Basket Talk

Κουρ Κουέθ: Ένας… Γιάννης από το Σουδάν μετακομίζει στο Λαύριο (video)

Κουρ Κουέθ: Ένας… Γιάννης από το Σουδάν μετακομίζει στο Λαύριο (video)

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Λαυρίου ακούει στο όνομα Κουρ Κουέθ και έχει καταγωγή από το Νότιο Σουδάν. Το BN Sports σας μεταφέρει την ιστορία ζωής του 24χρονου σέντερ και βρίσκει αρκετές ομοιότητες με εκείνη του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ίσως να μοιάζει υπερβολική η σύγκριση του άσημου Κουρ Κουέθ με τον πρωταθλητή και δύο φορές MVP του NBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο, όμως ψάχνοντας λίγο την ιστορία ζωής του νέου παίκτη του Λαυρίου (σσ. ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του BN Sports έχει ξετρελάνει τον Χρήστο Σερέλη) ασυναίσθητα γίνεται η σύνδεση μεταξύ των δύο αθλητών.

Ο 24χρονος Κουέθ ατενίζει τον κόσμο από τα 208 εκατοστά και αγωνίζεται στη θέση του σέντερ. Με το μπάσκετ άργησε να ασχοληθεί, αφού τα πρώτα χρόνια της ζωής του δεν υπήρχε χρόνος για ανέμελο παιχνίδι ή πρωταθλητισμό. Πολύ πριν τους αγώνες στο παρκέ, υπήρξαν στη ζωή του αγώνες επιβίωσης.

Για να πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή, ο Κουέθ γεννήθηκε το 1998 στο σημερινό Νότιο Σουδάν, το οποίο βρισκόταν σε παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο. Κάπως έτσι γνώρισε από πολύ νωρίς τον δρόμο της προσφυγιάς. Όταν ήταν ακόμα νήπιο μετακόμισε με την οικογένεια του στην Αίγυπτο και αυτό που θυμάται πιο έντονα από εκείνη την περίοδο, όπως είχε δηλώσει στο «Milwaukee Journal Sentinel», είναι ένα σπίτι με μόλις δύο χώρους, στο οποίο διέμεναν μαζί με τα ξαδέρφια του και άλλες 2-3 οικογένειες. Καμπανάκι ένα.

Το ταξίδι της οικογένειας Κουέθ δεν σταμάτησε εκεί. Σύντομα οι γονείς του Κουρ κατέθεσαν αίτηση και μετακόμισαν στο Σολτ Λέικ Σίτι στη Γιούτα, μια περιοχή που δεχόταν αρκετές προσφυγικές ροές. Αυτό ήταν και το σπίτι του μέχρι το 2018, όταν μετά από μία σεζόν στο Salt Lake Community College, μεταπήδησε στους Oklahoma Sooners στους οποίους αγωνίστηκε για τρεις σεζόν.

Πέρσι, ενώ αρχικά δήλωσε συμμετοχή στο draft του ΝΒΑ, τελικά αναθεώρησε και αποφάσισε να επεκτείνει την κολλεγιακή του θητεία για έναν ακόμα χρόνο. Τότε εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Marquette, το οποίο εδρεύει στο Μιλγουόκι. Καμπανάκι δύο.

Οι ομοιότητες του Κουρ Κουέθ με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν περιορίζονται όμως μόνο στις συνθήκες διαβίωσης και τα προσφυγικά βιώματα. Κατά βάση σχετίζονται με την αγάπη που τρέφουν αμφότεροι για τις οικογένειές τους, αλλά και για την επιθυμία τους να επιστρέψουν κάτι στην κοινότητα.

«Είναι ένας από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω συναντήσει ποτέ από την άποψη της ταπεινότητας. Έχει αληθινή ταπεινοφροσύνη. Αυτή είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται πολύ, αλλά νομίζω ότι λόγω του δύσκολου ιστορικού του έχει εκτιμήσει πραγματικά τη ζωή και τους ανθρώπους και εκπέμπει μια απίστευτη ενέργεια», σημειώνει ενδεικτικά στο ίδιο αφιέρωμα του «MJS» ο περσινός προπονητής του, Σάκα Σμαρτ.

«Νομίζω ότι έχει προοδεύσει σε πνευματικό επίπεδο. Ξέρω ότι η τωρινή αντίληψή του για το μπάσκετ και το work ethic του δεν έχουν καμία σχέση με το Λύκειο. Μπορώ να καταλάβω γιατί βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Πιέζει αρκετά εμένα και τα ξαδέρφια μας που ασχολούνται με το μπάσκετ. Θέλει να γίνουμε καλύτεροι και το δείχνει έμπρακτα» αναφέρει ο μικρότερος αδερφός του Ματζόκ Κουέθ, ενώ ο ίδιος ο Κουρ, ερωτώμενος για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή του απαντά: «Βλέποντας όλα αυτά που έχουν περάσει οι γονείς μου και τη σκληρή δουλειά που έχουν ρίξει για προσφέρουν σε εμένα και τα αδέρφια μου μια καλύτερη ζωή, μου δίνει κίνητρο. Δεν θα μπορέσω ποτέ να τους ξεπληρώσω για αυτή την ευκαιρία που μου έδωσαν». Καμπανάκι τρία.



Κι αν δεν μπορεί να ξεπληρώσει τους γονείς του ο Κουρ βάζει τα δυνατά του για να βοηθήσει την κοινότητα. Αυτός και τα αδέρφια του, παρόλο που δεν έχουν επισκεφθεί ξανά το Σουδάν από τότε που χρειάστηκε να το εγκαταλείψουν, στέλνουν συχνά πυκνά στην πατρίδα τους κούτες με ρούχα και παπούτσια που δεν χρησιμοποιούν πια, αφού (για την ώρα) δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν καινούργια για τους λιγότερο τυχερούς. Καμπανάκι τέσσερα.

Και τα καμπανάκια έγιναν πολλά. Και ξέρετε τι λένε. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να σύμπτωση. Οπότε επιτρέψτε μας να πούμε ότι ο Κουρ είναι ένας… Γιάννης από το Σουδάν. Αν του μοιάζει -έστω και λίγο- και παικτικά θα το ανακαλύψουμε όταν βάλει τη φανέλα του Λαυρίου!

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0