Πρόσωπα

Ο Ζινεντίν Ζιντάν έγινε 50άρης: Οι «κόντρες» του θρυλικού Ζιζού με ελληνικούς συλλόγους (video)

Ο Ζινεντίν Ζιντάν έγινε 50άρης: Οι «κόντρες» του θρυλικού Ζιζού με ελληνικούς συλλόγους (video)

Πέρασαν 50 χρόνια, ήρθε στη ζωή, ένας άνθρωπος που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο μεγάλος Ζινεντίν Ζιντάν, κλείνει μισό αιώνα ζωής και το BN Sports, του εύχεται χρόνια πολλά, ανατρέχοντας στις ημέρες που η «αστερόσκονη» και το ταλέντο του, έγιναν αντικείμενα θαυμασμού, τόσο από παίκτες ελληνικών ομάδων, όσο και από τους θεατές, στα γήπεδα της χώρα μας.

 

Το ημερολόγιο έγραφε 23 Ιουνίου 1972, όταν στη Μασσαλία της Γαλλίας, μια οικογένεια Αλγερινών μεταναστών, αποκτούσε ακόμη ένα παιδί, που μισό αιώνα αργότερα, θα μετατρεπόταν σε λαμπερό και… φινετσάτο διαμάντι, για τους «τρικολόρ» και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, πραγματοποίησε μια καριέρα μαγική, η οποία «ακροβατούσε» μεταξύ της κόλασης και του παραδείσου. Κατά τη διάρκεια αυτής, βίωσε, λύπες και χαρές, κατέκτησε τρόπαια και κατάφερε να βάλει ψηλά το όνομα του στην ιεραρχία των ποδοσφαιρικών «γιγάντων».

Στα χρόνια όμως που ο «Ζιζού» ανέβαινε, και διατηρούνταν στην κορυφή, ήρθε αντιμέτωπος και με ελληνικούς συλλόγους στα κύπελλα Ευρώπης, «ποτίζοντας» το χορτάρι των γηπέδων της χώρας μας, με τo ταλέντο και το μεγαλείο που διέθετε ως προσωπικότητα.

Το BN Sports, με αφορμή τα γενέθλια του μυθικού Γάλλου, ξετυλίγει το φιλμ των αναμετρήσεων, των ελληνικών ομάδων, με αυτόν.

 

1998/99 - Ολυμπιακός: Η μάχη του Ντέλε Άλπι και η… τραγική προδοσία
zidane_vs_olympiacos_1.png

H πρώτη ελληνική ομάδα που ήρθε αντιμέτωπη, με τον Ζινεντίν Ζιντάν, ήταν ο Ολυμπιακός, τη σεζόν 1998/99, για τα προημιτελικά του Champions League. Οι «ερυθρόλευκοι» του Ντούσαν Μπάγεβιτς, πραγματοποίησαν μια εξαιρετική πορεία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση εκείνη τη χρονιά και η μοίρα τους «έριξε» στον δρόμο της Γιουβέντους.

Το πρώτο παιχνίδι στο Ντέλε Άλπι του… ομιχλώδους Τορίνο, στις 3 Μαρτίου του 1999, βρήκε τη Γιουβέντους να επικρατεί με 2-1, χάρη σε γκολ του Πίπο Ιντζάγκι και του Αντόνιο Κόντε. Στην εν λόγω αναμέτρηση, ο Ζιντάν, ήταν εκπληκτικός, καθώς όλη η ανάπτυξη και η οργάνωση των «μπιανκονέρι», περνούσε από τα πόδια του με αποκορύφωμα, την ασίστ, στον σημερινό προπονητή της Τότεναμ στο 79ο λεπτό. Στο 90’ ο Ανδρέας Νινιάδης, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, μείωσε για τον Ολυμπιακό, και όλα ήταν ανοιχτά για την ρεβάνς του Ολυμπιακού Σταδίου.



Στον δεύτερο αγώνα που θα έκρινε την πρόκριση στην τετράδα, η Γιούβεντους, επέζησε από το ανελέητο σφυροκόπημα του Ολυμπιακού, και παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ από το γκολ του Σίνισα Γκόγκιτς, κατάφερε να πάρει την πρόκριση, μετά από την «τραγική προδοσία» του αέρα και την κακή έξοδο του Δημήτρη Ελευθερόπουλου, που έδωσε την ευκαιρία, ξανά στον Αντόνιο Κόντε, να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. 

Η πρώτη…επαφή του Ζιντάν με ελληνικό χορτάρι, ήταν για εκείνον λυτρωτική, αλλά για τον Ολυμπιακό, τραυματική.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμη δύο φορές στο δρόμο του αρχικά λίγους μήνες αργότερα, (1999/2000) και πάλι με τη Γιουβέντους για το Κύπελλο UEFA, κι έπειτα με τη Ρεάλ Μαδρίτης για το Champions League τη σεζόν 2005/06, ωστόσο δεν αγωνίστηκε σε καμία από τις αναμετρήσεις.

2000/01 & 2001/02 - Παναθηναϊκός: Η «πληγή» στη Γιουβέντους και η απάντηση με τη Ρεάλ
dec-2001-zinedine-zidane-of-real-madrid-takes-on-giorgios-karagounis-picture-id1573471-800.jpg

Η επόμενη ομάδα που είχε την τύχη – ή και ατυχία- να βρεθεί απέναντι στον Ζινεντίν Ζιντάν, ήταν ο Παναθηναϊκός και μάλιστα για δύο διαδοχικές σεζόν.

H πρώτη του επαφή με το «τριφύλλι», ήταν εκείνη της σεζόν 2000/01, για την πρώτη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Εκεί, η Γιουβέντους υποδέχθηκε στο Τορίνο τους πράσινους, επικρατώντας δύσκολα με σκορ 2-1 και με τον Γιάννη Γκούμα να πετυχαίνει ένα απίστευτο γκολ. Ωστόσο, στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού Σταδίου, στις 08 Νοεμβρίου του 2000, όπου ο Παναθηναϊκός επικράτησε της «γηραιάς κυρίας» με 3-1, o Zιντάν δεν αγωνίστηκε αφού ήταν τιμωρημένος εξαιτίας, της κόκκινης κάρτας που είχε δεχθεί στο προηγούμενο ματς με τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Έναν χρόνο αργότερα, , και συγκεκριμένα τη σεζόν 2001/02, ο Ζιζού αντιμετώπισε ξανά τον Παναθηναϊκό, αυτή τη φορά ως ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης. Στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, η ασίστ του Γάλλου και το γκολ του Ιβάν Ελγκέρα, άνοιξαν το δρόμο για μια εύκολη επικράτηση των «μερένχες» με 3-0.



Στην αναμέτρηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, λίγες βραδιές αργότερα, οι δύο ομάδες, ήρθαν ισόπαλες 2-2, παίρνοντας αμφότερες την πρόκριση, με τον Ζιντάν ωστόσο να μην αγωνίζεται, μιας και ήταν εκτός αποστολής.

 

2002/03 - ΑΕΚ: Η υπόκλιση στην «Ένωση»
ZIDANE.jpg

Οι... παρτίδες του Ζιντάν με ελληνικούς συλλόγους, έκλεισαν το 2002, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης και η ΑΕΚ, τέθηκαν αντιμέτωπες για το Champions League.

Στο Νίκος Γκούμας, της Νέας Φιλαδέλφειας, η αναμέτρηση ήταν εντυπωσιακή, καθώς έληξε 3-3. Εκεί ο Ζιντάν, μάγεψε το κοινό, αφού πέτυχε δύο γκολ, στο 15ο και το 39ο λεπτό και με τον Γκούτι, να διαμορφώνει το τελικό σκορ. Τα γκολ για την ΑΕΚ, εκείνο το βράδυ, πέτυχαν ο Βασίλης Τσιάρτας με έξοχη εκτέλεση φάουλ, ο Χρήστος Μαλαδένης και ο Ντέμης Νικολαϊδης.



20 μέρες αργότερα, οι «μερένχες» φιλοξένησαν την ΑΕΚ, στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, με τον Ζινεντίν Ζιντάν να αγωνίζεται για 62 λεπτά. Το παιχνίδι ήταν ιστορικό, καθώς οι γηπεδούχοι, προηγήθηκαν με 2-0 από το ημίχρονο, με δύο γκολ του Στιβ Μακμάναμαν και την ΑΕΚ να επιστρέφει και να παίρνει εν τέλει το βαθμό της ισοπαλίας, χάρη σε τέρματα του Κώστα Κατσουράνη και του Βάλτερ Σεντένο.



Γιώργος Ζαχαρίου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0