Πρόσωπα

Γκερντ Μίλερ: Οι 13 κορυφαίες στιγμές της καριέρας του, όπως τις κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός!

Γκερντ Μίλερ: Οι 13 κορυφαίες στιγμές της καριέρας του, όπως τις κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός!
Το ποδόσφαιρο πενθεί τον «χαμό» του Γκερντ Μίλερ σε ηλικία 75 ετών και το BN Sports του αποτίει τον δικό του φόρο τιμής, μέσα από τις 13 -όπως και ο αριθμός της φανέλας του στην Εθνική Γερμανίας- κορυφαίες στιγμές της καριέρας του.
Σχετικά Άρθρα
«Είναι ο πιο σημαντικός παίκτης στην ιστορία της Μπάγερν Μονάχου», ανέφερε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, μιλώντας για τον πρώην συμπαίκτη του Γκερντ Μίλερ. Ο «μπομπέρ» υπηρέτησε τον σύλλογο από το 1964 έως το 1979, και με τα γκολ του συνέβαλε στην κατάκτηση αμέτρητων τίτλων από τους Βαυαρούς, γεγονός που πάντα θα τον κατατάσσει ανάμεσα στους κορυφαίους επιθετικούς που πάτησαν ποτέ «χορτάρι».

Το BN Sports με αφορμή τον θάνατο του εμβληματικού Γκερντ Μίλερ, ανοίγει το «συρτάρι» των αναμνήσεων και παρουσιάζει τις 13 κορυφαίες στιγμές της καριέρας του.


1. Η μεταγραφή στην Μπάγερν 

Πόσο διαφορετικά θα μπορούσε να είχε γραφτεί η ιστορία, αν ο Walter Fembeck δεν λειτουργούσε τόσο γρήγορα;

Ο γενικός διευθυντής της Μπάγερν έφτασε στο σπίτι του Μίλερ, μόλις μία ώρα νωρίτερα από τον εκπρόσωπο του τοπικού αντιπάλου: της Μόναχο 1860.

Εν τέλει, κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του 18χρονου, ο οποίος ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του πορεία ντυμμένος στα «κόκκινα» τη σεζόν 1964/65.



2. Η άνοδος στην Bundesliga

«Κοντός, χοντρός Μίλερ». Έτσι τον αποκαλούσε ο προπονητής του Ζλάκτο Τσαϊκόφσκι (με θητεία στην ΑΕΚ τη σεζόν 1977-78, αλλά και το 1982).

Αρχικά, προοριζόταν για τη δεύτερη ομάδα, αλλά ο Σέρβος προπονητής τον βοήθησε να βελτιωθεί. Γρήγορα έδειξε την ποιότητά του και κέρδισε την είσοδό του στην πρώτη ομάδα, όντας, μάλιστα, καταλυτικός, στην άνοδο της Μπάγερν στην Bundesliga το 1965, όταν πέτυχε 8 γκολ στη διαδικασία των play-offs.


3. Οι τίτλοι με την Μπάγερν

Οι πρώτες διακρίσεις με τον σύλλογο δεν άργησαν. Ήδη το 1966 η Μπάγερν αναδείχθηκε Κυπελλούχος Γερμανίας.

Τα γκολ του Μίλερ ήταν εξαιρετικά κρίσιμα. Πετυχε επτά τέρματα, σε οκτώ αναμετρήσεις.

Η ομάδα προκρίθηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων του επόμενου έτους, το οποίο και κατέκτησε, συλλέγοντας τον πρώτο της διεθνή τίτλο!



4. Πρώτος σκόρερ και καλύτερος ποδοσφαιριστής στη Γερμανία!

Το 1967 υπήρξε μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά για τον Μίλερ

Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Bundesliga για πρώτη φορά στην καριέρα του, πετυχαίνοντας 28 γκολ, ενώ ψηφίστηκε και ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη Γερμανία

Το 1969, καταξιωμένος, πλέον, ως ένας τρομερά κυνικός φορ, οδήγησε την Μπάγερν στην κατάκτηση της Bundesliga με 30 γκολ, που τον ανέδειξαν ξανά πρώτο σκόρερ του γερμανικού πρωταθλήματος.


5. Η «Χρυσή Μπάλα» του 1970

Η Μπάγερν μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα του 1969/70, αλλά ο Μίλερ συνέχισε να εντυπωσιάζει σκοράροντας 38 γκολ!

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του καλοκαιριού, έκανε τα πάντα για να φέρει τη Δυτική Γερμανία στην τρίτη θέση, βρίσκοντας δέκα φορές δίχτυα στο τουρνουά!

Τα επιτεύγματά του δεν πέρασαν απαρατήρητα και τον έχρισαν ως τον πρώτο Γερμανό που κερδίζει τη «Χρυσή Μπάλα»! 


6. Η σεζόν των 40 γκολ!

Η σεζόν 1971/72 βρήκε τον Γκερντ Μίλερ με μία δεύτερη «Σαλατιέρα» αγκαλιά, έχοντας σκοράρει 40 φορές στην Bundesliga.

Με τον τρόπο αυτό, κατέγραψε ένα ρεκόρ που χρειάστηκε να περάσουν 49 χρόνια για να το ξεπεράσει κατά ένα τέρμα, ο επίσης επιθετικός της Μπάγερν, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.


7. EURO 1972: O πρώτος τίτλος με το εθνόσημο!

Ο Γκερντ Μίλερ μπήκε στο EURO του 1972 γεμάτος αυτοπεποίθηση.

Σκοράροντας δύο φορές τόσο στον ημιτελικό απέναντι στο Βέλγιο, όσο και στον τελικό απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, οδήγησε τη Γερμανία στο πρώτο της Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα!



8. Χατ-τρικ με Κύπελλα Πρωταθλητριών!


Μετά από την τρίτη σερί κατάκτηση της Bundesliga το 1974, ο Γκερντ Μίλερ έδειχνε να «διψά» ακόμη για τίτλους.

Με δύο γκολ του στη ρεβάνς του 1-1 για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μπάγερν έφτασε στο άνετο 4-0 στις 15 Μαΐου του 1974. Ωστόσο ο ένας τίτλος Πρωταθλητή Ευρώπης, μάλλον, δεν έφτανε και το επανέλαβε για ακόμη δύο σεζόν, φτάνοντας τις τρεις σερί κατακτήσεις, επίδοση ρεκόρ για τον σύλλογο, μέχρι και σήμερα.


9. Παγκόσμιο Κύπελλο, 1974!

Μόλις λίγους μήνες μετά την πρώτη κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Γκερντ Μίλερ έφτασε στην «κορυφή» του ποδοσφαιρικού κόσμου.

Ο «μπομπέρ» σκόραρε -μόλις- τρεις φορές στο Παγκόσμιο Κύπελλο της χώρας του, εν έτει 1974, με το ένα από τα τρία τέρματα να είναι στον τελικό του Μονάχου, απέναντι στην Ολλανδία

Εκεί η Γερμανία επικράτησε με 2-1, με τον Μίλερ να ξαφνιάζει τους πάντες με ένα πανέξυπνο γκολ, που αποτελεί σήμα-κατατεθέν της καριέρας του.



10. Το «αντίο» στην Μπάγερν

Παρά το γεγονός πως ο σύλλογος βρέθηκε σε ένα μεταβατικό στάδιο, ο Μίλερ συνέχισε να έχει συχνή επαφή με τα δίχτυα. 

Έχοντας αναδειχθεί επτά φορές πρώτος σκόρερ της Bundesliga, αριθμό ρεκόρ που απειλεί επίσης ο Λεβαντόφσκι με έξι φορές, πραγματοποίησε την τελευταία του εμφάνιση με τους Βαυαρούς στις 10 Φεβρουαρίου του 1979, ολοκληρώνοντας μία καριέρα στην Bundesliga με 365 γκολ σε 427 εμφανίσεις.


11. Το κεφάλαιο των ΗΠΑ

Ο Μίλερ αναζήτησε την επόμενη περιπέτεια στην καριέρα του στις ΗΠΑ. Υπέγραψε με τους Fort Lauderdale Strikers τον Απρίλιο του 1979 και δεν έκανε εκπτώσεις στην ποιότητα του ποδοσφαίρου του. 

Την πρώτη του σεζόν οδήγησε την ομάδα στα προημιτελικά και την επόμενη στον τελικό, όπου αντιμετώπισε την New York Cosmos του πρώην συμπαίκτη του, Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Η ομάδα του ανθρώπου που μοιραζόταν επί χρόνια το ίδιο δωμάτιο με τον Μίλερ, επικράτησε με 3-0 και άφησε τον Γερμανό «μπομπέρ» χωρίς τίτλο στις ΗΠΑ.


12. Το τέλος μίας σπουδαίας καριέρας 

Ο Γκερντ Μίλερ «κρέμασε» τα παπούτσια του στις 11 Αυγούστου του 1981, σε ηλικία 36 ετών.

Έχοντας κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα και κύπελλα Γερμανίας, ένα Διασυλλογικό Κύπελλο το 1976, τρία σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών (1974-76) και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων το 1967, μάλλον είχε κάθε λόγο να νιώθει πλήρης από τίτλους.

Αν προστεθούν σε αυτά το Μουντιάλ του 1974, το EURO του 1972, αλλά και οι ατομικές του διακρίσεις, όπως η «Χρυσή Μπάλα» του 1970, γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό μέγεθος, που χάραξε μια για πάντα, το όνομά του στην ιστορία του ποδοσφαίρου.


13. Η επιστροφή στο Μόναχο

Για λίγα χρόνια παρέμεινε στην Αμερική, όπου διατηρούσε ένα restaurant που ονομαζόταν «Gerd Mueller's Ambry's».

Ωστόσο, το πρόβλημα αλκοολισμού τον «κατέτρωγε». Με τη βοήθεια των καλών του φίλων, Ούλι Χένες και Φραντς Μπεκενμπάουερ, κατάφερε να αποτοξινωθεί και να επιστρέψει στην Μπάγερν, ως προπονητής στη δεύτερη ομάδα της. 

Αυτήν τη θέση, τη διατήρησε από το 1992 έως το 2014, όταν και του παρουσιάστηκαν προβλήματα υγείας και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. 

Ωστόσο, ποτέ δεν ξεχάστηκε και δεν θα ξεχαστεί, ένας τόσο σπουδαίος ποδοσφαιριστής, που σημάδεψε γενιές και γενιές φιλάθλων. Πόσο μάλλον από τους φίλους της Μπάγερν.

Το γερμανικό ποδόσφαιρο φρόντισε να εξεσφαλίσει πως θα παραμείνει ανεξίτηλα γραμμένο το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας, εντάσσοντας το 2018, τον πιθανότατα καλύτερο Γερμανό επιθετικό όλων των εποχών, στην καλύτερη ενδεκάδα του Hall of Fame του ποδοσφαίρου της χώρας.


Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0