Football Talk

Ουνιόν – Χέρτα: Το ντέρμπι που ενώνει το Βερολίνο με την ιστορία και κάνει τη Γερμανία… χαρούμενη!

Ουνιόν – Χέρτα: Το ντέρμπι που ενώνει το Βερολίνο με την ιστορία και κάνει τη Γερμανία… χαρούμενη!

Μπορεί να μην πρόκειται για «τιτανομαχία» αλλά η αναμέτρηση της Ουνιόν Βερολίνου με τη Χέρτα Βερολίνου, αποτελεί κάθε φορά ένα ιδιαίτερο ραντεβού με την ιστορία.

«Όταν παίζει η Χέρτα με τη Ουνιόν γιορτάζει όλη η Γερμανία», ήταν ένα από τα πανό που είχαν υψωθεί στη φιλική αναμέτρηση των δύο ομάδων, στις 27 Ιανουαρίου του 1990. Δύο μήνες, είχε γραφτεί ένα από τα πιο ιστορικά γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η πτώση του τείχους στο Βερολίνου, το οποίο για χρόνια χώριζε τη Γερμανία σε δύο κομμάτια. Στην κυριολεξία. Η Ουνιόν ήταν η ομάδα του ανατολικού Βερολίνου και η Χέρτα του δυτικού.

Οι δύο σύλλογοι δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι πολλές φορές, με πρώτη του κοινή παρουσία το 2010/11 σε επίσημο αγώνα. Ωστόσο, η ιστορία που κρύβουν από πίσω τους είναι τεράστια και αυτό που αντιπροσωπεύουν, κάνει τη μάχη του ιδιαίτερη και μοναδική για τα γερμανικά δεδομένα.

Ένα ντέρμπι πόλης που φέρνει… χαρά!

Ανά χώρα, υπάρχει ένα «clasico». Ένα ντέρμπι, που είτε περιορίζεται στην ίδια πόλη (Μίλαν-Ίντερ), είτε σε διαφορετική (Μπαρτσελόνα-Ρεάλ). Το κλίμα πάντα είναι εκρηκτικό. Ουκ ολίγες φορές έχουμε δει επεισόδιά, διακοπές αλλά και δυνατές παρουσίες στις εξέδρες. Και όμως, στο Βερολίνο τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μπορεί η κόντρα της Ουνιόν με την Χέρτα να είναι μεγάλη αλλά ο τρόπος που περιμένουν το παιχνίδι οι φίλοι της, είναι η εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα.

hertha-union-1990.webp

Το συγκεκριμένο ματς έχει πάρει τον ρόλο της… «γιορτής». Ουσιαστικά, είναι κάτι σαν επέτειος για τους Γερμανούς φιλάθλους, καθώς αντικατοπτρίζει την πτώση του τείχους το 1989. Ο λόγος είναι επειδή η Ουνιόν, ήταν η βασική ομάδα του ανατολικού Βερολίνου ενώ η Χέρτα του δυτικού. Αμφότερες δεν είχαν παίξει ποτέ μεταξύ τους, παρότι ήταν πρώτες δυνάμεις σε κάθε περιοχή.

Έτσι, μετά την πτώση του τείχους, κάθε παιχνίδι τους ήταν ιστορικού. Μία μικρή υπενθύμιση με φόντο την εικόνα της επανασύνδεσης. Το 2010/11 έπαιξαν το πρώτο τους επαγγελματικό παιχνίδι, στην Bundesliga 2 και το 2019/20, βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες στην Bundesliga. Δηλαδή 56 χρόνια από τη μέρα που ιδρύθηκε το συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

199846-3x2-galerie.jpg

Η ιδιαίτερη στιγμή της Τένις Μπορούσια…

Η Χέρτα Βερολίνου ήταν η πρώτη δύναμη, όμως στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου, υπήρχε και η Τένις Μπορούσια Βερολίνου. Πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Γερμανίας, με πάνω από 100 χρόνια ιστορίας. Αυτή ήταν και η βασική αντίπαλος της Χέρτα για το ντέρμπι της πόλης. Η κόντρα τους ήταν τεράστια, ωστόσο όταν έπεσε το τείχος, η Ουνιόν μπήκε πιο δυναμικά στο προσκήνιο.

Πέρα από το φιλικό, η Χέρτα δεν είναι η πρώτη ομάδα του δυτικού Βερολίνου που αντιμετώπισε την Ουνιόν από το ανατολικό. Η Τένις Μπορούσια ήταν εκείνη που την αντιμετώπισε για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα. Συγκεκριμένα, το 1992/93 κοντραρίστηκαν για τα play off ανόδου της τρίτης κατηγορίας στη Γερμανία, με την Ουνιόν να κερδίζει την άνοδο αλλά να μην ανεβαίνει ποτέ. Ο λόγος ήταν τραπεζική επιταγή που 'χε δοθεί ως προαπαιτούμενο για την άδεια συμμετοχής στην DFB ήταν πλαστή και ο σύλλογος έμεινε εκεί.

51054336_303.jpg

Ισορροπία με ελαφρύ προβάδισμα Χέρτα και το τρομερό «μπαμ» της Ουνιόν…

Αμφότερες δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες πολλές φορές, ωστόσο σε ένα σύνολο οκτώ αγώνων, η Χέρτα έχει ένα μικρό προβάδισμα. Συγκεκριμένα, μετράει τρεις νίκες έναντι δύο της Ουνιόν ενώ τρία ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Παράλληλα, η «Die Alte Dame» έχει υπέρ της 14 τέρματα έναντι εννιά της αντιπάλου.

Μάλιστα, στις 19 Ιανουαρίου του 2022. Δηλαδή σχεδόν 32 χρόνια από το πρώτο του παιχνίδι, οι δύο σύλλογοι θα δώσουν και τον πρώτο τους αγώνα στον θεσμό του κυπέλλου Γερμανίας, για τη φάση των «16». Από εκεί και έπειτα, η Ουνιόν Βερολίνου φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση από την Χέρτα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 8η θέση ενώ η συμπολίτισσα στην 13η, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως πέρσι η μία πήρε το εισιτήριο για την Ευρώπη, σε αντίθεση με τη Χέρτα.


Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0