Football Talk

«Το αγγλικό στέμμα»: Η Λίβερπουλ, η Γιουνάιτεντ και οι υπόλοιπες πολυνίκεις ομάδες του «Νησιού»

«Το αγγλικό στέμμα»: Η Λίβερπουλ, η Γιουνάιτεντ και οι υπόλοιπες πολυνίκεις ομάδες του «Νησιού»
Εν αναμονή της πρόωρης σέντρας της Πρέμιερ Λιγκ (σ.σ. 5 Αυγούστου) για τη σεζόν 2022/23, το BN Sports παρουσιάζει τις πολυνίκεις ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η «μάχη του στέμματος» συγκαταλέγει το πρωτάθλημα, τα δύο κύπελλα, αλλά και τις... γεμάτο αίγλη ευρωπαϊκές διοργανώσεις!

Δύο σύλλογοι προερχόμενοι από την εργατική τάξη του «Northwest», ένας από τα «Midlands» και δύο από το λαμπερό Λονδίνο. Μονάχα μία θέση για τον «θρόνο», η οποία περνάει από τους δύο αιώνιους αντιπάλους. Παραδοσιακές δυνάμεις, παλιές δόξες, αλλά και ομάδες που έχτισαν και συνεχίζουν να χτίζουν την υστεροφημία τους από τις αρχές του 21ου αιώνα και έπειτα. Ιδού οι πιο επιτυχημένες ομάδες του «Νησιού».

1. Λίβερπουλ / 45 τίτλοι

Στη κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου οι «κόκκινοι του Μερσεϊσάιντ», με δυνατό τους όπλο τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις. Έξι φορές το Τσάμπιονς Λιγκ (συμπεριλαμβανομένου το Πρωταθλητριών) και τρεις του Κυπέλλου UEFA, την ίδια στιγμή που υπολείπονται μονάχα ενός πρωταθλήματος από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σπουδαίο ρόλο έπαιξε η περίοδος ανάμεσα στα μέσα της δεκαετίας του 80' και αρχές του 90', όπου η ομάδα με ηγέτη τον Κένι Νταλγκλίς σάρωνε σε όλες τις διοργανώσεις.

2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ / 42 τίτλοι

«Κόκκινοι διάβολοι» και Πρέμιερ Λιγκ αποτελούν έννοιες συνυφασμένες τουλάχιστον... μέχρι το 2013. Από τότε έχει να σηκώσει την κούπα η Γιουνάιτεντ, η οποία με αρχιτέκτονα τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχτισε αυτοκρατορία και έφτασε εν τέλει τις 20 κατακτήσεις που έχει μέχρι και σήμερα. Τρία Τσάμπιονς Λιγκ, δύο Γιουρόπα (συν ένα UEFA) και κάμποσα κύπελλα την τοποθετούν στη δεύτερη θέση, μόλις τρεις τίτλους πίσω από τη Λίβερπουλ.

3. Άρσεναλ / 30 τίτλοι

Χωρίς να έχουν χτίσει κάποιο τρομερό σερί, οι «κανονιέριδες» αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν σταθερά μία από τις υπολογίσιμες δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου. Κορυφαία στιγμή της σύγχρονης εποχής της, το αήττητο πρωτάθλημα του 2004, το οποίο ήταν και το τελευταίο, με παικταράδες όπως ο Τιερί Ανρί και ο Ντένις Μπέργκαμπ, υπό τις οδηγίες του σπουδαίου Αρσέν Βενγκέρ

4. Τσέλσι / 25 τίτλοι

Ο έτερος μεγάλος σύλλογος του Λονδίνου που χρωστάει σχεδόν τα πάντα στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Από το 2003 που ανέλαβε με κάθε επισημότητα τους «μπλε» μέχρι και την φετινή φυγή του, κατέκτησε 17 από τα συνολικά 25 τρόπαια στην ιστορία της Τσέλσι. Αποκορύφωμα τα δύο Τσάμπιονς Λιγκ, τα οποία ήρθαν με τρόπο ανέλπιστο... το ένα με προπονητή τον Ντι Ματέο και το άλλο απέναντι στην επόμενη ομάδα της λίστας!

5. Μάντσεστερ Σίτι / 23 τρόπαια

Μπορεί το αραβικό «City Group» να εμφανίστηκε αρκετά μετά από τον Ρώσο μεγιστάνα, ωστόσο η επιρροή του στο εγχώριο ποδόσφαιρο έγινε πιο έντονη.  Αποκορύφωμα για τους «πολίτες» το ηδονικό γκολ τίτλου του Κουν Αγκουέρο, που αποτέλεσε πρόδρομο για την μετέπειτα αυτοκρατορία. Αυτή που χτίζει ο Πεπ Γκουαρντιόλα, με τέσσερις κατακτήσεις πρωταθλημάτων την τελευταία πενταετία... ενώ σύντομα αναμένεται να προσπεράσει το παλμαρέ της ομάδας του Στάμφορντ Μπριτζ

6. Άστον Βίλα / 20 τρόπαια

Όνομα έκπληξη για τις νεότερες γενιές, αλλά όχι για αυτούς που παρακολουθούσαν την Αγγλία προς το τέλος και την αρχή της δεκαετίας του 80'. Μπορεί οι περισσότεροι τίτλοι να ήρθαν στα αρχαία χρόνια των «βίλατζερς», ωστόσο οι διαδοχικές σεζόν 80/81' και 81/82' συνοδεύτηκαν πρώτα με το πρωτάθλημα και μετέπειτα με το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Τελευταία κατάκτηση το Λιγκ Καπ του 1996, για έναν σύλλογο που έχει αφήσει και αυτός το στίγμα της στο «Νησί».

7. Τότεναμ / 17 τρόπαια

Από το 2008 και την κατάκτηση του κυπέλλου απέναντι στη συμπολίτισσα Τσέλσι, έχουν να δουν τρόπαιο οι «πετινοί», οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν την παρουσία του Χάρι Κέιν.. Στη Μαδρίτη έφτασαν μία ανάσα από την ιστορική κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο οι Σαλάχ και Οριγκί έβαλαν τέλος σε κάθε σενάριο για το Λονδρέζικο κλαμπ, που μεταξύ άλλων μετρά δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων!

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0