκανε τη στιγμή που έπρεπε. Η πρώτη ήταν όταν ο Φερστάπεν έκανε το λάθος και βρέθηκε 4ος. Η αυστριακή ομάδα θέλησε να του δώσει την ευκαιρία να επιτεθεί στον Ράσελ αλλά αυτή η αλλαγή θέσης δεν βοήθησε λόγω του προβλήματος που αντιμετώπισε με το DRS.

Η δεύτερη φορά που άκουσε ο Πέρες ότι πρέπει να δώσει τη θέση του στον Φερστάπεν ήταν και η καθοριστική. Ο Μεξικανός θα μπορούσε να πάρει τη νίκη αλλά η Red Bull έκανε το λογικό. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Μαξ θα διεκδικήσει τον τίτλο και για να ξεπέρναγε τον Λεκλέρ στη βαθμολογία χρειαζόταν τους 25 βαθμούς της πρώτης θέσης. Η επιλογή της ομάδας ήταν λογική όπως και η αντίδραση του Πέρες που τη χαρακτήρισε άδικη. Ο Μεξικανός για να διεκδικήσει κάτι περισσότερο θα πρέπει να κερδίζει στις κατατακτήριες δοκιμές τον teammate του και κάτι τέτοιοι δεν συμβαίνει μέχρι τώρα.

Η πρώτη εγκατάλειψη της σεζόν για τον Λεκλέρ

Η Ferrari έχει κάνει σημαντικά άλματα προόδου της φετινή σεζόν αλλά για να διεκδικήσει μέχρι τέλους το πρωτάθλημα χρειάζεται να έχει την αξιοπιστία με το μέρος της. Ως τώρα λόγω αυτής είχε το προβάδισμα στο πρωτάθλημα των οδηγών και των κατασκευαστών. Οι δύο εγκαταλείψεις του Φερστάπεν είχαν δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στον Λεκλέρ. Στυη Βαρκελώνη οι υψηλές θερμοκρασίες… πλήγωσαν τον Λεκλέρ που θα έπαιρνε μία άνετη νίκη αλλά ο κινητήρας της Ferrari τον πρόδωσε.

Ο Σάινθ προβληματίζει με την απόδοσή του

Σαν να μην έφτανε στη Ferrari ο προβληματισμός για την πρώτη εγκατάλειψη του Λεκλέρ, έχει να διαχειριστεί και την απόδοση του Κάρλος Σάινθ. Ο Ισπανός μπορεί να ανανέωσε πρόσφατα τη συνεργασία του με την ομάδα ως το 2024, όμως η εικόνα του εντός πίστας δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Scuderia. Η εκκίνησή του ήταν κάκιστη και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν έχασε τον έλαγχο του μονοθεσίου του στην 4η στροφή της πίστας (στο ίδιο σημείο που έκανε λάθος και ο Φερστάπεν).

Ο Ισπανός ήλπιζε ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει την πρώτη του νίκη στον εντός έδρας αγώνα του αλλά δεν πλησίασε ποτέ σε κάτι τέτοιο. Είναι δεδομένο ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του και την ομάδα του αλλά η ψυχολογία του είναι εύθραυστη και τα περιθώρια στενά αφού η Red Bull απέκτησε προβάδισμα 26 βαθμών στη βαθμολογία των κατασκευαστών.

 

Η επιστροφή της Mercedes

Η γερμανική ομάδα είχε να καλύψει σημαντικό έδαφος έναντι των Red Bull, Ferrari και η εικόνα της στη Βαρκελώνη ήταν ενθαρρυντική. Σίγουρα δεν έχει φτάσει στο σημείο να κοντράρει στα ίσα τους αντιπάλους της, όμως η απόδοσή της ήταν σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τα όσα βλέπαμε ως τώρα. Ο Ράσελ έδωσε υπέροχες μάχες και ανέβηκε για 2η φορά φέτος στο βάθρο. Ο Χάμιλτον έκανε εξαιρετικό αγώνα αν και βρέθηκε τελευταίος μετά την επαφή που είχε με τον Μάγκνουσεν στον πρώτο γύρο. Ο Βρετανός θα μπορούσε να πάρει την 4η θέση μετά το προσπέρασμα που έκανε στον Σάινθ αλλά ο κίνδυνος που υπήρξε να εγκαταλείψει λόγω υπερθέρμανσης του κινητήρα τον έριξε και πάλι στην 5η θέση.

Η μάχη του τίτλου θυμίζει την περυσινή

Πέρυσι είδαμε μία από τις συγκλονιστικότερες μονομαχίες όλων των εποχών και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσαμε να το ξαναζήσουμε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι νωρίς ακόμη για να ξέρουμε αν οι ΦερστάπενΛεκλέρ θα μας προσφέρουν αντίστοιχες συγκινήσεις όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Ο Ολλανδός πήρε για πρώτη φορά το προβάδισμα αλλά ο Μονεγάσκος έχει την ευκαιρία στον εντός έδρας αγώνα του να ξαναπάρει την πρωτοπορία.


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0