Basket Talk

Βαλένθια - Ολυμπιακός 85-92: Κατακτητές της Ισπανίας οι «ερυθρόλευκοι»!

Βαλένθια - Ολυμπιακός 85-92: Κατακτητές της Ισπανίας οι «ερυθρόλευκοι»!
Τι κι΄ αν έπρεπε να αφήσει πίσω του, σωματικά και πνευματικά, την κατάκτηση του Κυπέλλου και χρειάστηκε 20 λεπτά για να θυμίσει Ολυμπιακό; Οι «ερυθρόλευκοι» με μία κυριαρχική τρίτη περίοδο, άλωσαν και τη Βαλένθια (85-92) και έκαναν το 4/4 επί ισπανικού εδάφους για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Μονάχα οι Πειραιώτες και άλλες τρεις ομάδες έχουν κατορθώσει να κερδίσουν όλους τους αγώνες τους στην Ιβηρική χερσόνησο την ίδια σεζόν.
Το εγχείρημα μόνο έυκολο δεν ήταν. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να ξεχάσει το Ηράκλειο, την δεύτερη κούπα της χρονιάς, την κούραση και ό,τι του έφερε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Και μπορεί να χρειάστηκε 20 λεπτά για να μπει στο κλίμα στη Βαλένθια όταν όμως το έκαναν οι παίκτες του Μπαρτζώκα ήταν απολαυστικοί. 

Οι Πειραιώτες ήταν στα... χαμένα στο πρώτο ημίχρονο αλλού πατούσαν και αλλού βρίσκονταν, έδειξαν ευάλωτοι αλλά αν κλείσεις το «θηρίο» στο κλουβί εκείνο γίνεται άγριο, αδάμαστο. Όπως ακριβώς και οι «ερυθρόλευκοι» οι οποίοι έκαναν ένα φανταστικό δεύτερο ημίχρονο, άλωσαν την Ισπανία και παρέμειναν στην κορυφή της Ευρωλίγκα. Αυτή ήταν η τέταρτη νίκη σε ισάρριθμους αγώνες του Ολυμπιακού επί ισπανικού εδάφους την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, γεγονός μάλλον σπάνιο αν κρίνει κανείς από τη συχνότητα που συμβαίνει. Μονάχα η ΤΣΣΚΑ (δις), η Φενέρ και η Εφές το έχουν κάνει πράξη και αυτό από μόνο του είναι ένα ακόμα παράσημο για τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Πιο συγκεκριμένα στα... χνάρια που βάδισαν οι Πειραιώτες κατακτητές στην κανονική διάρκεια της φετινής σεζόν, είχαν ήδη «πατήσει» η ΤΣΣΚΑ τόσο το 2004-05 (Ρεάλ, Μπασκόνια, Ουνικάχα, Μπαρτσελόνα) όσο και το 2018-19 (Ρεάλ, Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα, Γκραν Κανάρια). Μία χρονιά πριν (2017-18) το είχε καταφέρει και η Φενέρ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς (Ρεάλ, Μπασκόνια, Βαλένθια, Μπαρτσελόνα, Ουνικάχα) αλλά και η Εφές την περίοδο που διακόπηκε λόγω κορονοϊού (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Βαλένθια, Μπασκόνια, 2019-20).
5817608.jpg

ΤΟ ΜΑΤΣ

Στα αγωνιστικά, μουδιασμένα και με το μυαλό ακόμα στην Ελλάδα και την Κρήτη εμφανίστηκαν οι Πειραιώτες στο παρκέ της Pabellon Fuente De San Luis αρένα και αυτό το πλήρωναν. Η Βαλένθια κυκλοφορούσε άριστα τη μπάλα, «χτυπούσε» από απόσταση και με τον Ντούμπλιεβιτς σημείο αναφοράς (δεν είχε πάει καλά το ματσάτισμα με τον Φαλ) έφτασαν γρήγορα σε double-score (18-9). Μάλιστα, με το δίποντο του Αλεξάντερ έφτασαν και στο 25-10 στο 9', κάνοντας πολλά πράγματα καλά στο παρκέ.

Ωστόσο η είσοδος του Σλούκα και του Μπλακ στον αγώνα έκανε καλό στον Ολυμπιακό. Ο Έλληνας γκαρντ άλλαξε το ρυθμό στην επίθεση των Πειραιωτών, ο Παπανικολάου «κουβάλησε» στην επίθεση και έτσι οι παίκτες του Μπαρτζώκα με ένα δικό τους 15-0 έφεραν το ματς στα ίσα (25-25, 13'). 

Οι Ισπανοί βρήκαν και πάλι τον τρόπο να σταματήσουν τον Ολυμπιακό και έτρεξαν δικό τους 10-0, έπαιζαν καλύτερο μπάσκετ οδηγώντας τους «ερυθρόλευκους» σε λάθη (8 στο ημίχρονο) και πήγαν με διψήφια διαφορά στην ανάπαυλα (45-35).
5817614.jpg

Από εκεί και πέρα όμως ακολούθησε ένας μονόλογος των Πειραιωτών. Με τον Τόμας Ουόκαπ να πάιρνει μπρος (από άποντος στα πρώτα 20 λεπτά στους 12), ο Ολυμπιακός «έχτισε» ξανά ένα 15-0, έκανε το 50-40, 50-55 στο 27' και με τη γνωστή του πιεστική άμυνα πήρε τα ηνία.

Η διαφορά μάλιστα ολοένα και αυξανόταν, φτάνοντας στο +15 (58-73, 31:30'') με το τρίποντο του Σλούκα. Οι αθλητές του Μουμπρού έδειξαν σημεία ζωής (69-75 με τον επικίνδυνο Πρέπελιτς), παρόλα αυτά Βεζένκοφ, Φαλ και Παπανικολάου έμειναν στο ύψος τους και χάρισαν ένα σπουδαίο και παλικαρίσιο διπλό στον Ολυμπιακό.

Τα δεκάλεπτα: 25-15, 45-35, 58-65, 85-92

Δείτε το Στατιστικό του Αγώνα ΕΔΩ: 

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0