Football Talk

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Οι τέσσερις λόγοι απόλυσης του Σόλσκιερ, από μία θέση που μόνο… τρεις, κατάφεραν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Οι τέσσερις λόγοι απόλυσης του Σόλσκιερ, από μία θέση που μόνο… τρεις, κατάφεραν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα!
Παρελθόν από τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί και επίσημα ο Όλε Γκούναρ Σόλκσιερ, ο οποίος πιθανώς δεν κατόρθωσε ποτέ επί της ουσίας να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και της διοίκησης των «κόκκινων διαβόλων». Ο Νορβηγός αποχώρησε, αντιλαμβανόμενος πόσο δύσκολο ήταν το έργο του στον πάγκο της… πρώην ομάδας του, την ώρα που οι αριθμοί αναδεικνύουν στο έπακρο το πρόβλημα!
Σχετικά Άρθρα

Ήταν δεδομένο εξαρχής πως ο πάγκος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλει ειδική μεταχείριση, με άπαντες να γνωρίζουν πως δεν είναι για… όλους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που μόνο τρεις προπονητές έχουν καταφέρει ιστορικά να «σηκώσουν» το πρωτάθλημα σε ολόκληρη την ιστορία της.

Ο Έρνεστ Μανγκνάλ, με δύο τίτλους από το 1903 έως το 1912, ο Ματ Μπάσμπι, από το 1945 μέχρι και το 1969 με πέντε κατακτήσεις πρωταθλημάτων, και βεβαίως ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, με τον μαγικό αριθμό… 13 στην συλλογή του, όντας ο κορυφαίος προπονητής στην σύγχρονη ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Μόνο αυτοί οι τρεις μπόρεσαν να πανηγυρίσουν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον τίτλο της εκάστοτε σεζόν, πράγμα που αναδεικνύει την δυσκολία που θα συναντούσε μοιραία ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στον πάγκο της. Ένας προπονητής που «έπεσε» κατευθείαν στα βαθιά, έκανε μία καλή σεζόν πέρυσι, βασιζόμενος στο ρεκόρ ανατροπών και στο αήττητο των εκτός έδρας αναμετρήσεων, αλλά τίποτα από τα δύο, δεν είδε να διατηρείται και φέτος.

Η Λέστερ επικράτησε στο Κινγκ Πάουερ των «κόκκινων διαβόλων» με 4-2, οι ανατροπές λιγόστεψαν, και όταν λάμβαναν χώρα, είχαν την υπογραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο, και η… απόλυση δεν αποτελούσε δύσκολη υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς πως τις τύχες του συλλόγου έχει ο Γκλέιζερ! Η σχέση του με το Νορβηγό προπονητή παραμένει αναλλοίωτη, η αλληλοεκτίμηση υπάρχει, αλλά από εκεί και πέρα, η απόφαση πάρθηκε και ο Σόλσκιερ αποτελεί παρελθόν.

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ λοιπόν αποχώρησε και οι λόγοι είναι… τέσσερις.

Ας τους δούμε μαζί:

Το «βαρύ» παθητικό τερμάτων στο Όλντ Τράφορντ: Μπορεί να μην αποτελεί τον πρωταρχικό λόγο απομάκρυνσης του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ από την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά όπως και να το κάνουμε, χαρακτηρίζεται… βαρύ. Μιλάμε για 14 διαδοχικά, εντός έδρας ματς χωρίς «μηδέν» στην εστία του Νταβίδ Ντε Χέα, πράγμα που δεν έχει επαναληφθεί κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα! Η τελευταία φορά που οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν δέχθηκαν γκολ στο σπίτι τους, χρονολογείται στις 15 Απριλίου του 2021 απέναντι στην Γρανάδα (2-0). Καλά καταλάβατε… Μισό χρόνο πριν!

Η ιστορική ήττα με 5-0 από την Λίβερπουλ: Δεν θα μπορούσε σαφώς να μην συγκαταλέγεται στις βασικότερες αιτίες λύσης της συνεργασίας με τον Νορβηγό τεχνικό, μιας και επρόκειτο για ένα «βαρύ» και… ασήκωτο αποτέλεσμα. Το πιο δύσκολο βράδυ από τα 149 που βίωσε ο Σόλσκιερ στο Μάντσεστερ, και η πιο «βαριά» ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε «κλασσικό», αγγλικό ντέρμπι σε ολόκληρη την ιστορία της. Για την ακρίβεια, ποτέ άλλοτε δεν είχε οδηγηθεί στα αποδυτήρια, στο ημίχρονο, με το σκορ στο 4-0 κατά της!

Το τέλος του αήττητου εκτός έδρας σερί στο Κινγκ Πάουερ με… ανατροπή: Πέρυσι ήταν αήττητη σε ολόκληρη την σεζόν, κάθε φορά που ταξίδευε μακριά από το Όλντ Τράφορντ. Ήταν η ομάδα που «έσπασε» το σερί των 20 και πλέον νικηφόρων αναμετρήσεων της Μάντσεστερ Σίτι, δεν ηττήθηκε κόντρα στην Λίβερπουλ, έμεινε στο απόλυτο «μηδέν» με την Άρσεναλ, και έχασε μόνο στον τελικό του Europa League σε ουδέτερο γήπεδο.

Ωστόσο, η φετινή χρονιά, λίγες εβδομάδες μετά την ανάδειξή του ως το κορυφαίο, στην εποχή της Premier League, έλαβε τέλος. Στο Κινγκ Πάουερ, από την Κυπελλούχο Αγγλίας Λέστερ, με 4-2, και με… ανατροπή! Η Γιουνάιτεντ έχασε το σερί της με τον δικό της τρόπο, και οι «αλεπούδες» αφαίρεσαν το βράδυ του Οκτωβρίου, ακόμη ένα επιχείρημα του Σόλσκιερ, ως προς την παραμονή του στον πάγκο της ομάδας του.

Οι εναλλαγές συστήματος και η μη χρησιμοποίηση βασικών ποδοσφαιριστών: Όταν ο Σόλσκιερ έβλεπε το πράγμα να «στραβώνει», επιχείρησε να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του, μέσω της διάταξης, θεωρώντας πως αυτή είναι η βασική αιτία, που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αγωνίζεται έτσι. Γύρισε το σύστημα σε τριάδα στην άμυνα, αλλά ακολούθησαν και αλλαγές προσώπων.

Ο Πολ Πογκμπά παρέμεινε στο «ψυγείο», μαζί με τον Τζέσι Λίνγκαρντ και τον Ντόνι Φαν Ντε Μπέικ, και ο Μάτιτς, ο Φρεντ και ο Μαρσιάλ, επέστρεφαν και… έφευγαν διαρκώς από την βασική ενδεκάδα!

Κάπως έτσι, ο Σόλσκιερ αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας, με την περίοδο χάριτος να ολοκληρώνεται, όταν το συμβόλαιό του ανανεώθηκε για μία τριετία, πριν από μερικούς μήνες. Τα αποτελέσματα δεν ευνόησαν, το -12 από την κορυφή και η… 6η θέση δεν είναι ανεκτά, και η εποχή του Νορβηγού στο Μάντσεστερ, έλαβε τέλος και επίσημα!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0