Basket Talk

Αντετοκούνμπο όπως... Ντουάρτε! Τα 4 αδέρφια έτοιμα για το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες!

Αντετοκούνμπο όπως... Ντουάρτε! Τα 4 αδέρφια έτοιμα για το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες!

Σύσσωμη η μπασκετική οικογένεια Αντετοκούνμπο συμπεριλήφθη στις κλήσεις του Δημήτρη Ιτούδη και θα δώσει το παρόν στην προετοιμασία ενόψει των επερχόμενων διοργανώσεων. Κι’ όμως, αν και σπάνιο δεν πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός, βαδίζοντας στα χνάρια των περουβιανών αδερφών Ντουάρτε, πίσω στο 1964...

«Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει» λένε αλλά ούτε και η κορωνίδα του δέντρου δε θα μπορούσε να οραματιστεί τέτοια εξέλιξη. Ερχόμενος στην Ελλάδα ο, ποδοσφαιριστής στα νιάτα του, Τσάρλς Αντετοκούνμπο, μεγάλωσε με την πολύτιμη συνεισφορά της μαμάς Βερόνικας, άξιους γιους και αθλητικά διακεκριμένους. Και να που ήρθε και η στιγμή να φορέσουν ταυτόχρονα και τα τέσσερα αδέρφια που ασχολούνται με το μπάσκετ, τη φανέλα με το εθνόσημο έστω και σε ανεπίσημους αγώνες. Διότι τα ονόματα όλων φιγουράρουν στις επιλογές του ομοσπονδιακού τεχνικού για την προετοιμασία, όχι για την τελική αποστολή που ίσως κοπεί ο Άλεξ. Φαινομενικά βέβαια, δε θα αργήσει να ‘ρθει η ταυτόχρονη συμμετοχή και σε μεγάλη διοργάνωση.
antetokounmpo-brothers.jpg

Παρά τη δυσκολία που ενέχει το εγχείρημα τα μέλη μιας πολυπληθούς οικογένειας να έχουν την ίδια κλίση, να την «ακούσουν» και να επιβεβαιωθούν, όπως έγινε με το Γιάννη και τα αδέρφια του, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Το BN Sports «τηλεμεταφέρεται» στο Περού και γυρίζει την κλεψύδρα ανάποδα στο 1964 και την οικογένεια Ντουάρτε.

Το επίτευγμα στο άγνωστο μπασκετικά Περού

Το μπάσκετ στην πιο χαρακτηριστική χώρα των Άνδεων ανέκαθεν δεν έλαβε ιδιαίτερη συμμετοχή και ως εκ τούτου αναγνώριση. Απείχε και απέχει πολλά χρόνια από τις μεγάλες παγκόσμιες διοργανώσεις και πρέπει κάποιος να ανατρέξει σχεδόν έξι δεκαετίες πίσω, το 1964 στο Τόκιο, για να «πετύχει» το Περού σε Mundobasket ή σε Ολυμπιακούς αγώνες. Ακόμα και στους Παναμερικανικούς, η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης της χώρας δεν έχει διακριθεί ποτέ.

Παρόλα αυτά, η λέξη Περού έχει γραφτεί στο Βιβλίο Γκίνες για μπασκετικό επίτευγμα. Και αυτό έχει συμβεί χάρη στην οικογένεια Ντουάρτε. Ιστορικά, αποτελεί τη μοναδική φορά που τέσσερα αδέρφια εκπροσώπησαν την ίδια περίοδο την Εθνική ομάδα της χώρας τους. Ήταν οι Ρικάρντο, Ενρίκε, Λουίς και Ραούλ Ντουάρτε, ή αλλιώς αυτό που λέμε «ένα όνομα, μια ιστορία».

Ο Ρικάρντο και ο πέμπτος αδερφός

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο στην περίπτωση των «καλών Ντάλτονς», ήταν ότι υπήρχε και πέμπτος αδερφός, ο Χουάν Κάρλος. Εκείνος όμως φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο για λίγα ματς και σε συνδυασμό με το «άγονο» μπασκετικά Περού, δεν έδωσαν ταυτόχρονα και οι 5 τους το παρόν στα τελικά μιας σπουδαίας διοργάνωσης. Θα μπορούσε στο παρκέ να ήταν μια πεντάδα μόνο Ντουάρτε. Μια οικογενειακή-εθνική υπόθεση.
EWd5R0sXQAEdibA_1.jpg

Ο Ρικάρντο, όπως και ο δικός μας Γιάννης, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος ηλικιακά από τους τέσσερις και ο πιο τρανός, μακράν των υπολοίπων. Στο Τόκιο το 1964 μάλιστα, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 212 πόντους, κάνοντας ρεκόρ διοργάνωσης απέναντι στη Νότια Κορέα (44 πόντους), παρόλο που δεν είχε ιδιαίτερες βοήθειες από τους υπόλοιπους και η χώρα του τερμάτισε προτελευταία (15η θέση). Ένα ρεκόρ που έμεινε στοιχειωμένο μέχρι να έρθει ο Όσκαρ Σμιντ, το 1988 στη Σεούλ και το διαλύσει (55 πόντοι).

Ο Ρικάρντο έπαιζε στη θέση «5» και η μεγαλύτερη αναγνώριση για τον ίδιο αγωνιστικά, ήρθε μετά το τέλος της 25ετούς καριέρας του. Το 1991, ψηφίστηκε από τη FIBA ένας από τους 50 καλύτερους παίκτες, παρόλο που σε επίπεδο συλλόγων δεν έκανε μεγάλη καριέρα, αγωνιζόμενος μόνο σε ομάδες της πατρίδας του.

Αντίθετα, ο βενιαμίν Ραούλ (γεννηθείς το 1944) ήταν αυτός που επαγγελματικά έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο, παίζοντας στο NCAA με το Πανεπιστήμιο της Σάουθ Ντακότα, πριν γίνει ντραφτ το 1969 από τους Χιούστον Ρόκετς, όντας η πέμπτη επιλογή του 12ου γύρου.

Η αφορμή για το Βιβλίο του Γκίνες

Όμως, η ιστορία τους έγινε, κατά κάποιον τρόπο, γνωστή χάρη σε έναν άλλο Ντουάρτε, ετών 13 τότε. Όπως δήλωσε ο Ρικάρντο, η περίπτωσή τους κέρδισε μια θέση στο Βιβλίο του Γκίνες εξαιτίας της επιμονής του ανιψιού του, ο οποίος σύλλεξε αρχεία από τη FIBA, αποκόμματα εφημερίδων και άλλα διάφορα που κατάφερε να βρει, για να συμπληρώσει το αίτημα, το οποίο φυσικά έγινε δεκτό.
Screen_Shot_2020_04_04_at_2.07.11_PM.jpg

Οικογένεια Αντετοκούνμπο όπως λέμε οικογένεια Ντουάρτε λοιπόν. Ας ελπίσουμε μόνο η διάρκεια να είναι μεγαλύτερη και τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο καλύτερα, που θα είναι, διότι ποιοτικά δε δύναται να υπάρξει σύγκριση ανάμεσα στις δυο περιπτώσεις.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0