Football Talk

Ολυμπιακός: Που να ήταν και καλά…

Ολυμπιακός: Που να ήταν και καλά…

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο αήττητος και με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του. Αυτοί που ξεχώρισαν, αυτοί που υστέρησαν στο πρώτο μισό της σεζόν και αυτοί που έρχονται τον Γενάρη.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Δημήτρης Σπηλιόπουλος

Μετά τη νίκη του με 1-0 του Άρη ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις του για τον πρώτο γύρο της Super League. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έβγαλε αντίδραση μετά την ήττα και την κακή εμφάνιση στην Αμβέρσα και γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο το 1000ο του παιχνίδια εντός έδρας στο πρωτάθλημα, από καταβολής  Α Εθνικής.  Έχοντας παίξει με όλους τους αντιπάλους τους από μία φορά οι Πειραιώτες παραμένουν η μοναδική αήττητη ομάδα στο πρωτάθλημα με 11 νίκες και δύο ισοπαλίες, έχοντας την καλύτερη διαφορά τερμάτων (+15), την καλύτερη άμυνα με μόλις 9 τέρματα παθητικό και την δεύτερη καλύτερη επίθεση με 24 γκολ, ένα λιγότερο από την ΑΕΚ.

Καθόλου τυχαία με αυτές τις επιδόσεις, οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στο +8 από την ΑΕΚ, στο +13 από τον ΠΑΟΚ και στο +15 από τον Παναθηναϊκό. Μια διαφορά που θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς πως τα δύο στραβοπατήματα της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς είναι στο γήπεδο απέναντι σε Ατρόμητο και Παναθηναϊκό. Μια διαφορά που τον χρίζει μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει και αυτό το πρωτάθλημα αφού εκτός των παραπάνω δεν έχει αφήσει ούτε έναν βαθμό στην επαρχία και του μένει μόνο το ταξίδι στον Βόλο.

Και μπορεί τα αποτελέσματα να είναι ανάλογα με όσα κάνει ο Ολυμπιακός στα χρόνια του Μαρτίνς, όμως για διάφορους λόγους δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο και για την εικόνα των πρωταθλητών. Είναι ενδεικτικό πως οι έξι από τις εννέα νίκες στο πρωτάθλημα ήταν οριακές και μόνο τον Απόλλωνα Σμύρνης, τον Αστέρα Τρίπολης και τον ΟΦΗ νίκησε με διαφορά μεγαλύτερη του ενός γκολ. Παρά το  γεγονός πως είναι πρώτος στην κατηγορία με τις τελικές προσπάθειες έχοντας συνολικά 164.

+Όσoν αφορά στα  πρόσωπα που έχουν ξεχωρίσει μέχρι τώρα στους Πειραιώτες δεν μπορεί κανείς παρά να μην ξεκινήσει με τον Αγκιμπού Καμαρά. O 20χρονος μέσος από την Γουινέα που ήρθε από την δεύτερη ομάδα της Λιλ το καλοκαίρι και στους πρώτους του μήνες σε αυτό το επίπεδο έχει καταφέρει να προσελκύσει πάνω του τα βλέμματα αρκετών σπουδαίων κλαμπ της Ευρώπης. Ο «μικρός» Καμαρά όπως τον αποκαλούν οι περισσότεροι είναι 4ος στον χρόνο συμμετοχής με 993 λεπτά, καθώς έχει παίξει σε όλα τα ματς εκτός από αυτό της πρεμιέρας απέναντι στον Ατρόμητο. Μετράει ήδη 4 γκολ και δύο ασίστ, ενώ ήταν εκ των πρωταγωνιστών και σκόρερ και στα δύο νικηφόρα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Το πολύπλευρο ταλέντο του και η ικανότητα του να προσφέρει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού, πέρα από την προοπτική που δίνουν στην εξέλιξη του, τον έχουν φέρει να κοστολογείται ήδη κοντά στα 20 εκατ. Ευρώ.

+Από τους κομβικούς παίκτες της σεζόν έως τώρα και ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ. Μετά το πρώτο εξάμηνο προσαρμογής, ο Μολδαβός μπήκε στην φετινή σεζόν φανερά βελτιωμένος και δικαιωματικά έχει την πάρει την φανέλα βασικού σπίτι του. Δεν έχει χάσει ματς έως τώρα και είναι δεύτερος σε χρόνο συμμετοχής πίσω μόνο από τον Βάτσλικ, με 993 λεπτά. Σχεδόν αλάνθαστος αμυντικά, αποτελεί κακό μπελά για τον εξτρέμ της πλευράς του, ενώ με το ασταμάτητο τρέξιμο του δεν είναι λίγες οι φορές που προκαλεί υπεραριθμίες υπέρ της ομάδας του στην επίθεση. Επιπλέον, έχει βελτιώσει σημαντικά την σέντρα του και έχει αποκτήσει χημεία με τους υπόλοιπους αμυντικούς.

+Είναι σταθερά από σημαντικός έως και απαραίτητος για την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια με τον Πέδρο Μαρτίνς. Παρόλα αυτά, κάθε καλοκαίρι ο Ολυμπιακός ψάχνει εξτρέμ. Και κάθε χειμώνα ο Γιώργος Μασούρας είναι αυτός που ξεχωρίζει. Ο 27χρονος Έλληνας  άσος ξεκίνησε την σεζόν τραυματίας, αλλά με το που επέστρεψε ανέλαβε ηγετικό ρόλο και ήταν καταλυτικός ώστε να αρχίσει η ομάδα να χτίζει το νικηφόρο σερί. Έχει ήδη 3 γκολ και 2 ασίστ στο πρωτάθλημα και αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση για τα φτερά της επίθεσης. Οι εμφανίσεις του και κυρίως αυτή στην Κωνσταντινούπολη έχουν βάλει το όνομα του σε αρκετά μπλοκάκια σκάουτερ με την σειρήνες από την Τραπεζούντα να ηχούν εντόνως τελευταία.

+Πέρσι έχασε την θέση του στην ενδεκάδα και κρίθηκε καλύτερο για όλους να πάει το δεύτερο εξάμηνο δανεικός στην Σεντ Ετιέν. Το καλοκαίρι επέστρεψε και εμφανίζεται καλύτερος από ποτέ. Ο Παπέ Αμπού Σισέ βρίσκεται στην καλύτερη φάση της μέχρι τώρα καριέρας του και είναι σταθερά στους διακριθέντες του Ολυμπιακού. Στα 26 του πια, έχει βάλει ωριμότητα στο παιχνίδι του και μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τα τρομερά φυσικά του προσόντα. Με το ύψος και την ταχύτητα του μπορεί να ανταπεξέλθει σε διαφορετικού τύπου φορ, ενώ πλέον αποτελεί και ένα από τα μεγάλα επιθετικά όπλα των Πειραιωτών, καθώς μετράει ήδη 4 γκολ και έχει μόνο τον Ελ Αραμπί μπροστά του στον εσωτερικό ανταγωνισμό.

+Ο Μαροκινός επιθετικός που στις αρχές Φλεβάρη γίνεται 35 ετών παραμένει σταθερή αξία στην επίθεση του Ολυμπιακού. Η απόκτηση του Τικίνιο του δίνει την δυνατότητα να παίρνει ανάσες, ενώ για ακόμα μια χρονιά είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 5 γκολ και χαίλαιτ τα δύο που πέτυχε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Επιπλέον, εδώ και λίγες εβδομάδες είναι ο πρώτος σκόρερ  στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού με 16 τέρματα. Το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι, ωστόσο φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου η συνεργασία  των δύο πλευρών να επεκταθεί.

-Η σεζόν μέχρι τώρα θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο καλή για τον Ολυμπιακό, αν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα οι εξτρέμ που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι και κυρίως ο Χένρι Ονιεκούρου. Ο Νιγηριανός ήταν μια πανάκριβη μεταγραφή του καλοκαιριού και έχει στηριχτεί όσο κανείς από τον προπονητή, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ρηχά νερά. Σε 10 συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχει ούτε γκολ, ούτε ασίστ και ακόμα ψάχνει το καλό του πρόσωπο.

-Ψάχνοντας για αδυναμίες, το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης για τον φετινό Ολυμπιακό αφορά τον Μαντί Καμαρά. Ο μέσος από την Γουινέα εκτόξευσε την καριέρα του στα χέρια του Μαρτίνς τα προηγούμενα χρόνια και απολύτως δικαιολογημένα έφτασε να είναι με τεράστια διαφορά ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος με το transfermarkt να τον κοστολογεί κοντά στα 20 εκατ. ευρώ και μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης να τον παρακολουθούν. Ωστόσο λίγο το γεγονός πως έπαιζε ασταμάτητα την τελευταία διετία, λίγο το πώς δεν ήρθε ποτέ μια καλή πρόταση το περασμένη καλοκαίρι, έχουν οδηγήσει σε μια σαφή πτώση της απόδοσης του. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που κάνει στο χορτάρι ο Μαντί Καμαρά όταν είναι καλά που το δικό του ντεφορμάρισμα ίσως να είναι και η καλύτερη εξήγηση για την εικόνα του Ολυμπιακού σε κάποια παιχνίδια.

-Μπορεί στον Πειραιά να πέτυχαν διάνα με τον Αγκιμπού Καμαρά και να έχουν πάρει αρκετά πράγματα από τους Βάτσλικ, Τικίνιο και εσχάτως και από τον Ρόνι Λόπες, ωστόσο δεν έχουν αποδώσει όλες οι μεταγραφές τα αναμενόμενα. Για την ακρίβεια από κάποιους έχουν πάρει ελάχιστα. Ο Γκάρι Ροντρίγκες με συνεχόμενα προβλήματα τραυματισμών έχει παίξει μόλις 166 λεπτά, ο Κούντε 207 και ο Καρμπόβνικ 265 με την τελευταία του συμμετοχή να είναι πριν από 2,5 μήνες.

Ο τελευταίος δεν θα ήταν καθόλου παράξενο να αποχωρήσει από το ρόστερ τον Γενάρη, με τους ερυθρόλευκους να έχουν κάνει ήδη την προετοιμασία τους για το μεταγραφικό παζάρι. Με φόντο το Κόπα Άφρικα, ο Ολυμπιακός φαίνεται πως θα κάνει μάξιμουμ τρεις μεταγραφές, ενώ προτεραιότητα αποτελεί η απόκτηση ενός κεντρικού μέσου με περισσότερο ανασταλτικά προτερήματα στο παιχνίδι του. Από κει και πέρα δεν αποκλείεται οι Πειραιώτες να κινηθούν τόσο για απόκτηση αριστερού μπακ, ώστε να παίρνει όταν χρειάζεται κάποιες ανάσες ο Ρέαμπτσιουκ, όσο και εξτρέμ.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0