Football Talk

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Τα πέντε ντέρμπι-«αιωνίων» που θυμόμαστε από τον 21ο αιώνα!

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Τα πέντε ντέρμπι-«αιωνίων» που θυμόμαστε από τον 21ο αιώνα!
Το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό δεν σταματήσει ποτέ να τραβάει την προσοχή του ελληνικού ποδοσφαίρου και το BN Sports σας δίνει στο πιάτο τα πέντε μεταξύ τους, ματς που ξεχώρισαν μέσα στον 21ο αιώνα
Σχετικά Άρθρα

Κάθε χώρα έχει το δικό της ντέρμπι. Η Ισπανία ζει και αναπνέει για το El Classico ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης, στην Αγγλία, το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ μονοπωλεί το ενδιαφέρον ενώ στην Ιταλία, έχουμε το Ίντερ-Μίλαν. Έτσι και στην Ελλάδα, το ντέρμπι-«αιωνίων» δεν σταματάει ποτέ να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον του εγχώριου ποδοσφαίρου.

Το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ήταν, είναι και θα είναι για πάντα, το ματς που κάνει όλη την Ελλάδα να κοιτάζει στην οθόνη. Μία αντιπαλότητα που υπάρχει από το 1930 και καλό διατηρείται μέχρι και σήμερα. Μεγάλα σκορ, θέαμα, πρωταθλήματα αλλά και… επεισόδιά έχουν κολλήσει σαν στάμπα πάνω στο ζευγάρι.

Το BN Sports εκμεταλλεύεται την ασίστ από το σημερινό (03/10) παιχνίδι και σας παρουσιάζει τα πέντε ντέρμπι που μας συγκλόνισαν από το 2000 και μετά, με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος.

rizoupoli4-1.jpg

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-0 (11/05/2003): Το ντέρμπι που καλύτερα να… ξεχαστεί

Προτελευταία αγωνιστική της σεζόν για το πρωτάθλημα και το στάδιο της Ριζούπολης είναι κατάμεστο από οπαδούς του Ολυμπιακού. Οι γηπεδούχοι ήταν τρεις βαθμούς πίσω από τον φιλοξενούμενο Παναθηναϊκό και ήθελαν μόνο τη νίκη με πάνω από ένα γκολ διαφορά για να ανέβουν στην κορυφή. Ωστόσο, το ντέρμπι επισκιάστηκε από το ντροπιαστικό θέαμα που έγινε πριν το ματς.

«Εκείνη την ημέρα, δεν έπρεπε καν να κατέβουμε από το πούλμαν», είχε αναφέρει ο Γιούρκας Σεϊταρίδης από εκείνη την βραδιά. Επίθεση των οπαδών του Ολυμπιακού στο πούλμαν των Πράσινων, χάος στην φυσούνα την ώρα που έβγαιναν οι παίκτες του Παναθηναϊκού για ζέσταμα και γενικά μία έκρυθμη κατάσταση που δεν επέτρεπε να γίνει αγώνας.

Όσο για το ματς, ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες και κατάφερε να πάρει μία τεράστια νίκη με 3-0, χάρη στο γρήγορο γκολ του Τζιοβάνι στο πρώτο λεπτό και τα δύο του Στέλιου Γιαννακόπουλου στο 15’ και το 48’. Στο σφύριγμα της λήξης, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πρωταθλητές Ελλάδας, όμως την παράσταση είχαν κλέψει όσα συνέβησαν πριν την έναρξη του ματς.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-2 (15/01/2006): Το ρεσιτάλ του Ριβάλντο και το θρίλερ

Ένα από τα πιο απολαυστικά ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων. Εκτός από υπέροχο ποδοσφαιρικό θέαμα, το κοινό που είδε το ματς, απόλαυσε μία πραγματική μάχη μεταξύ δύο πολύ καλών ρόστερ. Ο Παναθηναϊκός καταφέρνει να προηγηθεί στο 19ο λεπτό, χάρη στην εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Έκι Γκονζάλες (το κέρδισε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος).

Ο Ολυμπιακός απάντησε με τον Ριβάλντο στο 37ο λεπτό και έστειλε το ματς στο ημίχρονο στο ισόπαλο 1-1. Ο ίδιος, παίκτης, με δεύτερο προσωπικό γκολ, θα ολοκληρώσει την ανατροπή στο 58’ ενώ ο Μιχάλης Κωνσταντίνου θα ανεβάσει τον δείκτη του σκορ στο 3-1. Εκεί που φάνηκε πως οι γηπεδούχοι είχαν «τελειώσει» το ματς, ο Φάνης Γκέκας μειώνει ένα λεπτό μετά σε 3-2 και μετατρέπει τα τελευταία λεπτά σε ένα πραγματικό θρίλερ. Τελικά, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το πολυπόθητο τρίποντο.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-1 (04/03/2007): Το «χρυσό» γκολ του Παπαδόπουλου!

Με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται στην κορυφή στο +11, ο Παναθηναϊκός ψάχνει μία νίκη γοήτρου μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Το ντέρμπι οδηγούταν στο «λευκό» 0-0, με τις δύο ομάδες να έχουν σπαταλήσει αρκετές ευκαιρίες αλλά καμία τους να μην μπορεί να βρει δίχτυα. Μέχρι το 89ο λεπτό. Ο Γιώργος Ανατολάκης κάνει ένα μεγάλο λάθος στην άμυνα, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης κλέβει την μπάλα και την πασάρει στον Δημήτρη Παπαδόπουλο.

Εκείνος, με ψύχραιμο πλασέ και σχεδόν αμαρκάριστος εκτελεί τον Αντώνη Νικοπολίδη για το τελικό 1-0. Βαθμολογικά, δεν άλλαξαν πολλά βέβαια, καθώς η διαφορά μειώθηκε στους οκτώ, με έξι αγωνιστικές να απομένουν. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός, την αμέσως επόμενη αγωνιστική ηττήθηκε με 1-0 από τον Εργοτέλη μέσα στο ΟΑΚΑ, την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός πήρε το διπλό στην Ξάνθη. Έτσι, η νίκη ήταν σαν μην έγινε… ποτέ βαθμολογικά.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-1 (19/02/2011): Το οφσάιντ του Κατσούρανη και η λύτρωση στο 90’!

Ένας ακόμα αγώνας που κρίθηκε στο 90’. Το ντέρμπι των «αιωνίων» το 2011/12 στον Πειραιά, ήταν και αυτό που θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό τον τίτλο του πρωταθλητή. Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν στο +7 και μία ενδεχόμενη νίκη του Παναθηναϊκού, θα έβαζε «φωτιά» στο πρωτάθλημα. Ο Κέβιν Μιραλάς άνοιξε το σκορ στο 20ο λεπτό, με τον Σεμπάστιαν Λέτο να ισοφαρίζει στο 58’ και στο 82’, να γίνεται η φάση που στιγμάτισε το ματς.

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα κάνει την σέντρα, η μπάλα καταλήγει στον Κώστα Κατσουράνη, ο οποίος με κοντινή προβολή κάνει το 2-1 και ανατρέπει το σκορ για τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, ο διαιτητής της αναμέτρησης καταλογίζει… οφσάιντ και προκαλεί τις έντονες διαμαρτυρίες των ανθρώπων του «τριφυλλιού». Τελικά, ο Ραφίκ Τζιμπούρ, στο 93ο λεπτό καταφέρνει να δώσει το τρίποντο στον Ολυμπιακό και παράλληλα, το «κλείδωμα» του τίτλου.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-3 (02/03/2014): Η απότομη προσγείωση μετά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…

Δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κάποιος τον θρίαμβο του Παναθηναϊκού, το 2014. Ο Ολυμπιακός μόλις είχε νικήσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0 στον Πειραιά για τον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Champions League. Στους «ερυθρόλευκους» επικρατούσε ένας τεράστιος ενθουσιασμός, την ίδια που ο Παναθηναϊκός είχε ξεκινήσει την καθοδική του πορεία. Άπαντες είχαν χρήσει τον Ολυμπιακό ως το μεγάλο φαβορί, όμως η ομάδα του Αναστασίου έκανε την έκπληξη.

Τα απανωτά χτυπήματα του Ολυμπιακού δεν έπιασαν… ποτέ, με την φάση της κατάρρευσης του Μάικλ Ολαϊτάν, να συγκλονίζει τους πάντες. Ο Ντάνιελ Πράνιτς άνοιξε το σκορ στο 45ο λεπτό για να τον ακολουθήσει ο Μάρκους Μπεργκ στο 67ο λεπτό. Την σφραγίδα του θριάμβου, την έβαλε ο Μεντί Αμπέντ στο 90ο λεπτό, χαρίζοντας τη νίκη με 3-0 στους Πράσινους. Αυτή ήταν και η τελευταία νίκη των Πράσινων μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης».


Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0