Basket Talk

Κώστας Κουφός: Από το ζενίθ στο ναδίρ, 33 εκατομμύρια δολάρια δρόμος! (video)

Κώστας Κουφός: Από το ζενίθ στο ναδίρ, 33 εκατομμύρια δολάρια δρόμος! (video)

Με αφορμή τη μετακίνηση του Κώστα Κουφού στους Λόντον Λάιονς και την «άγονη» μπασκετικά Αγγλία, το BN Sports κάνει αναδρομή στην ελεύθερη πτώση του Έλληνα ομογενή, από το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με τους Σακραμέντο Κινγκς το 2015 και μετά.

Ένας αθλητής ο οποίος δούλεψε και προσπάθησε πάρα πολύ, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά για να αλλάξει τη σωματοδομή του και να αυξήσει τις πιθανότητες να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, αξίζει σίγουρα πολλές επευφημίες. Διότι αυτό έκανε ο Κώστας Κουφός για να καθιερωθεί στον μαγικό κόσμο του NBA και τα κατάφερε. Πρόσθεσε όγκο και μυϊκή μάζα, από 3άρι έγινε ένα βαρύ πεντάρι και αφοσιώθηκε στη βελτίωση όσων τον καθιστούσαν, χρήσιμο. Διότι αυτό ήταν ο seven-footer από το Οχάιο. Χρήσιμος. Συνεπής στα αμυντικά του καθήκοντα, τίμιος επιθετικά. Ένας σταθερός σέντερ φορ, βολικός για κάθε ομάδα. Έτσι μέτρησε 686 παιχνίδια στην κορυφαία λίγκα του κόσμου και οδήγησαν τους «Βασιλιάδες» να του προσφέρουν το μυθικό deal των 33 εκατομμυρίων δολαρίων για τέσσερα χρόνια.
koufos_1.jpg

Ο Βλάντε Ντίβατς και η ομάδα από το Σακραμέντο, αποφάσισαν να προσθέσουν βάθος στη ρακέτα, πίσω από τον αστέρα Ντε Μάρκους Κάζινς, με τον Έλληνα ομογενή. Ο βετεράνος, λόγω του στυλ παιχνιδιού του, ψηλός ήταν ο ιδανικός καθοδηγητής στα αποδυτήρια για τους νεαρούς σέντερ (Παπαγιάννης, Κόλεϊ-Στάιν) και σε συνδυασμό με αυτά που προσέφερε την πρώτη τριετία στους Κίνγκς (20 λεπτά/6.7 πόντοι μ.ο), ήταν ευχαριστημένες όλες οι πλευρές. Από τη μια χρονιά στην άλλη όμως η κατάσταση ανατράπηκε και οι αριθμοί του καθώς και τα παιχνίδια που αγωνίστηκε, έπεσαν στο μισό.

Έπειτα από 11 χρόνια στην αμερικανική αγορά, ο Κουφός κυκλοφορούσε ελεύθερος αλλά όχι περιζήτητος. Το μπάσκετ άλλαζε, γινόταν πιο γρήγορο και τα χαρακτηριστικά του δεν ήταν πλέον ικανά να του προσφέρουν «στέγη» στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Συνεπώς, συμφώνησε να ξεχειμωνιάσει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, για χάρη της «ρωσικής αρκούδας».

Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολόγησε το πανάκριβο, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, συμβόλαιο του (6 εκατομμύρια ευρώ για 2 χρόνια). Δεν κούμπωσε στην πρωταθλήτρια Ευρώπης και έπειτα από μόλις 17 παιχνίδια στη Euroleague και λιγότερους από 4 πόντους μ.ο, αποτέλεσε παρελθόν.

Ο Ολυμπιακός του έδωσε την ευκαιρία, 14 χρόνια μετά τις πιέσεις του Παναγιώτη Γιαννάκη, να αγωνιστεί για πρώτη φορά στον τόπο των γονιών του. Μία από τα ίδια όμως και στον Πειραιά. Ο 33χρονος πλέον σέντερ, δεν έδειξε τίποτα το πειστικό στην τελευταία του πιθανότατα ζαριά, ώστε να σώσει την καριέρα του. Από τα πλουσιοπάροχα συμβόλαια στο NBA, στις ηχηρές μεταγραφές στις κορυφαίες ομάδες της «γηραιάς ηπείρου» και τώρα στην άγνωστη μπασκετικά, Αγγλία. Τα επαγγελματικά του Κώστα Κουφού πήραν απότομα την «κάτω βόλτα» και δύσκολα θα ορθοποδήσουν.


Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0