Football Talk

Nations League: Οι πρώτες της Γ’ κατηγορίας που δεν... τρομάζουν και η δεύτερη «πραγματική» ευκαιρία της Εθνικής για το EURO 2024!

Nations League: Οι πρώτες της Γ’ κατηγορίας που δεν... τρομάζουν και η δεύτερη «πραγματική» ευκαιρία της Εθνικής για το EURO 2024!

Η Εθνική Ελλάδας πέτυχε τον στόχο της στο Nations League, όπου με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια κατέκτησε την πρώτη θέση του ομίλου. Βέβαια, εκτός από την άνοδο στην Β’ κατηγορία, εξασφάλισε τη δυνατότητα συμμετοχής στα play offs που «χαρίζουν» εισιτήριο για το EURO 2024.

Σχετικά Άρθρα

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η τρίτη συμμετοχή της Εθνικής στο Nations League. Το 4/4 απέναντι σε Κόσοβο (δις), Κύπρο και Βόρεια Ιρλανδία έχει ήδη χαρίσει την πρώτη θέση του 2ου ομίλου, άρα και την άνοδο στην Β’ κατηγορία της διοργάνωσης στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό από όλα είναι το «παραθυράκι» πρόκρισης στο EURO 2024 που «ανοίγει» αυτή η πρωτιά.

Η δομή του Nations League προβλέπει ότι οι τέσσερις πρώτοι των ομίλων κάθε κατηγορίας παίζουν ένα... final four με έπαθλο την πρόκριση στο EURO. Την δεδομένη χρονική στιγμή οι ενδεχόμενοι αντίπαλοι της Ελλάδας είναι η Τουρκία, το Καζακστάν και η Γεωργία, που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των άλλων ομίλων. Φυσικά απέχουμε πολύ από την τελική κατάταξη αλλά και την ολοκλήρωση των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ωστόσο πρέπει να έχουμε το νου μας και σε αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο φαντάζει και πολύ πιθανό.

Τουρκία: Το δυσκολότερο εμπόδιο

Προφανώς η εθνική ομάδα της Τουρκίας αποτελεί την μεγαλύτερη δυσκολία που μπορεί να βρει στο δρόμο της η Ελλάδα. Οι Τούρκοι σε όμιλο με Λουξεμβούργο, Νησιά Φερόε και Λιθουανία δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πετύχουν τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς και να χρειάζονται έναν βαθμό για να εξασφαλίσουν την πρωτιά. Μάλιστα, οι γείτονες μας στα παιχνίδια αυτά σκόραραν 14 φορές, ενώ δεν δέχθηκαν ούτε ένα γκολ!

Φυσικά, οι προαναφερθείσες χώρες δεν αποτελούν κάποιο σημαντικό δείγμα γραφής, αλλά από τον περασμένο Σεπτέμβρη που έχει αναλάβει τα ηνία ο Στέφαν Κουντς, η τούρκικη ομάδα δείχνει πολύ θετικά στοιχεία. Σε εννέα επίσημα ματς, μετρά μονάχα μια ήττα από την Πορτογαλία με 3-1, η οποία ωστόσο της στέρησε την συμμετοχή στον τελικό των μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ.

FUb74mLWYAA39RB.jpg

Τα αποτελέσματα της Τουρκίας στο Nations League:

Τουρκία - Νησιά Φερόε 4-0

Λιθουανία - Τουρκία 0-6

Λουξεμβούργο - Τουρκία 0-2

Τουρκία - Λιθουανία 2-0

Βαθμολογία 1ου ομίλου (4 αγώνες):

Τουρκία 12 (14-0)

Λουξεμβούργο 7 (5-4)

Νήσοι Φερόε 4 (4-8)

Λιθουανία 0 (1-12)

Επόμενα ματς:

Τουρκία - Λουξεμβούργο (22/9)

Νησιά Φερόε - Τουρκία (25/9)

Γεωργία: Αναγεννήθηκε με το «ραβδάκι» του Σανιόλ

Αν το Nations League ολοκληρώνονταν αυτή τη στιγμή, η Εθνική μας θα αντιμετώπιζε την εθνική ομάδα της Γεωργίας στον ημιτελικό των play offs, λόγω της κατάταξης στη διοργάνωση. Το θετικό σε αυτή την διασταύρωση είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει ουδέποτε ηττηθεί από τους Γεωργιανούς, με τις πιο πρόσφατες αναμετρήσεις να αφορούν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 (2-0 & 1-1). Στο Nations League τώρα, η Γεωργία σε τέσσερα ματς πέτυχε τρεις νίκες και μια ισοπαλία, σε όμιλο με Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Γιβραλτάρ, με πολύ σημαντικά «τρίποντα» στις έδρες των δύο πρώτων.

Αν μη τι άλλο μια απρόσμενη συγκομιδή για την ομάδα του Βίλι Σανιόλ, όπως άλλωστε δήλωσε κι ίδιος. Η δουλειά που πραγματοποιεί ο Γάλλος τεχνικός έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, αφού η ομάδα του «τρέχει» σερί χωρίς ήττα από τις 9 Οκτώβρη και το 2-0 από  την... Ελλάδα, όταν και αποφάσισε να αφήσει στο 4-2-3-1, για το 3-4-3! Έκτοτε έχει εφτά νίκες και δύο ισοπαλίες σε εννιά επίσημους και φιλικούς αγώνες, με μόλις τρια τέρματα παθητικό.  Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ομάδα φόβητρο, αλλά ο ενθουσιασμός που βγάζουν οι Γεωργιανοί στο χορτάρι είναι κάτι που θα πρέπει η Εθνική να προσέξει.

FVHpkn4WQAALzlT.jpg

Τα αποτελέσματα της Γεωργίας στο Nations League:

Γεωργία - Γιβραλτάρ 4-0

Βουλγαρία - Γεωργία 2-5

Βόρεια Μακεδονία - Γεωργία 0-3

Γεωργία - Βουλγαρία 0-0

Βαθμολογια 4ου ομίλου (4 αγώνες):

Γεωργία 10 (12-2)

Βόρεια Μακεδονία  7 (7-4)

Βουλγαρία 3 (4-7)

Γιβραλτάρ 1 (1-11)

Επόμενα ματς:

Γεωργία - Βόρεια Μακεδονία (23/9)

Γιβραλτάρ - Γεωργία (26/9)

Καζακστάν: «Όπλο» του, η άμυνα!

Ίσως ο πιο βατός αντίπαλος από τους τρεις, αλλά σίγουρα ο πιο απρόβλεπτος. Το Καζακστάν με τον Μάγκομεντ Αντίεφ πλέον στον πάγκο έχει βρει «σφυγμό» και αποτελεί έναν δυσκολοκατάβλητο αντίπαλο. Χαρακτηριστικό άλλωστε που το αποδεικνύει είναι ότι σε 71 τελικές που έχει δεχθεί στα τέσσερα ματς του ομίλου ως τώρα έχει μόλις δύο τέρματα παθητικό!

Οι Καζάκοι χρειάζονται μια νίκη για να εξασφαλίσουν την πρωτιά του ομίλου στο Nations League, από εκεί που πριν από τρεις μήνες αντιμετώπιζαν την Μολδαβία για παραμονή στην κατηγορία. Φαίνεται λοιπόν ότι το μομέντουμ είναι θετικό για τους Ασιάτες.

FVOF2AVX0AE.jpg

Τα αποτελέσματα του Καζακστάν στο Nations League:

Καζακστάν  - Αζερμπαϊτζάν 2-0

Σλοβακία - Καζακστάν 0-1

Λευκορωσία - Καζακστάν 1-1

Καζακστάν - Σλοβακία 2-1

Βαθμολογία 3ου ομίλου (4 αγώνες):

Καζακστάν 10 (6-2)

Σλοβακία 6 (3-3)

Αζερμπαϊτζάν 4 (2-3)

Λευκορωσία 2 (1-4)

Επόμενα ματς:

Καζακστάν - Λευκορωσία (22/9)

Αζερμπαϊτζάν - Καζακστάν (25/9)

Μπορεί να είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλάμε για τα play offs του Nations League, καθώς πρέπει να μεσολαβήσει η προκριματική φάση του EURO 2024. Αφενός για να είμαστε σίγουροι ότι χρειαζόμαστε τα play offs για να βρεθούμε στην τελική φάση και αφετέρου για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τους αντιπάλους της Εθνικής. Στην περίπτωση όμως που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει το εισιτήριο για την Γερμανία μέσω των προκριματικών, το μονοπάτι του Nations League, φαντάζει κάτι παραπάνω από «χρυσή» ευκαιρία!

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0