Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Οι πέντε μεγαλύτερες εκπλήξεις και οι ισάριθμες απογοητεύσεις - Από τη Ναόμι Οσάκα ως τον Μαρσέλ Τζέικομπς

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Οι πέντε μεγαλύτερες εκπλήξεις και οι ισάριθμες απογοητεύσεις - Από τη Ναόμι Οσάκα ως τον Μαρσέλ Τζέικομπς

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 στο Τόκιο ολοκληρώθηκαν -έστω και έναν χρόνο αργότερα- υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, κάτι το οποίο αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για κάποιους αθλητές και για άλλους, ευεργετικό.

Σχετικά Άρθρα

Τέσσερα χρόνια σκληρής προετοιμασίας, για να κριθούν οι κόποι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτή είναι η «μαγεία», άλλωστε, των Ολυμπιακών Αγώνων: η παρουσίαση μίας προσπάθειας ετών σε λίγα δεύτερα.

Ο ένας παραπάνω χρόνος που έγινε διαθέσιμος στους αθλητές, λόγω της αναβολής που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού, σε άλλους έδωσε την ευκαιρία να προετοιμαστούν καλύτερα και σε άλλους ανέκοψε την ορμή τους.

Με τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες να έχουν ολοκληρωθεί με κάθε επισημότητα, το BN Sports συγκέντρωσε και παρουσιάζει τις πέντε μεγαλύτερες εκπλήξεις και τις ισάριθμες απογοητεύσεις που έλαβαν χώρα στο Τόκιο.

Top-5 Απογοητεύσεων

1. Ποδόσφαιρο Γυναικών – ΗΠΑ – χάλκινο μετάλλιο

Οι ΗΠΑ στο τουρνουά ποδοσφαίρου γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν χτίσει τη δική τους παράδοση. Μετά από την παταγώδη αποτυχία στους Ολυμπιακούς του Ρίο, όπου η πορεία τους σταμάτησε στα προημιτελικά, όλοι πίστευαν πως η κάτοχος τεσσάρων χρυσών μεταλλίων (1996, 2004, 2008, 2012) και ενός ασημένιου (2000) θα επέστρεφε όχι μόνο στο βάθρο, αλλά στην κορυφή του.

Αντί αυτού, περιορίστηκε στην τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο, μέσω μίας αγχωτικής νίκης με 4-3 επί της Αυστραλίας στον μικρό τελικό.

 

2. Τένις – Ναόμι Οσάκα – τρίτος γύρος στο μονό γυναικών

Το πρώην Νο.1 και νυν Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης της WTA, Ναόμι Οσάκα, μπήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελώντας το κεντρικό πρόσωπο, ως η βασική εκπρόσωπος της χώρας στο τουρνουά τένις.

Ο σάλος που ξέσπασε μετά την άρνησή της να προχωρήσει σε δηλώσεις στο Wimbledon έφεραν ακόμη μεγαλύτερη συζήτηση γύρω από το πρόσωπό της, κάτι που ίσως της κόστισε και οδήγησε στον αποκλεισμό της από τη φιναλίστ του φετινού Roland Garros, Μαρκέτα Βοντρούσοβα με σκορ 2-0 σετ (6-1, 6-4) μόλις στον τρίτο γύρο.

Παρότι δεν ήταν αυτή η κατάληξη που ονειρευόταν η Οσάκα στη διοργάνωση της χώρας της, το γεγονός πως η Τσέχα έφτασε ένα «βήμα» πριν από το χρυσό μετάλλιο, αποτελεί ενός είδους παρηγοριά.
Image

3. Βόλεϊ Γυναικών – Κίνα - αποκλεισμός στον όμιλο

Η Κίνα μπήκε ως η τελευταία κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στο βόλεϊ γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ωστόσο η πορεία της εξελίχθηκε στον απόλυτο εφιάλτη. Η υπερδύναμη στο συγκεκριμένο άθλημα δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει ούτε το εμπόδιο των ομίλων μένοντας πέμπτη και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση από νωρίς.

4. Skateboard –
Νιτζάχ Χιούστον - γύρος των «16»

Αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για μετάλλιο στο νεοεισελθέν ως ολυμπιακό άθλημα, αφού είναι το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης στους άνδρες. Ωστόσο, ο Νιτζάχ Χιούστον δεν κατόρθωσε καν να πλησιάσει το βάθρο, μένοντας 7ος στον τελικό, έχοντας ως ελαφρυντικό, πως αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού πριν ακόμη ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

5. Τάε κβο ντο – Τζέιντ Τζόουνς - γύρος των «16» κατηγορία 57 κιλών

Η Βρετανίδα αθλήτρια μπήκε στους φετινούς Αγώνες ως κάτοχος δύο σερί χρυσών μεταλλίων (Λονδίνο 2012, Ρίο 2016). Οι προσδοκίες προς το πρόσωπό της υπήρξαν, όπως είναι λογικό, πάρα πολύ υψηλές, αφού μία ενδεχόμενη κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου θα την έκανε την πρώτη Βρετανίδα που θα ήταν στο πρώτο σκαλί του βάθρου τρεις σερί φορές.

Ωστόσο έμεινε εκτός από την ευχάριστη έκπληξη της Ολυμπιακής ομάδας των προσφύγων, την Κίμια Αλίζαντεχ, στον γύρο των «16».


Top-5
Εκπλήξεων

1. Ποδόσφαιρο Γυναικών – Καναδάς – χρυσό μετάλλιο

Χωρίς καμία μεγάλη διάκριση σε παγκόσμιο τουρνουά, η ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών του Καναδά κατάφερε όχι μόνο να αφήσει εκτός συνέχειας το μεγάλο φαβορί, τις ΗΠΑ, αλλά να ολοκληρώσει την έκπληξη, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα πέναλτι, απέναντι στη φιναλίστ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, Σουηδία.
Image

2. Skateboard
– Σκάι Μπράουν – χάλκινο μετάλλιο

Υπήρξε ένα από τα πρόσωπα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η 13χρονη Σκάι Μπράουν τρέλανε τον πλανήτη με την παρουσία της, ως η νεότερη Βρετανίδα που παίρνει μέρος στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση και κατάφερε να φέρει στη χώρα της το χάλκινο μετάλλιο στο skateboard.

3. Τένις – Μπελίντα Μπέντσιτς – χρυσό μετάλλιο στο μονό γυναικών

Η 24χρονη Ελβετή τενίστρια είχε ως μεγαλύτερό της παράσημο τη συμμετοχή της στα ημιτελικά του US Open το 2019. Στο Τόκιο κατάφερε να φτάσει στο «Έβερεστ» της πορείας της στο τένις μέχρι σήμερα, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο μονό, αλλά και του ασημένιου στο διπλό γυναικών.
Image

4. Ξιφασκία – Ρομέν Κανόνε – χρυσό μετάλλιο

Ο 24χρονος Γάλλος ξιφομάχος κατάφερε να φτάσει σε ένα από τα πιο ανέλπιστα χρυσά μετάλλια των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων. Χωρίς σπουδαίες διακρίσεις στην πορεία του πριν το Τόκιο, υποχρέωσε τον Ούγγρο παγκόσμιο πρωταθλητή, Γκέργκελι Σικλόσι, να «πατήσει» στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

5. Στίβος 100μ - Μαρσέλ Τζέικομπς - χρυσό μετάλλιο

Ο Ιταλός σπρίντερ αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη για την ολυμπιακή αποστολή της χώρας του, αφού πήρε τα σκήπτρα από τον Γιουσέιν Μπολτ στα 100 μέτρα. Υπήρξε ο πρώτος αθλητής της γειτονικής χώρας, που προκρίθηκε σε τελική φάση των 100 μέτρων, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και έγινε ο 6ος συνολικά Ευρωπαίος που το καταφέρνει. Μάλιστα, υπήρξε και μέλος της ομάδας που ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στις σκυταλοδρομίες

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις οδήγησαν την Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή, να τον ορίσει ως σημαιοφόρο της χώρας στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
Image

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0