Πρόσωπα

Γιόγκι Φερέλ: Η δεύτερη ευκαιρία και η ευρωπαϊκή προοπτική του νέου ηγέτη του Παναθηναϊκού

Γιόγκι Φερέλ: Η δεύτερη ευκαιρία και η ευρωπαϊκή προοπτική του νέου ηγέτη του Παναθηναϊκού

Ποιος είναι ο Γιόγκι Φερέλ και τι μπορεί να δώσει στον Παναθηναϊκό του Πρίφτη; Το BN Sports αναλύει το νέο απόκτημα των πράσινων.

Σχετικά Άρθρα

«Θεωρώ τον εαυτό μου ηγέτη στο παρκέ. Δίνω πάντα το 100%. Προσπαθώ να βρίσκω τους συμπαίκτες μου και να τους δίνω τη μπάλα όπου τη χρειάζονται. Πιστεύω ότι είμαι πραγματικός πλέι-μέικερ και πάντα θέλω οι συμπαίκτες μου να είναι χαρούμενοι. Να οδηγώ την ομάδα μου σε νίκες κάθε βραδιά, αυτό είναι το ζητούμενο».

Πάνε δέκα χρόνια από τότε που ο Κέβιν Ντουάν Φερέλ Τζούνιορ, ή απλά ο «Γιόγκι» ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γυμνασιακού μπάσκετ ετοιμαζόταν να μπει στη σκηνή του κολεγιακού με το διάσημο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Δέκα χρόνια αργότερα από εκείνη τη δήλωσή του στο ESPN αφήνει πίσω του την κατακόκκινη φανέλα των Χούζιερς και φοράει την καταπράσινη του «εξάστερου» Παναθηναϊκού έχοντας διανύσει μία πορεία ιδιαίτερη. Με πολλά σκαμπανεβάσματα από την αποθέωση στην απαξίωση. Ο ίδιος όμως δεν το βάζει κάτω και μόλις στα 28 του χρόνια είναι έτοιμος για μία νέα, ευρωπαϊκή αυτή τη φορά καριέρα.



Στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα ήταν βασικός από το πρώτο μέχρι το 137ο και τελευταίο παιχνίδι που έδωσε όντας πάντα ο ηγέτης που είχε υποσχεθεί. Στο ΝΒΑ πάλι αγνοήθηκε από τους σκάουτερ «λόγω ύψους» όπως είχαν αναλύσει τότε οι ειδικοί αλλά ο μικρός το δέμας (1μ.83) γκαρντ δεν το έβαλε κάτω.

Έπαιξε κάποια ματς στους Νετς και τον Γενάρη του 2017 άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσαν οι Ντάλας Μάβερικς από τα μαλλιά. Στο πρώτο 10ήμερο συμβόλαιο έβγαλε μάτια βάζοντας μεταξύ άλλων και 32 πόντους στο Πόρτλαντ (με 9 τρίποντα…) και έγινε μόλις ο 3ος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που δίχως να επιλεγεί στο ντραφτ έβαλε 30 πόντους σε ματς μετά τους Κόνι Χόκινς και Άντονι Μόροου.



Με τις εμφανίσεις του αυτές εξασφάλισε συμβόλαιο την επόμενη σεζόν στην ομάδα του Ντάλας για τη σεζόν 2017-18 όπου τα πήγε αρκετά καλά ως αναπληρωματικός γκαρντ αλλά το καλοκαίρι του 2018 θεώρησε μικρή την προσφορά που του έκαναν για ανανέωση (5,3 εκατομμύρια για δύο χρόνια) και προτίμησε τα 3 εκατομμύρια που του έδωσαν οι Σακραμέντο Κινγκς για ένα. Εκεί όμως έχασε τη θέση του, πήγε πολύ πίσω στο ροτέισον με αποτέλεσμα να αποχωρήσει δίχως ιδιαίτερες επιδόσεις το καλοκαίρι του 2020.

Στη συνέχεια πέρασε με 10ήμερα συμβόλαια από Κλίβελαντ και Κλίπερς τη σεζόν 2020-21 παίζοντας με τους Κλίπερς ως βοηθητικός γκαρντ για λίγα λεπτά και στα πλέι-οφ.



Ο Παναθηναϊκός λοιπόν του δίνει την ευκαιρία για μία νέα, ευρωπαϊκή καριέρα με τον Φερέλ να καλείται να την αρπάξει όπως είχε κάνει με τους Μαβς το 2016 για να κάνει restart. Το στυλ του παιχνιδιού του μοιάζει αρκετά με αυτό των περσινών βραχύσωμων γκαρντ του Παναθηναϊκού Πίερ Τζάκσον και Κίφερ Σάικς αλλά ο Γιόγκι είναι καλύτερος σκόρερ.

Στα συν το γεγονός ότι είναι μόλις 28 ετών και έχει το κίνητρο να «κερδίσει» ξανά την καριέρα του στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά. Είναι παίκτης με ηγετικές ικανότητες, που δεν φοβάται να πάρει το τελευταίο σουτ, που δημιουργεί τόσο για τον εαυτό του (κυρίως) όσο και για τους συμπαίκτες του. Είναι φοβερός χειριστής της μπάλας, γρήγορος, εκρηκτικός και πολύ καλός σουτέρ τριών πόντων.

Στα πλην το γεγονός ότι έχει εμπειρίες μόνο από το αμερικανικό μπάσκετ και καθόλου από το ευρωπαϊκό οπότε θα χρειαστεί μία περίοδος προσαρμογής. Το ύψος του σε κάποια ματς ειδικά κόντρα σε ομάδες με ψηλά γκαρντ κάποιες φορές θα είναι πρόβλημα κυρίως αμυντικά.

Όσο συνολικά για τον Παναθηναϊκό και τον Πρίφτη ο Φερέλ ναι μεν δίνει μία επιπλέον λύση οργανωτή και σκόρερ στα ματς της Ευρωλίγκα όμως ο προπονητής των πράσινων έχοντας πλέον στη δούλεψή του 8 ξένους με τους 6 εξ αυτών να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Α1 θα έχει να διαχειριστεί επί της ουσίας δύο διαφορετικά ρόστερ και ομάδες. Τον Παναθηναϊκό εσωτερικού (όπου κάποιος εκ των Πέρι, Μέικον, Νέντοβιτς, Σαντ-Ρος θα πρέπει να «θυσιαστεί» για να μπει στην 6αδα ο Φερέλ) και τον Παναθηναϊκό… εξωτερικού με την προσθήκη του Έβανς και του παίκτη που θα μείνει εκτός 6αδας ξένων στην Α1.

Γιάννης Ψαράκης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0