Football Talk

Φάκελος Ligue 1: «Ο Μέσι στη βιτρίνα, αλλά το μαγαζί είναι γεμάτο χούλιγκανς»

Φάκελος Ligue 1: «Ο Μέσι στη βιτρίνα, αλλά το μαγαζί είναι γεμάτο χούλιγκανς»
Οι προβολείς είναι στραμμένοι πάνω στη Ligue 1 όχι μόνο επειδή αγωνίζεται ο Μέσι, αλλά και λόγω των περιστατικών βίας. Οι αιτίες του χουλιγκανισμού στη Γαλλία είναι διαφορετικές από τις ρίζες του που μπήκαν τη δεκαετία του 80' και ψάχνουν λύσεις...
Σχετικά Άρθρα

Έκρηξη περιστατικών βίας έχουμε στη Ligue 1, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους χούλιγκανς. Όλοι περιμέναμε την επιστροφή των οπαδών στα γήπεδα, έτσι ώστε το ποδόσφαιρο να αποκτήσει ξανά την όμορφη ατμόσφαιρα που δημιουργείται στις εξέδρες. Στη Ligue 1 υπάρχει έντονος προβληματισμός για τα σκηνικά βίας και οι αιτίες είναι πολύ διαφορετικές από την αρχή του χουλιγκανισμού στη Γαλλία στη δεκαετία του 80’.

Μέχρι το 1980 η βία στο ποδόσφαιρο ήταν σπάνιο φαινόμενο για τα γαλλικά γήπεδα. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και η αυξανόμενη ανεργία έφεραν τον φανατισμό στα γήπεδα. Το εξιλαστήριο θύμα της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετώπιζαν πολλοί οπαδοί, ήταν οι Αφρικανοί μετανάστες στη Γαλλία. Τα 30 χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ονομάστηκαν από τους Γάλλους «Les Trente Glorieuses» (1945-1975) λόγω της οικονομικής άνθησης στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι πως η αγοραστική δύναμη του μέσου Γάλλου αυξήθηκε κατά 170% από το 1950 έως το 1975. Το τέλος αυτής της εποχής, έφερε τους νέους που δυσκολεύονταν να βρουν εργασία, να αναπτύσσουν μίσος κατά των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών από την Αφρική. Αυτό το μίσος βρήκε χώρο στα γήπεδα με τον χουλιγκανισμό να ριζώνει στη Γαλλία.

Σήμερα, οι αιτίες είναι πολύ διαφορετικές. Βασικός λόγος είναι η περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊού που έφερε περιορισμούς στη γαλλική κοινωνία, με τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να βρίσκουν ευκαιρία εκτόνωσης με το άνοιγμα των γηπέδων. «Δεν είμαι υπέρ της απαγόρευσης μετακίνησης των φιλοξενούμενων οπαδών. Υπάρχουν φίλαθλοι που θέλουν να δουν τους αγώνες και αγαπάνε το άθλημα», δήλωσε η άλλοτε πρωταθλήτρια κολύμβησης και νυν Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Ροξάνα Μαρατσινεάνου. «Υπάρχουν ομάδες που έχουν καταφέρει στο παρελθόν να εξαλείψουν τον χουλιγκανισμό. Πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος στα γήπεδα για τους ανθρώπους που δημιουργούν συνεχώς προβλήματα. Πρέπει να είμαστε υπόδειγμα σταθερότητας, αλλά οι χούλιγκανς κάνουν κακό στην εικόνα του αθλήματος», δήλωσε με τη σειρά του ο Υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος της αύξησης των επεισοδίων στα γαλλικά γήπεδα είναι οι εταιρείες σεκιούριτι. Πολλοί εργαζόμενοι του χώρου έχασαν τις δουλειές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αντικαταστάθηκαν από προσωπικό χωρίς πείρα που χρειάζεται εντατική εκπαίδευση.

Τα επεισόδια των χούλιγκανς σίγουρα δεν βοηθάνε την προσπάθεια γιγάντωσης του γαλλικού ποδοσφαίρου μετά τη μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Η Ligue 1 ζει τις πιο παραγωγικές μέρες της με 233 γκολ να έχουν σημειωθεί στις 8 πρώτες αγωνιστικές, επίδοση ρεκόρ μετά τη σεζόν 1979/80 (238 γκολ). Λύση δεν είναι τα άδεια γήπεδα, αλλά η απαγόρευση εισόδου στους ταραξίες. Όπως έγραψε η εμβληματική γαλλική εφημερίδα L’ Equipe απευθυνόμενη στους χούλιγκανς: «Βγείτε έξω».

 


Το ιστορικό βίας των γαλλικών ομάδων στη σεζόν 2021/22:

Μονπελιέ-Μαρσέιγ 08/08/2021: Οι οπαδοί της Μονπελιέ πέταξαν μπουκάλι στον Βαλεντέν Ρονζιέ μετά το νικητήριο γκολ του Παγιέτ. Υπήρξαν 2 συλλήψεις λόγω ρίψης αντικειμένων στους παίκτες της Μαρσέιγ.

Νις-Μαρσέιγ 22/08/2021: Ο Ντμίτρι Παγέτ δέχθηκε μπουκάλι από τους οπαδούς της Νις και στη συνέχεια το πέταξε πίσω στην εξέδρα. Ακολούθησαν πρωτόγνωρες σκηνές με τους οπαδούς της Νις να κάνουν «ντου» στον αγωνιστικό χώρο και να κινούνται απειλητικά προς τους παίκτες της Μαρσέιγ. Υπήρξε γενική σύρραξη με παίκτες, προπονητές και ανθρώπους ασφαλείας, ενώ ο αγώνας διακόπηκε οριστικά.

Λανς-Λιλ 18/09/2021: Στο ημίχρονο, οι οπαδοί των γηπεδούχων επιτέθηκαν στους οπαδούς της Λιλ πετώντας καρέκλες και άλλα αντικείμενα, με την αστυνομία να παρεμβαίνει για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ανζέ-Μαρσέιγ 22/09/2021: Μετά τη λήξη του αγώνα με 0-0 περίπου 50 χούλιγκανς της Μαρσέιγ μπούκαραν στο γήπεδο και επιτέθηκαν στους οπαδούς της Ανζέ.

Μονπελιέ-Μπορντό 22/09/2021: Πετάχτηκαν πέτρες σε λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς της Μπορντό έχοντας ως αποτέλεσμα 16 τραυματίες.

 

 


Μαρσέιγ-Γαλατασαράι 30/09/2021: Επεισόδια πριν τον αγώνα, κατά τη διάρκεια του αγώνα με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή και μετά τη λήξη της αναμέτρησης. Θλιβερές σκηνές σε αγώνα ομίλων του Europa League, με 3 αστυνομικούς να τραυματίζονται.

Marseille1.jpg

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0