Sports Βusiness

Ρεάλ Μαδρίτης: Η UEFA αποθεώνει τα οικονομικά της, οι Αμερικανικοί «κολοσσοί» δανείζουν με... κλειστά τα μάτια!

Ρεάλ Μαδρίτης: Η UEFA αποθεώνει τα οικονομικά της, οι Αμερικανικοί «κολοσσοί» δανείζουν με... κλειστά τα μάτια!

Η Ρεάλ Μαδρίτης βγήκε σχετικά… αλώβητη από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, γεγονός που εκτιμήθηκε τόσο από την UEFA, όσο και από τους Αμερικανούς οικονομολόγους, που άνοιξαν τον δρόμο για επέκταση 225 εκατ. ευρώ στο δάνειο για το Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Μέσα στην οικονομική λαίλαπα του κορονοϊού, η Ρεάλ Μαδρίτης αποτελεί μία από τις φωτεινές εξαιρέσεις που έχει καταφέρει όχι μόνο να ισορροπήσει την κατάσταση, αλλά και να προχωρήσει σε γιγάντιες επενδύσεις.

Προφανώς, στο επίκεντρο βρίσκεται η ανακαίνιση του Σαντιάγο Μπερναμπέου, αλλά ο δρόμος ώστε να φτάσουν έως αυτήν οι «Μερένχες», δεν άνοιξε… αναίμακτα!

Πιο συγκεκριμένα, μία μείωση εσόδων της τάξης των 300 εκατ. ευρώ έφερε δύο διαδοχικές μειώσεις, κοντά στο 10%, στους μισθούς τόσο των παικτών, όσο και του προσωπικού, την ώρα που μία τρίτη δεν πρέπει να αποκλείεται!

Η οικονομική της πολιτική βρήκε ένθερμους υποστηρικτές, με τους Αμερικανούς οικονομολόγους να την χαρακτηρίζουν ως σεμιναριακού τύπου, αφού δεν μετρά περαιτέρω απώλειες αυτά τα δύο χρόνια. Ένας από τους λίγους μεγάλους συλλόγους στην Ευρώπη που το έχουν καταφέρει.

Εκτός των Αμερικανών, η σωστή διαχείριση εκθειάστηκε και από την UEFA, αφού την βλέπει ως μία φωτεινή εξαίρεση μέσα στην τεράστια «χασούρα» των ευρωπαϊκών συλλόγων που άγγιξε τα 5.9 δις ευρώ στο διάστημα 2019-20 και 2020-21!

Ωστόσο, επειδή τα… συγχαρητήρια δεν είναι αρκετά, ήρθαν και τα έμπρακτα «αγαθά»!
Real Madrid to Get Extra $255 Million for Stadium Renovation | Asharq  AL-awsat


Η εμπιστοσύνη «γεμίζει» τα ταμεία

Στο εξασφαλισμένο δάνειο από το 2019, για την ανακατασκευή του Σαντιάγο Μπερναμπέου, η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε να προσθέσει ακόμα 225 εκατ. ευρώ με βασικούς χρηματοδότες τη JP Morgan και την Bank of America. Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ, το επιτόκιο του δανείου θα είναι 2%, το οποίο κρίνεται ως εξαιρετικά χαμηλό και θα αποπληρωθεί σε διάστημα 35 ετών!

Το ποσό αυτό κρίθηκε ως αναγκαίο, καθώς στο αρχικό πλάνο προστέθηκε ένα τεχνολογικό αριστούργημα: ένα ανασυρόμενο υβριδικό γήπεδο, έτσι ώστε ο κεντρικός χώρος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερους σκοπούς, δημιουργώντας πρόσθετα έσοδα. Με τον τρόπο αυτό, ένα καθαρά ποδοσφαιρικό στάδιο μετατρέπεται σε ένα αξιοθέατο που θα προσελκύει το κοινό κάθε μέρα του χρόνου.

Οι προαναφερθείσες κινήσεις αναμένονται να εκτοξεύσουν τα έσοδα της Ρεάλ Μαδρίτης από το Σαντιάγο Μπερναμπέου, από τα 150 εκατ. ευρώ στα 400, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη πολλαπλασιασμένα επί επτά φορές τα έσοδά της την τελευταία δεκαετία!

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0