Retro Stories

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: Το ελληνικό ταξίδι που ξεκίνησε με ένα… ψέμα και ολοκληρώθηκε με ένα «ευχαριστώ»! (video)

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: Το ελληνικό ταξίδι που ξεκίνησε με ένα… ψέμα και ολοκληρώθηκε με ένα «ευχαριστώ»! (video)

Ο χρόνος γυρνάει 13 χρόνια πίσω. Την πρώτη μέρα του Ιουνίου, όταν ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς είπε την χειρότερη λέξη που θα μπορούσε να ακούσει το κοινό του Ολυμπιακού. Το «αντίο» αλλά και το… ευχαριστώ για το ταξίδι 16 χρόνων στον ελληνικό ποδόσφαιρο.

Είναι από τους ηγέτες που δύσκολα θα ξεχάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν έχει σημασία που για 13 χρόνια τίμησε τη φανέλα του Ολυμπιακού και για άλλα τρία του Πανηλειακού. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς έγινε ένας πραγματικός αρχηγός για τους «ερυθρόλευκους» και σήκωσε το βάρος της φανέλας όσο λίγοι παίκτες.

Το BN Sports γυρνάει τον χρόνο πίσω, μία τέτοια μέρα σαν και σήμερα, το 2009, όταν ο πολύπειρος εξτρέμ ρίχνει την αυλαία στην τεράστια καριέρα του. Με φορτισμένο το κλίμα, το «αντίο» του στον Ολυμπιακό αλλά και το ποδόσφαιρο, αντηχεί παντού. Μία τεράστια μορφή των ελληνικών γηπέδων κλείνει την παρουσία του με ένα «ευχαριστώ» προς κάθε πλευρά.

Το κομμάτι της Ελλάδας και η άφιξη μέσω ενός… ψέματος!

Ήταν καλοκαίρι του 1993. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, βασικός στον Ερυθρό Αστέρα την προηγούμενη σεζόν, θέλει να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Μόλις 21 ετών, ψάχνει διέξοδο στο εξωτερικό και ο ατζέντης του, τού δείχνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η άμεσα ενδιαφερόμενη, ήταν ο Πανηλειακός, ο οποίος ήθελε να ταράξει τα νερά του αθλήματος στη χώρα μας.

Ο «Τζόλε» είναι αρχικά διστακτικός, όμως ο ατζέντης του τον πείθει. «Είναι στη Β’ Εθνική, του χρόνου θα ανέβει Α’ και εκεί θα σε πάρει κάποια μεγάλη ομάδα». Το πλάνο έμοιαζε το ιδανικό και ο νεαρός Πρέντραγκ δεν το σκέφτεται πολύ. Δίνει αμέσως την θετική του απάντηση και υπογραφεί με τον ελληνικό σύλλογο. Λίγο η απειρία του, λίγο ο ενθουσιασμός αλλά και ο πόλεμος στη Σερβία, τον κάνουν να μην επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του ατζέντη του.

2885177.jpg

Το ντεμπούτο του πραγματοποιείται κόντρα στο Χαϊδάρι. Στο ημίχρονο, ένας συμπατριώτης του από την αντίπαλη ομάδα τον πλησιάζει και του λέει: «Φίλε, εσύ είσαι για πολύ πιο ψηλά από εδώ, δεν είσαι για αυτή την κατηγορία». Ο Σέρβος εξτρέμ έχει έτοιμη την απάντηση και του αναφέρει όσα γνώριζε από τον δικό του άνθρωπο.

Η απάντηση τον «ταρακουνάει» για τα καλά. Ο Σέρβος αντίπαλος του ξεκαθαρίζει πως αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική και όχι στην Β’. Ο Πρέντραγκ παγώνει, εκνευρίζεται αλλά η υπογραφή έχει μπει και δεν μπορεί να την πάρει πίσω ότι και να γίνει. Για αυτό και καθιερώνεται στην ομάδα του Πύργου.

Δύο ανόδους, σε τρία χρόνια και… Ολυμπιακός!

Ο Σέρβος άσος πήρε πάνω του την υπόθεση της ανόδου και μέχρι το καλοκαίρι του 1996, είχε ανεβάσει τον Πανηλειακό δύο κατηγορίες (!). Αρχικά στη Β’ και έπειτα στην Α’ Εθνική. Εκεί, όπου έφτασε και η πρόταση του Ολυμπιακού. Το πλάνο είχε πετύχει αλλά με μία κατηγορία διαφορά. Για τον Τζόλε, ήταν απλά μία έξτρα χρονιά για να κάνει το επόμενο βήμα. Εκείνο το καλοκαίρι λοιπόν, οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν να τον αποκτήσουν πακέτο με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο.

Φυσικά, για τον διεθνή εξτρέμ δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη. Λέει αμέσως το ναι στη μεγάλη πρόταση του Σωκράτη Κόκκαλη και αμέσως, αρχίζει να βγάζει μάτια. Έξι γκολ, δύο ασίστ και 24 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις είναι ο απολογισμός που τον κάνει βασικό και αναντικατάστατο μέλος του Ολυμπιακού.

2647501.jpg

Σύντομα, είδε το περιβραχιόνιο να τυλίγεται γύρω από το μπράτσο του, την ίδια στιγμή που είχε συνολικά 37 συμμετοχές με την Εθνική του ομάδα (και βασικός στο Μουντιάλ του 2006). Στον Πειραιά, από την άλλη, τα σαρώνει όλα. Συλλέκτης τίτλων αλλά και διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα και με επιβλητικό τρόπο.

Το αποκορύφωμα είναι πως μέσα σε 13 χρόνια, πανηγύρισε 12 πρωταθλήματα Ελλάδας (!) ενώ παράλληλα, είχε και πέντε κύπελλα με ένα Σούπερ Καπ Ελλάδας. Τίτλοι που λίγοι ποδοσφαιριστές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχουν καταφέρει να πετύχουν με τις ομάδες τους και ειδικά, σε τέτοιο διάστημα.

Το «αντίο»…

Και φτάνουμε στην 1η Ιουνίου του 2009. Λίγους μήνες πριν, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς είχε δώσει το αρχικό μήνυμα πως δεν θα παρέμενε στον Ολυμπιακό μετά το τέλος του συμβολαίου του. Ωστόσο, την πρώτη μέρα του Ιουνίου, έρχεται και η οριστική απόφαση. Ο 37χρονος εξτρέμ, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνει πως σταματάει την ποδοσφαιρική του καριέρα και βάζει «στοπ» και σε μία πορεία 18 χρόνων.

3376238.jpg

«Γεια σας και από μένα επίσημα. Ευχαριστώ που είστε εδώ, γνωρίζετε για την απόφαση που πήρα πριν 2 μήνες. Ήταν μια δύσκολη απόφαση να αποχωρήσω από την ενεργό δράση και τον Ολυμπιακό. Θέλω να πω κάποια πράγματα από την πρώτη μέρα που ήρθα στην Ελλάδα. Θέλω να μιλήσω για την πορεία μου και για τους ανθρώπους που με βοήθησαν». Αυτή ήταν η εισαγωγή σε μία τεράστια συνέντευξη που παραχώρησε προς τον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Φόρεσε την «ερυθρόλευκη» φανέλα για 492 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας απολογισμό 156 γκολ και 89 ασίστ, ενώ μάζεψε ουκ ολίγες προτάσεις σε όλη την καριέρα του, χωρίς ποτέ να αφήσει τον Ολυμπιακό. Πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη. Πανηγύρισε νίκες, λυπήθηκε σε ήττες και σήκωσε δεκάδες τρόπαια. Αυτός ήταν ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0