Basket Talk

Πως οι πρώτοι σκόρερ της Basket League κάνουν κάθε χρόνο limit up στη χρηματιστηριακή τους αξία!

Πως οι πρώτοι σκόρερ της Basket League κάνουν κάθε χρόνο limit up στη χρηματιστηριακή τους αξία!
Τα τελευταία 13 χρόνια το ελληνικό πρωτάθλημα δίνει την ευκαιρία πάντα στον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης να αλλάξει μπασκετική στέγη την επόμενη σεζόν και πολλές φορές να συνοδευτεί με ένα καλύτερο συμβόλαιο.
Σχετικά Άρθρα

Για πολλούς αθλητές η Basket League αποτελεί την καλύτερη λύση για την αφετηρία της καριέρας τους και για άλλους μία ευκαιρία να ξεχωρίσουν, ώστε να σώσουν την καριέρα τους. Όποιοι κι αν είναι οι στόχοι του κάθε παίκτη το μόνο σίγουρο είναι ότι από την αγωνιστική περίοδο 2008-2009 και μετά ο κορυφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος δέχεται προτάσεις με το... τσουβάλι και μετακομίζει σε κάποια άλλη ομάδα.

Αυτή η αλλαγή μπασκετικού περιβάλλοντος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα καταλήξει σε έναν μεγαλύτερο σύλλογο ή καλύτερο πρωτάθλημα αλλά οι οικονομικές του απολαβές κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό. Η πλειοψηφία των παικτών που αναδείχθηκαν πρώτοι σκόρερ και έχουν βιώσει αυτή την κατάσταση είναι ξένοι, ενώ στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται μόλις δύο Έλληνες και ένας με ελληνικό διαβατήριο.

antho.jpg

Η αρχή του σερί 13 χρόνων έγινε το 2009 όταν ο «μπομπέρ» του Πανελληνίου, Άντονι Γκράντι, ο οποίος απεβίωσε το 2019, μετά από μία ονειρεμένη σεζόν μεταγράφηκε στην ιταλική Φεράρα. Την επόμενη σεζόν ο Τζος Τσίλντρες του Ολυμπιακού αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Basket League, και αποτελεί τον πιο ακριβοπληρωμένο αθλητή μέχρι και σήμερα στην ιστορία της Ευρώπης. Αυτή η εκπληκτική σεζόν τον ώθησε στην αγκαλιά των Φοίνιξ Σανς με τριετές συμβόλαιο και συνολικές απολαβές 21 εκατ. δολάρια.


paook.jpg

Ο Ρόουλ Μάρσαλ στη μοναδική του σεζόν στην Ελλάδα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ (2010-11) ξεχώρισε για τις επιθετικές του αρετές και δεν άργησε να κουνήσει μαντήλι με προορισμό την Αστάνα στο Καζακστάν. Ακόμη ένας ξένος παίκτης που άφησε το «αποτύπωμά» του στο ελληνικό κοινό ήταν ο Ντιόντε Κρίστμας (2011-12) ο οποίος ήταν η αρχή και το τέλος του Ρεθύμνου. Η εκτελεστική του δεινότητα δεν έμεινε απαρατήρητη, με αποτέλεσμα να υπογράψει συμβόλαιο σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

pappas_1.jpg

Το επιθετικό ταλέντο του Νίκου Παππά ήταν γνωστό αλλά ο Έλληνας γκαρντ έψαχνε μία σεζόν που θα τον ανέβαζε σκαλοπάτι. Αυτή ήρθε με τον Πανιώνιο (2012-13) και ήταν η αρχή για τη πολυετή συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό. Ο Πανιώνιος αποδείχθηκε και την σεζόν 2013-14 ότι είναι ο σύλλογος που προσφέρει ευκαιρίες και αναδεικνύει πρωταγωνιστές. Αυτό συνέβη και με τον Έρικ ΜακΚόλουμ, ο οποίος έκανε το δικό του «μπαμ» και εξασφάλισε ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στην Κίνα με τους Zhejiang Golden Bulls.

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ χάρις σε μία «διαστημική» σεζόν (2014-15) κατάφερε να εκτοξευτεί τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό. Η Μπαρτσελόνα τον εμπιστεύτηκε και θέλησε να τον αξιοποιήσει, προσφέροντάς του τετραετές συμβόλαιο, αγγίζοντας το 1.000.000 ευρώ σχεδόν οι ετήσιες απολαβές του. Ο δεύτερος Έλληνας της κατηγορίας είναι ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του (2015-16), αγωνιζόμενος στην ΑΕΚ και γρήγορα ετοίμασε την βαλίτσα του για άλλη ήπειρο. Έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης που αγωνίστηκε στην Κίνα, με τους Κινγκντάο Ίγκλς να του προσφέρουν σχεδόν 200.000 δολάρια το μήνα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι ξένοι παίκτες που βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των σκόρερ της Basket League χρειάστηκαν μόλις μία και μοναδική καλή σεζόν για να δουν την χρηματιστηριακή τους αξία να σημειώνει άνοδο. Ο λόγος για τους Ουίλ Κάμινγκς (Άρης), Θάντεους ΜακΦάντεν (Κύμη), Ντέβιον Μπέρι (Πανιώνιος), Κόνερ Φράνκαμπ (Ρέθυμνο) και Κερέμ Καντέρ (Κολοσσός).


ΠΡΩΤΟΙ  ΣΚΟΡΕΡ  Α1 (2009-2021)


Σεζόν         Παίκτης                           Ομάδα                        Επόμενη                                 Μέσοι όροι

2020-21    Κερέμ Καντέρ                  Κολοσσός                  Σλασκ Βρότσλαβ                             17.4

2019-20    Κόνερ Φράνκαμπ             Ρέθυμνο                        Μούρθια                                      20.9

2018-19    Ντέβιον Μπέρι                Πανιώνιος                        Ενισέι                                         20.1

2017-18    Θάντεους ΜακΦάντεν       Κύμη                    Chongqing Sanhai Lanling                 17.7

2016-17    Ουίλ Κάμινγκς                    Άρης                         Νταρουσάφακα                             14.7

2015-16    Λουκάς Μαυροκεφαλίδης  ΑΕΚ                           Qingdao Eagles                            14.5

2014-15    Αλέξανδρος Βεζένκοφ       Άρης                          Μπαρτσελόνα                               18.0

2013-14    Έρικ ΜακΚόλουμ            Πανιώνιος                   Zhejiang Golden Bulls                    17.9

2012-13    Νίκος Παππάς                Πανιώνιος                     Παναθηναϊκός                              17.6

2011-12    Ντιόντε Κρίστμας             Ρέθυμνο                       ΤΣΣΚΑ Μόσχας                            18.2

2010-11    Ρόουλ Μάρσαλ                 ΠΑΟΚ                              Αστάνα                                     17.2

2009-10    Τζος Τσίλντρες                Ολυμπιακός                  Φοίνιξ Σανς                                  15.8

2008-09    Άντονι Γκράντι                Πανελλήνιος                    Φεράρα                                      15.3

Νίκος Τσώτας

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0