Retro Stories

«Φαν Μπάστεν εσείς; Σαραβάκο εμείς!»: Η 25η Μαρτίου που η Ελλάδα «τρόμαξε» την Ολλανδία, λίγο πριν γίνει Πρωταθλήτρια Ευρώπης! (video)

«Φαν Μπάστεν εσείς; Σαραβάκο εμείς!»: Η 25η Μαρτίου που η Ελλάδα «τρόμαξε» την Ολλανδία, λίγο πριν γίνει Πρωταθλήτρια Ευρώπης! (video)
Ο Δημήτρης Σαραβάκος «παγώνει» το Ντε Κάιπ εν έτει 1987, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, κάνοντας την Ελλάδα να πιστέψει στο... όνειρο απέναντι στους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης του ΄88: τους «οράνιε» του Ρίνους Μίχελς!
Σχετικά Άρθρα
Στη συνείδηση παλαιών και νέων, το 1987 αποτελεί μία χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό αθλητισμό. Κύρια αιτία, προφανώς, η παρέα των Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα και των υπόλοιπων παιδιών του Κώστα Πολίτη, που «σήκωσε» την Εθνική Ελλάδας στις πλάτες της, έως την κορυφή της Ευρώπης.

Οτιδήποτε πέραν του Eurobasket, όπως είναι λογικό, περνά σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο, λίγους μήνες πριν το έπος του '87, το αντίστοιχο τμήμα της Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, έκανε μία από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις του έως τότε, «τρομάζοντας» την πανίσχυρη Ολλανδία μέσα στο Ντε Κάιπ, στον δρόμο για το EURO του 1988.

Ναι, την Ολλανδία του Ρίνους Μίχελς, με τους Φαν Μπάστεν, Ράικαρντ, Κούμαν, Γκούλιτ, μεταξύ άλλων, στο ενεργητικό της, που έναν χρόνο αργότερα, κατακτούσε την μόνη έως σήμερα «κούπα» της ιστορίας της.
saravakos11.jpg
Ήταν ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, όταν υποδέχθηκε την Εθνική Ελλάδας στο Ρότερνταμ, για τα προκριματικά του EURO του 1988 στη Δυτική Γερμανία. Οι παίκτες του Μίλτου Παπαποστόλου προηγήθηκαν μόλις στο 6ο λεπτό, με τον Δημήτρη Σαραβάκο να φεύγει σαν «σίφουνας» στην κόντρα, να προλαβαίνει την έξοδο του Φαν Μπρόκελεν, να «γράφει» το 1-0 και να «παγώνει» το Ντε Κάιπ.

Η Ολλανδία αιφνιδιάστηκε, αλλά το έπος δεν ολοκληρώθηκε. Ο Φαν Μπάστεν έφερε το ματς στα ίσια στο 56ο λεπτό, με την Ελλάδα να κρατά τον βαθμό έως το τέλος, στην μοναδική επίσημη αναμέτρηση των δύο ομάδων, όπου η Ελλάδα δεν ηττήθηκε, αλλά και σκόραρε. Βαθμός πολύ σημαντικός, αφού μετά από πέντε ματς, το εθνικό μας συγκρότημα είχε επτά βαθμούς, έναντι των έξι των «οράνιε», που είχαν, βέβαια, ένα ματς λιγότερο.
Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν ανάλογη. Το τελευταίο «χαρτί» της Ελλάδας για πρόκριση; Η τιμωρία της Ολλανδίας για τον τραυματισμό του τερματοφύλακα της Κύπρου, Ανδρέα Χαρίτου
 
Στην αναμέτρηση των δύο ομάδων στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, μία κροτίδα έσκασε στα πόδια του γκολκίπερ της «Μεγαλονήσου». Το ματς διακόπηκε, η Κύπρος το κέρδισε αρχικά στα χαρτιά, αλλά η έφεση των Ολλανδών ανέτρεψε τα δεδομένα.
 
Το παιχνίδι επαναλήφθηκε μετά από δύο μήνες, κεκλεισμένων των θυρών, οι «οράνιε» επικράτησαν με 4-0 και η τελευταία ελπίδα της Ελλάδας για πρόκριση στα τελικά του EURO του 1988, χάθηκε.
 
Όσο για το τέλος της... ιστορίας και τον δράστη; Ήταν ο 21χρονος, Γιον Σταλ, που παραλίγο να στερήσει από την εθνική ομάδα της χώρας του, τον μοναδικό της τίτλο! Η Ολλανδία μπορεί να την «γλίτωσε», αλλά ο ίδιος αποκλείστηκε διά βίου από τα γήπεδα και εξέτισε φυλάκιση έξι μηνών. Προς τιμήν του, ωστόσο, μετά από μικρό χρονικό διάστημα επικοινώνησε με τον Χαρίτου, απολογήθηκε για το περιστατικό και έκτοτε διατηρούν άριστες, έως και φιλικές σχέσεις.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0