Sports Βusiness

Τηλεοπτικά δικαιώματα top 5 πρωταθλημάτων: Η Premier League είναι πολύ μακριά, αλλά η έκπληξη είναι πόσο πίσω βρίσκεται το Campionato!

Τηλεοπτικά δικαιώματα top 5 πρωταθλημάτων: Η Premier League είναι πολύ μακριά, αλλά η έκπληξη είναι πόσο πίσω βρίσκεται το Campionato!

Η σύγκριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπη τρομάζει, με την Premier League να πλουτίζει όλο και περισσότερο, ενώ οι υπόλοιπες λίγκες βρίσκονται… μίλια πίσω!

Αναμφίβολα πια, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Premier League βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των τηλεοπτικών πρωταθλημάτων ως το πιο ακριβοπληρωμένο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Αυτό που αποτελεί έκπληξη όμως, είναι η τεράστια διαφορά που έχει δημιουργήσει από το δεύτερο, αλλά και το πόσο χαμηλά βρίσκεται το άλλοτε κορυφαίο πρωτάθλημα της ηπείρου, αυτό της Ιταλίας!

Το Campionato της δεκαετίας του 1980 αποτέλεσε πόλο έλξης κορυφαίων ποδοσφαιριστών του πλανήτη και δικαίως βρισκόταν στην κορυφή της προτίμησης των θεατών. Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, Μισέλ Πλατινί, Πάολο Ρόσι, Γκαετάνο Σιρέα, Ρουντ Γκούλιτ, Κάρλο Αντσελότι, Μάρκο φαν Μπάστεν, Ντίνο Τζοφ και φυσικά πολλά ακόμα ονόματα που προκαλούν δέος, αγωνίστηκαν στην Ιταλία εκείνη την εποχή. Η ίδρυση της Premier League το 1992 ωστόσο, ήταν η αρχή για να αλλάξει το τοπίο. Μέχρι και λίγο πριν την αρχή της χιλιετίας, στην Serie A μπορεί να ήταν περήφανοι για το επίπεδο του πρωταθλήματος τους, αλλά μέσα σε λιγότερο από 15 χρόνια, χρειάζονται… κιάλια για να δουν την Premier League, ενώ πλέον βλέπουν πλέον την πλάτη της Bundesliga!

Η μεγαλύτερη διαφορά βέβαια εντοπίζεται στην δεκαετία των 2010s. Τα έσοδα της Premier League σε αυτό το διάστημα αυξήθηκαν κατά 2,766 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι σχεδόν 7 φορές υψηλότερο από την αύξηση των 398 εκατομμυρίων ευρώ του Campionato. Το 2009, η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών ήταν μόλις 631 εκατ. ευρώ, αλλά το 2019 η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών έφτασε τα 2,999 δισ. ευρώ, δηλαδή τρεις φορές τα συνολικά έσοδα της Serie A.

Φυσικά, δεν είναι μονάχα οι Ιταλοί που έχουν μείνει πίσω στο παιχνίδι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η ισπανική La Liga έδειχνε πως έκανε βήματα ανόδου από το ξεκίνημα του μιλένιουμ, με την δημιουργία των Galacticos του Πέρεθ αλλά και την Μπάρτσα του Ροναλντίνιο όμως πλέον βλέπει τις… μετοχές της να πέφτουν αρκετά. Συγκεκριμένα, μετά την αποχώρηση τόσο του Κριστιάνο Ρονάλντο από την Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και των Νεϊμάρ και Λιονέλ Μέσι από την Μπαρτσελόνα, τα δικαιώματα του πρωταθλήματος της Ισπανίας δεν πουλάνε τόσο, παρά τις προσπάθειες της Λίγκας για «άνοιγμα» στις αγορές των αραβικών κρατών αλλά και της Ασίας.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της Gazzetta dello Sport τα συνολικά έσοδα κάθε πρωταθλήματος από τα τηλεοπτικά δικαιώματα έχουν ως εξής:

Η Premier League θα έχει συνολικά έσοδα 4,126 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,023 δις. προέρχονται από τους εγχώριους παρόχους και τα 2,103 δις. από παρόχους του εξωτερικού. Είναι εμφανές λοιπόν ότι τα έσοδα που προέρχονται εκτός Αγγλίας είναι περισσότερα από αυτά εντός και συμβαίνει μονάχα στην Premier League.

Η La Liga συνολικά θα έχει 2,047 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα, κάτι λιγότερο από τα μισά των όσων λαμβάνουν στην Αγγλία. Συγκεκριμένα, από εγχώριους παρόχους προέρχονται 1,15 δις. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 897 εκατομμύρια από παρόχους του εξωτερικού.

Στην Bundesliga θα λάβουν συνολικά 1,46 δισεκατομμύρια ευρώ. Εδώ όμως αλλάζουν κατά πολύ τα πράγματα, αφού μονάχα τα 360 εκατομμύρια προέρχονται από παρόχους εκτός Γερμανίας, με το υπόλοιπο 1,1 δις. να προέρχεται από εντός συνόρων.

 Στην Serie A μάλιστα, γίνεται ακόμα πιο έντονο αυτό το φαινόμενο, αφού από 1,127 δισεκατομμύρια ευρώ, μόλις 200 εκατομμύρια προέρχονται από την πώληση των δικαιωμάτων εκτός Ιταλίας και τα υπόλοιπα 927,5 εκατ. από εγχώριους παρόχους.

Τελευταία και… καταϊδρωμένη έρχεται η Ligue 1, η οποία παρά την παρουσία μεγάλων αστέρων στην Παρί Σεν Ζερμέν (Μέσι, Νεϊμάρ, Εμπαμπέ), μόλις που ξεπερνά στο σύνολο τα 700 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 72 εκατ. αφορούν έσοδα από το εξωτερικό!

τηλεοπτικα-δικαιωματα_top-5_1.jpg

Γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι οι τεράστιες διαφορές στα οικονομικά συμβόλαια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα πρόκειται ίσως να μεγαλώσουν το χάσμα μεταξύ των ομάδων. Κι αυτό γιατί εκτός από το μεγαλύτερα ποσά που λαμβάνει η Premier League, η κατανομή τους γίνεται πιο ομοιόμορφα σε σχέση με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα.

Συγκριτικά, η πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι, «έβαλε στην τσέπη» 187,2 εκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά, με τη Νόριτς να λαμβάνει τα λιγότερα, 116 εκατ. ευρώ. Στην Serie A όμως, οι τρεις σύλλογοι με τα υψηλότερα έσοδα την περασμένη σεζόν ήταν, η Ίντερ (84 εκατ.), η Γιουβέντους (78 εκατ.) και η Μίλαν (77,8 εκατ.), ενώ η Βενέτσια ήταν ο σύλλογο με τα χαμηλότερα κέρδη, μόλις 26 εκατομμύρια ευρώ.

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0