Retro Stories

Retro Stories: Η Εθνική διαλύει την Ελβετία 4-1 την πρώτη φορά που οι κάμερες την έφεραν στα σπίτια μας! (video)

Retro Stories: Η Εθνική διαλύει την Ελβετία 4-1 την πρώτη φορά που οι κάμερες την έφεραν στα σπίτια μας! (video)

Ήταν 15 Οκτωβρίου 1969 όταν στο ανακαινισμένο Καυτατζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου αντιμετώπιζε την Ελβετία στα πλαίσια της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1970 του Μεξικού. Πέρα από την ευρεία νίκη της ομάδας μας με σκορ 4-1, ο αγώνας είχε ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, γιατί αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια ζωντανής μετάδοσης ποδοσφαιρικού αγώνα στην Ελλάδα, από το ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας).  

Σχετικά Άρθρα

Στο πόδι όλη η Ελλάδα για τον κρίσιμο αγώνα

Ο αγώνας απέναντι στους Ελβετούς ήταν ο προτελευταίος για την ομάδα μας σε έναν όμιλο που περιελάμβανε εκτός των δυο αντιπάλων, την Ρουμανία και την Πορτογαλία. Όλες οι ομάδες είχαν ελπίδες για την πρόκριση. Για την Εθνική μας η νίκη στο ματς του Καυταντζογλείου αποτελούσε μονόδρομο. Με την κατάκτηση των 2 βαθμών θα πηγαίναμε στο Βουκουρέστι για να παίξουμε τον «τελικό» που θα μας έστελνε στα γήπεδα του Μεξικού. 

Ο φίλαθλος κόσμος είχε ξεσηκωθεί αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της αναμέτρησης αλλά και τις προοπτικές μια μεγάλης διάκρισης. Εισιτήριο δεν υπήρχε ούτε για δείγμα αφού είχαν γίνει όλα ανάρπαστα. Οι ένθερμοι οπαδοί της Eθνικής είχαν ετοιμάσει σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, 12 πανό διάστασης 12 μέτρων το καθένα ενώ είχαν συγκροτήσει και ειδική ομάδα σαλπιγκτών! Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικρατούσε αποτέλεσε και η απόφαση να κλείσουν όλα τα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης το απόγευμα λόγω του αγώνα του Καυταντζογλείου. 

Παρούσα στο ραντεβού και η Ελληνική Τηλεόραση με ζωντανή μετάδοση!

Παράλληλα με το σημαντικό αυτό ραντεβού της Εθνικής, ο αγώνας αυτός πέρασε στην ιστορία και για έναν ακόμη λόγο. Το ΕΙΡ ( Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας), όπως λεγόταν τότε η ΕΡΤ, πραγματοποίησε την πρώτη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα στην Ελλάδα! Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος να αρχίσει στις 15:30.

Το ΕΙΡ η αλλιώς «Κανάλι 11», όπως αναφερόταν στον Τύπο, θα συνδεόταν ζωντανά με την Θεσσαλονίκη, με τον Γιάννη Διακογιάννη να καλωσορίζει τους Έλληνες φιλάθλους με κάποια προκαταρκτικά στοιχεία και στη συνέχεια να τους μαγεύει με την περιγραφή του, δημιουργώντας δίχως άλλο, μια συνθήκη λατρείας και εξάρτησης τόσο για το άθλημα όσο και για το νέο αυτό Μέσο που είχε μπει στα σπίτια μας.

Μονόδρομος η νίκη

Η αναγκαιότητα της κατάκτησης των δυο βαθμών ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στο στρατόπεδο της Εθνικής μας ομάδας. Ο προπονητής μας Λάκης Πετρόπουλος δήλωνε πριν τον αγώνα ότι θα παρατάξει ένα επιθετικό σχήμα, με σκοπό να διασπάσει το αμυντικογενές σύστημα των Ελβετών, βασιζόμενο στους Σιδέρη, Μποτίνο, Παπαϊωάννου και Κούδα.

Ήταν αρκετά αισιόδοξος για την έκβαση και σημείωνε: «Γνωρίζω καλά τον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων, καθώς τους παρακολούθησα σε ματς απέναντί στην Τουρκία, ελπίζω και εύχομαι να πάμε καλά. Είναι δύσκολο το ματς αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε παρά το μικρό διάστημα της προετοιμασίας μας». 

FB_IMG_1634057449294.jpg

Ο προπονητής των φιλοξενουμένων Μπαλλάμπιο από την άλλη, κρατούσε τα χαρτιά του κλειστά, μπλοφάροντας αρκετά, μεταφέροντας ψευδείς πληροφορίες για απουσίες βασικών του ποδοσφαιριστών ενώ και για την τακτική που θα ακολουθούσε ανέφερε πως θα ακολουθούσε αμυντικό σύστημα με αντεπιθέσεις ενώ αργότερα τα γύριζε, δηλώνοντας πως η ομάδα του θα αγωνιζόταν επιθετικά. Χαριτολογώντας τόνιζε «μόνο αν πάρουμε τη νίκη θα έχουμε ελπίδες για το Μεξικό…αλλά ξέχασα και με ισοπαλία γίνονται πολλά, καθώς η Ελλάδα προβλέπεται να επικρατήσει στο Βουκουρέστι»…

thumbnail_apog_3.jpg

thumbnail_ethnos_3.jpg

thumbnail_ethnos.jpg

Καταιγιστική η Εθνική και…θρίαμβος 4-1!

Περισσότεροι από 53.000 θεατές μέσα στο γήπεδο και χιλιάδες σε όλη τη χώρα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα όμορφο ποδοσφαιρικό θέαμα και να χειροκροτήσουν μια καταιγιστική εμφάνιση της Εθνικής μας ομάδας που είχε για καλύτερο παίκτη της τον Μίμη Δομάζο. 

thumbnail_FB_IMG_1634057473495.jpg

Το Α΄ ημίχρονο ξεκίνησε αναγνωριστικά και για τις δυο ομάδες με παιχνίδι κέντρου και αρκετή τακτική. Τίποτε δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε μετά το 30’.Το τελευταίο 15λεπτο ήταν για την Εθνική μας ομάδα ονειρικό. Στο 33’ μετά από πάσα του Δομάζου, ο Κούδας θα προλάβει τον Ελβετό γκολκίπερ και με αριστερό γωνιακό σουτ θα δώσει το προβάδισμα στην Ελλάδα. 

Στο 40’ θα ερχόταν το 2-0 μετά από συνδυασμό τριών ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, πάσα του Σιδέρη στον Γκαϊτατζή, σέντρα του τελευταίου και κεφαλιά του Μποτίνου που θα κάρφωνε την μπάλα στα δίχτυα. Πριν προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί στις κερκίδες, συνδυασμός του Δομάζου με τον Σιδέρη και πλασέ του επιθετικού μας για το 3-0! 

Με την έναρξη του Β’ ημιχρόνου η εξαιρετική απόδοση και αποτελεσματικότητα των διεθνών μας θα επιβραβευόταν και με ένα τέταρτο γκολ. Ήταν το 49’ όταν από μεταβίβαση του Γιώργου Κούδα, ο Μποτίνος θα βρισκόταν απέναντι από τον Ελβετό τερματοφύλακα και θα σημείωνε το 4-0 

Οι Ελβετοί παρά το εις βάρος τους σκορ, πήραν στη συνέχεια την πρωτοβουλία των κινήσεων και κατάφεραν να πετύχουν το γκολ της τιμής με σουτ του Κούνσλι από το σημείο του πέναλτι. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τελικό σφύριγμα του Αυστριακού διαιτητή Σίλλερ, που έδωσε το έναυσμα για πανηγυρισμούς και πολλές ελπίδες για τον τελευταίο αγώνα στο Βουκουρέστι που ίσως σφράγιζε μια τεράστια πρόκριση…

thumbnail_ethnos_2.jpg

Δείτε παρακάτω σπάνια στιγμιότυπα από τον αγώνα Ελλάδας-Ελβετίας 4-1



Οι συνθέσεις 

Ελλάδα: Οικονομόπουλος, Γκαϊτατζής, Καμάρας, Σπυρίδων, Σταθόπουλος, Χάιτας, Δομάζος, Κούδας, Σιδέρης (80’ Δέδες, Παπαϊωάννου, Μποτίνος (70’ Σαράφης)

Ελβετία: Πρόσπερι, Ράμσεγιερ, Μισσό, Περούντ, Τακέλλα (Βισενιέ), Όντερμαντ (Βέιμπελ), Ζαντουπέ, Κούν, Κούνσλι, Μπλάτζερ, Βέγκερ

Πάνος Δημητρίου 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0