Football Talk

Παναθηναϊκός: Οι 6 + 1 Αργεντίνοι που ήρθαν στο τριφύλλι και έγραψαν ιστορία

Παναθηναϊκός: Οι 6 + 1 Αργεντίνοι που ήρθαν στο τριφύλλι και έγραψαν ιστορία
Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τη σπουδαία μεταγραφή του 29χρονου εξτρέμ Σεμπαστιάν Παλάσιος, ωστόσο, στο «πράσινο» στρατόπεδο έχουν... προϊστορία με αργεντινούς ποδοσφαιριστές που ήρθαν στην ομάδα και άφησαν εποχή.

Ο Παναθηναϊκός έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φετινή μεταγραφική περίοδο, καθώς στο... 90' της τελευταίας ημέρας (Τρίτη 31/8) των προσθηκών «έντυσε» στα πράσινα τον ποιοτικό εξτρέμ, Σεμπαστιάν Παλάσιος.

Ο 29χρονος Αργεντινός ποδοσφαιριστής φημίζεται για τη μαχητικότητα, την ταχύτητα, τις κερδισμένες μονομαχίες του στο «1Vs1», ενώ είχε και γεμάτες συμμετοχές (51), γκολ (6) και ασίστ (6) με τη φανέλα της Ιντεπεντιέντε, όπου και αποκτήθηκε από το «τριφύλλι» με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ!

Ωστόσο, ο Παλάσιος δεν αποτελεί τον πρώτο ποδοσφαιριστή από τη χώρα της Νότιας Αμερικής που υπογράφει με τους «πράσινους», καθώς έχουν προηγηθεί άλλοι... 19! Το «BN Sports» καταγράφει –με χρονολογική σειρά από την ημέρα της μεταγραφής τους- τις 6 σημαντικότερες αγωνιστικές παρουσίες Αργεντινών ποδοσφαιριστών που έγραψαν ιστορία στον Παναθηναϊκό και προσθέτει και μια... ιδιαίτερη έβδομη, για την οποία θα καταλάβετε περισσότερα, διαβάζοντας το κείμενο.

1. Χουάν Ραμόν Βερόν (1972-74) / Ήρθε από την Εστουδιάντες

Πρόκειται για τον πρώτο Αργεντινό ποδοσφαιριστή, τον πρώτο «Γκαούτσο» που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ένα τεράστιο όνομα. Ο λόγος για τον Χουάν Ραμόν Βερόν (πατέρας του εξαιρετικά ποιοτικού παλαίμαχου πλέον παίκτη, Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν), που μεταγράφηκε επίσημα στους «πράσινους» στις 28 Ιουνίου του 1972 από την Εστουδιάντες.

Ο Βερόν ήρθε στην Ελλάδα με τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις Κόπα Λιμπερταδόρεες (1968, 1969, 1970) με την Εστουδιάντες, ένα πρωτάθλημα μια κατάκτηση  Διηπειρωτικού Κυπέλλου με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (έχασε τις άλλες δυο απέναντι σε Μίλαν και Φέγενορντ), σε μια σπουδαία μεταγραφή -όπως αντιλαμβάνεται κανείς- για τον ΠΑΟ.

Στο «τριφύλλι» αγωνίστηκε σε 57 παιχνίδια σε όλες τις διορανώσεις, σκοράροντας 22 γκολ σε μια τριετία, πριν αποχωρήσει το 1974 ξανά για την Εστουδιάντες.

Στα αξιοσημείωτα γεγονότα της μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό ήταν και το γεγονός ότι  είχε υπογράψει ως ξένος μεν, αλλά με ελληνικές ρίζες δε. Ο Βερόν έφερε «ινδιάνικα» χαρακτηριστικά, αλλά για να μπορέσει να παίξει στην ομάδα του «τριφυλλιού» σύμφωνα με του κανόνες της εποχής, υπέβαλλε υπεύθυνη δήλωση πως ο παππούς του ήταν Έλληνας και λεγόταν Πέτρος Κατσούλης.

2. Όσκαρ Αλβαρέζ (1976-80) / Ήρθε από τον ΠΑΣ Γιάννινα

Ακόμη μια μεταγραφική «βόμβα» που είχε πυροδοτήσει ο Παναθηναϊκός, είναι εκείνη του Αργεντίνου επιθετικού, Όσκαρ Αλβαρέζ. Ο θρυλικός Όσκαρ Μαρσελίνο Άλβαρες, το «άλογο» (όπως τον αποκαλούσαν) του ΠΑΣ Γιάννινα μεταγράφηκε στο «τριφύλλι» το 1976 και είχε όλο το «ποδοσφαιρικό πακέτο».

Πριν γίνει ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού -τις πρώτες δύο σεζόν στη Β’ Εθνική- ο Αλβαρέζ σημείωσε 55 γκολ (33 και 22 αντίστοιχα), με συνέπεια να έχει τεράστια συμβολή στην πολυπόθητη άνοδο του 1974. Σκόραρε 55 γκολ σε 115 αγώνες με τα πράσινα, ενώ ο Μίμης Δομάζος τον έχει περιγράψει ως παίκτη με ευχέρεια στο σκοράρισμα, ωραίες κινήσεις στην περιοχή και καλό κεφαλοσφαιριστή.

Ο Αντώνης Αντωνιάδης, από την πλευρά του, έχει υποστηρίξει ότι όταν ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το νταμπλ του 1977, ίσως, αποτέλεσε μαζί με τον Αλβαρέζ το κορυφαίο επιθετικό δίδυμο του ελληνικού ποδοσφαίρου! Ακόμα, ο τρομερός γκολτζής κατέκτησε και ένα Κύπελλο τη σεζόν 1976-77.

3. Χουάν Ραμόν Ρότσα (1979-89)/ Ήρθε από την Μπόκα Τζούνιορς

Πρόκειται για τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή που παρέμεινε στον Παναθηναϊκό τα περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε άλλον συμπατριώτη του και που αποτέλεσε «σύμβολο» για τους «πράσινους». Ο σπουδαίος Χουάν Ραμόν Ρότσα φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού το 1979  και για μια 10ετία έως και το 1989, καταγράφοντας 227 συμμετοχές και 13 γκολ. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η πρώτη «επαφή» των Ρότσα και Παναθηναϊκού είχε γίνει από το 1975. Ο ταλαντούχτος ποδοσφαιριστής είχε δοκιμαστεί από τους «πράσινους», ωστόσο η υπόθεση του δεν είχε προχωρήσει τότε.

Ο Ρότσα –αφού ήρθε στον Παναθηναϊκό- αρχικά παρουσιάστηκε ως ομογενής με το όνομα Μπουμπλής, όμως υπήρξαν ενστάσεις από τον Ολυμπιακό για πλαστογραφία και για το λόγο αυτό ο Ρότσα αγωνίστηκε ως ξένος έως τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών στην Ελλάδα, οπότε και απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα. Έχασε, όμως, ουσιαστικά μια χρονιά και επανήλθε το Δεκέμβριο του 1982, μετά από απόφαση της ΕΠΟ. Στην υπόθεση, που κατέληξε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενεπλάκησαν μάλιστα ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης (υπέρ της θέσης του Παναθηναϊκού για την ελληνικότητα του Μπουμπλή) και ο σύμβουλος Επικρατείας και μετέπειτα υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κουβελάκης (που αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε Μπουμπλής, αλλά μόνο Ρότσα).

Αποκτήθηκε από τη Μπόκα Τζούνιορς το 1979, όπου ήδη είχε αγωνιστεί στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες. Η μεταγραφή του στην Μπόκα Τζούνιορς έγινε από τον εμβληματικό προπονητή για το σύλλογο Χουάν Κάρλος Λορένζο ο οποίος υποστήριξε πως ο Ρότσα τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Μπόκα και το κορυφαίο δεκάρι στη χώρα, ενώ χαρακτήρισε τη μεταγραφή του Ρότσα στην Ελλάδα ως μια από τις πιο επιτυχημένες κινήσεις του συλλόγου. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρότσα έφτασε μια «ανάσα» από τη συμμετοχή του στην τελική φάση του Μουντιάλ του 1978. Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής είχε βρεθεί στην προεπιλογή, ωστόσο, κόπηκε μαζί με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, με την Αργεντινή εν τέλει να κατακτά τη διοργάνωση!

Αποτέλεσε μια από τις εμβληματικές «φιγούρες» της σύγχρονης ιστορίας του Παναθηναϊκού, καθώς βοήθησε τα μέγιστα ώστε η ομάδα να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδας (1983–84, 1985–86) και πέντε Κύπελλα 1982, 1984, 1986, 1988, 1989).

Μάλιστα, αργότερα κάθισε στον πάγκο της ομάδας ως προπονητής (1994-96 και 1999), πανηγυρίζοντας ένα Κύπελλο το 1995 και δυο πρωταθλήματα τις σεζόν 1994-95 και 1995-96, ), ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως με τους «πράσινους» είχε αφήσει άφωνη όλη την Ευρώπη φτάνοντας στα ημιτελικά του Champions League και μια «ανάσα» από τον τελικό της Ρώμης.

4. Χουάν Χοσέ Μπορέλι (1992-96) / Ήρθε από την Ρίβερ Πλέιτ

Ένας ακόμα ποδοσφαιριστής από την Αργεντινή που αγωνίστηκε για τον Παναθηναϊκό και κατάφερε να αφήσει το όνομα του στις καρδιές και τις συνειδήσεις όλων των υποστηρικτών του «τριφυλλιού». Οι «πράσινοι» υποδέχθηκαν επίσημα στις 29 Νοεμβρίου του 1992 τον 21χρονο Χουάν Χοσέ Μπορέλι, ο οποίος αγωνιζόταν προηγουμένως για την Ρίβερ Πλέιτ.

Για τη μεταγραφή του από τη Ρίβερ Πλέιτ ο Γιώργος Βαρδινογιάννης πλήρωσε 570 εκατ. δραχμές, ενώ ο Ντανιέλ Πασαρέλα, προπονητής του που τον κάλεσε αργότερα στην Εθνική Αργεντινής, τον είχε συγκρίνει με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, σε δήλωσή του μόλις πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό.

Συνολικά, ο «Χότα Χότα» σκόραρε  26 φορές σε 86 συμμετοχές σε επίπεδο πρωταθλήματος, ενώ σε ότι αφορά τις διακρίσεις και τους τίτλους εντός των συνόρων, ο Αργεντινός μέσος είχε πανηγυρίσει δύο Πρωταθλήματα Ελλάδας (1994-1995, 1995-1996) και τρία Κύπελλα (1992-1993, 1993-1994, 1994-1995).

5. Έκι Γκονζάλες (2004-08) / Ήρθε από την Ροσάριο Σεντράλ

Επόμενος στη σχετική μας λίστα είναι ακόμη ένας ποδοσφαιριστής που λατρεύτηκε από τον κόσμο του Παναθηναϊκού, ο Έκι Γκονζάλες. Ο Αργεντινός ήρθε στο «τριφύλλι» τον Ιανουάριο του 2004, όταν η ομάδα βρισκόταν σε «μάχη» σώμα με σώμα απέναντι στον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, εάν ο Έκι δεν είχε πατήσει τότε το χορτάρι της Λεωφόρου, πιθανότατα οι «πράσινοι» να μην είχαν πανηγυρίσει το πρωτάθλημα.

Ο άτυχος -με τον εκρηκτικό χαρακτήρα Έκι- ταλαιπωρήθηκε από δυο εξαιρετικά σημαντικούς τραυματισμούς, που επηρέασαν καθοριστικά την ποδοσφαιρική του καριέρα. Αρχικά, την 1η Αυγούστου του 2006 σε ένα φιλικό προετοιμασίας κόντρα στον Απόλλων Σμύρνης θα υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού και θα μείνει εκτός δράσης μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ενώ τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμη χειρότερα, αφού λίγες μέρες μετά, στις 20 Δεκεμβρίου, σε ένα παιχνίδι με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, θα υποστεί ξανά ρήξη πρόσθιου χιαστού, με τη ζημιά πλέον να είναι ανυπολόγιστη. Περίπου 1 χρόνο μετά (6/1/2008), θα επιστρέψει στη δράση σε ένα παιχνίδι με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, όμως δεν ήταν πια ο… βιρτουόζος που όλοι γνώρισαν τον Γενάρη του 2004.

Έπαιξε σε 72 ματς με τον Παναθηναϊκό και σημείωσε 14 γκολ, με εκείνο κόντρα στην Άρσεναλ για το Champions League στη Λεωφόρο να θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του θεσμού!

6. Σεμπαστιάν Λέτο (2009-13, 2016-17)

Αποτέλεσε μια μεταγραφική... νίκη για τον Παναθηναϊκό για δυο λόγους. Αρχικά, διότι αποτελούσε έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή που δεν υπολογιζόταν το 2009 από τη Λίβερπουλ και λόγω του ότι μια χρονιά νωρίτερα είχε αγωνιστεί στον «αιώνιο» αντίπαλο, Ολυμπιακό ως δανεικός από τους reds.

Ο Αργεντινός επιθετικός, Σεμπαστιάν Λέτο έμελλε από τα πρώτα του λεπτά με την πράσινη φανέλα να ενθουσιάσει τους φιλάθλους του «τριφυλλιού», που τον αγάπησαν και ακόμα τον αγαπούν. Στην πρώτη του αγωνιστική... θητεία στους «πράσινους» θα σημειώσει 23 γκολ σε 64 συμμετοχές, ενώ θα βοηθήσει τα μέγιστα ώστε τη σεζόν 2009-2010 να επιστρέψει η ομάδα στην κορυφή, κατακτώντας μάλιστα το νταμπλ.

Το 2016 και αφού ξεπέρασε το τρομακτικό ατύχημα που είχε σε γυμναστήριο, χτυπώντας το κεφάλι, επέστρεψε στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό, όπου μάλιστα του επιτράπηκε από τους οργανωμένους οπαδούς να φορέσει στη φανέλα τον αριθμό σύμβολο του συλλόγου, το «13» δείγμα του τεράστιου σεβασμού προς το πρόσωπο του. Σε εκείνη τη σεζόν σημειώνει 12 γκολ σε 34 εμφανίσεις.

+1: Λουίς Αντρεούτσι (1980-81) / Ήρθε από την Κίλμες

Και όπως σας προϊδεάσαμε στην αρχή του κειμένου έρχεται και μια... ιδιαίτερη μεταγραφική ιστορία αργεντινού ποδοσφαιριστή στον Παναθηναϊκό. Το 1980 οι «πράσινοι» φέρνουν στην Ελλάδα τον επιθετικό Λουίς Αντρεούτσι από την Κιλμές, μια πανάκριβη μεταγραφή -που κόστισε περί τα 40 εκατ. δραχμές- του πρώτου τότε σκόρερ στην Λατινική Αμερική. Θα αποτελούσε μια πραγματική «βόμβα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αν ο Αντρεούτσι συνδύαζε την τεράστια ποιότητα που τον συνόδευε και με τις ανάλογες εμφανίσεις στον αγωνιστικό χώρο.

Αγωνίστηκε για μια σεζόν 1980-81 σε 18 αγώνες στην Ελλάδα και σημείωσε 4 γκολ ένα εκ των οποίων στην αναμέτρηση με τη Γιουβέντους που βρήκε τον Παναθηναϊκό νικητή με 4-2 για το Κύπελλο UEFA. Η παρουσία του στον Παναθηναϊκό υπήρξε ταραχώδης καθώς ο αθλητής παρουσίασε προβλήματα προσαρμογής αλλά και συμπεριφοράς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έκανε στον νικηφόρο αγώνα (2-1) κόντρα στην Καβάλα. Μόλις στο 20o λεπτό της αναμέτρησης μπήκε το γκολ του Αντρεούτσι, με τον Αργεντινό να επιδεικνύει τα γεννητικά του όργανα στους οπαδούς του «τριφυλλιού» που τον αποδοκίμαζαν, με τον τότε τον προπονητή της ομάδας, Χέλμουτ Σενέκοβιτς, να τον αντικαταστήσει λίγα λεπτά αργότερα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η διοίκηση του Γιώργου Βαρδινογιάννη «τελείωσε» τον Αργεντινό άσο ύστερα από το εν λόγω περιστατικό, ενώ μάλιστα έφτασε μέχρι και τα έδρανα της Βουλής, όπου τέθηκε σαν ξεχωριστή επερώτηση.

Αναλυτικά οι Αργεντίνοι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού:

Χουάν Ραμόν Βερόν (1972-74), Ρομπέρτο Γραμάχο (1972-74), Όσκαρ Αλβαρέζ (1976-80), Χουάν Ραμόν Ρότσα (1979-89), Ραούλ Αλφάρο (1980-81), Λουίς Αντόνιο Αντρεούτσι (1980-81), Ρομπέρτο Αγκουερόπολις (1980-82), Βίκτορ Ντελγκάδο (1991-92), Χουάν Χοσέ Μπορέλι (1992-96), Φερνάντο Γκαλέτο (1999-02), Έκι Γκονζάλες (2004-08), Σεμπαστιάν Ρομέρο (2006-08), Σεμπαστιάν Λέτο (2009-2013, 2016-17), Λουτσιάνο Φιγκερόα (2013), Λούκας Βιγιαφάνιες (2016-18, 2020-), Λαουτάρο Ρινάλντι (2016-17), Αντρές Τσάβες (2017-18), Εμάνουελ Ινσούα (2017-20), Φακούντο Σάντσες (2020-), Σεμπαστιάν Παλάσιος (2020-).

Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0