Sports Βusiness

Από παίκτες, ιδιοκτήτες και από το «χορτάρι» στα... επίσημα: Ρονάλντο και Μπέκαμ, όπως λέμε Νικολαΐδης και Ζαγοράκης!

Από παίκτες, ιδιοκτήτες και από το «χορτάρι» στα... επίσημα: Ρονάλντο και Μπέκαμ, όπως λέμε Νικολαΐδης και Ζαγοράκης!
Επενδύσεις, πληρωμές «χρεών», ομάδες που δεν υπήρχαν στον... χάρτη! Δεν είναι λίγοι οι -πρώην ή νυν- ποδοσφαιριστές που επέλεξαν να επενδύσουν στον χώρο, αποκτώντας μετοχές ομάδων, είτε γιατί... αναγκάστηκαν, είτε γιατί το ήθελαν! Ο «old school» Ρονάλντο προστέθηκε για δεύτερη φορά στη σχετική λίστα, που φτάνει από τον Μπέκαμ έως τον Ιμπραΐμοβιτς, ενώ υπάρχουν και τα ελληνικά παραδείγματα των Νικολαΐδη και Ζαγοράκη.
Η Κρουζέιρο στα χέρια του Ρονάλντο, για να της ανταποδώσει από τη θέση του ιδιοκτήτη, όσα του προσέφερε ως παίκτη. Η συγκυρία, άλλωστε, είναι δύσκολη για τον βραζιλιάνικο σύλλογο, αφού βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία και ψάχνει τα πατήματά του. 
 
Αν βγουν από την εξίσωση το δυσθεώρητο για τα ελληνικά δεδομένα ποσό, των 63 εκατ. ευρώ και τα -όσο... αγνά γίνεται να είναι- κίνητρα, όταν επενδύονται ποσά τέτοιας τάξεως, θα μπορούσε να πει κανείς πως η κίνηση παρουσίαζει ομοιότητες με τις εγχώριες των Νικολαΐδη και Ζαγοράκη. Όχι βέβαια ως προς τις ηλικίες, καθώς ο πρώτος σταμάτησε το ποδόσφαιρο στα 31 του χρόνια, για να βάλει το προεδρικό «κοστούμι» και να σώσει την ΑΕΚ, ενώ ο δεύτερος έπραξε κάτι παρόμοιο για τον ΠΑΟΚ, στα 36 του χρόνια.
 
Τόσο το timing, όσο και τα κίνητρα διαφέρουν. Όχι μόνο στην περίπτωση του Ρονάλντο με τα ελληνικά... παραδείγματα, αλλά και σε αυτές με σταρ του δικού του βεληνεκούς, όπως ο Μπέκαμ και ο Ιμπραΐμοβιτς λόγου χάρη, που απέκτησαν μετοχές σε μία ομάδα, είτε πριν, είτε μετά την απόσυρσή τους από τους αγωνιστικούς χώρους!
 

Ρονάλντο 

Ο δύο φορές πρωταθλητής κόσμου με τη Βραζιλία, Ρονάλντο, απέκτησε την πρώτη του ομάδα το 2018. Ήταν η Ρεάλ Βαγιαδολίδ και με περίπου 30 εκατ. ευρώ, ήλεχγε το 51% των μετοχών. Πλέον, το ποσοστό έχει εκτοξευθεί στο 82%, ενώ στη λίστα των συλλόγων που του ανήκουν, προστέθηκε και η Κρουζέιρο

Revealed: Ronaldo's plan to turn Valladolid into 'the talk of Europe'


Ντέβιντ Μπέκαμ & «Class of '92»

Πρόεδρος και συνιδρυτής της Inter Miami FC του MLS. Η άδεια να αγωνιστεί ο σύλλογος στο πρωτάθλημα ήρθε τον Φεβρουάριο του 2014 και κόστισε περίπου 25 εκατ. ευρώ, ωστόσο χρόνια ζητήματα και καθυστερήσεις, ανάγκασαν την ομάδα να κάνει ντεμπούτο τον Μάρτιο του 2020! 
 
Στόχος του Μπέκαμ; Σαφώς να προσελκύσει την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που θα ήθελε να δοκιμάσει την τύχη της στο πρωτάθλημα της Αμερικής! Ωστόσο, οι επενδυτικές του κινήσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου δεν έμειναν εκεί! 

DavId Beckham se unirá al mercado de valores con su equipo Guild Esports |  Otras Ligas de Fútbol | Futbolred

Μαζί με τους Γκάρι και Φιλ ΝέβιλΡάιαν ΓκιγκςΠολ ΣκόουλςΝίκι Μπατ, συμπαίκτες του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου μεγαλούργησαν και έμειναν γνωστοί ως «Τάξη του '92», αγόρασαν το 2014 τη Salford City, μία μικρή και ερασιτεχνική ομάδα. Αργότερα, ο δισεκατομμυριούχος από τη Σιγκαπούρη, Πίτερ Λιμ, αγόρασε το 50% των μετοχών. Η επίδραση δεν άργησε να φανεί.
 
Το 2019 η ομάδα έφτασε στα σαλόνια της Football League και προχωρά με αισιοδοξία προς τον επόμενο στόχο, που είναι η άνοδος στη Championship έως το 2029!

David Beckham Salford City Ownership Means More Netflix 

Ντιντιέ Ντρογκμπά

Ήταν 12 Απριλίου του 2017, όταν ο θρύλος από την Ακτή του Ελεφαντοστού μετακινούνταν στη δεύτερη κατηγορία του αμερικανικού ποδοσφαίρου, για χάρη της Phoenix Rising FC. Όχι μόνο για να αγωνιστεί, όμως. Ταυτόχρονα, θεώρησε καλή ιδέα να αγοράσει μερίδιο των μετοχών του συλλόγου και να γίνει παίκτης-ιδιοκτήτης!

Didier Drogba's winner gives Phoenix Rising first USL Western Conference  title | Goal.com


Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Η απόκτηση μετοχών της Χάμαρμπι τον Νοέμβριο του 2019, έγινε αιτία πολέμου. Ο Ζλάταν αγόρασε το 23.5% των μετοχών του συλλόγου και παρότι δεν είναι μεγαλομέτοχος, συμμετέχει ενεργά στα ζητήματα που αφορούν την ομάδα. Το γεγονός αυτό απογοήτευσε τους οπαδούς της Μάλμε, της ομάδας στην ομάδα έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Η οργή ήταν τέτοια, που οδήγησε μέχρι και στον βανδαλισμό του αγάλματός του!

Zlatan statue vandalised and sawn off at the ankles outside Malmo stadium |  Goal.com


Ζεράρ Πικέ

Ο κεντρικός αμυντικός της Μπαρτσελόνα απέκτησε τον Δεκέμβριο του 2018, μέσω της εταιρίας του, Kosmos Holding Group, την πιο ιστορική ομάδα της Ανδόρας, την Andorra FC!

Είναι ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος που ιδρύθηκε στη χώρα, εν έτει 1942, αλλά από το 1948 αγωνίζεται στο ισπανικό πρωτάθλημα! Πλέον, βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία του ποδοσφαίρου της χώρας, με προπονητή τον άλλοτε βοηθό στον πάγκο των «μπλαουγκράνα», τον Έντερ Σαράμπια.

The Andorra of Piqué buys Reus place and will play in Segunda B

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0