Basket Talk

Τα πρώτα συμπεράσματα της μισής... Εθνικής πριν το Προολυμπιακό τουρνουά (video)

Τα πρώτα συμπεράσματα της μισής... Εθνικής πριν το Προολυμπιακό τουρνουά (video)
Η Εθνική ομάδα Ανδρών αγωνίστηκε στο καθιερωμένο ετήσιο τουρνουά του "Ακρόπολις" και παρά τις βαρυσήμαντες απουσίες, ο Ρικ Πιτίνο προσπάθησε να βγάλει τα συμπεράσματά του ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά και εμείς να πάρουμε μία μικρή... γεύση από τη νεανική ομάδα.
Σχετικά Άρθρα
Ο λίγος χρόνος προετοιμασίας δεν αποτελεί σύμμαχο για την Εθνική ομάδα, η οποία προσπαθεί να βρει την «ταυτότητά» της και να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο έτοιμη στο Προολυμπιακό τουρνουά της Βικτόρια στον Καναδά (29/6-4/7). Στόχος της «επίσημης αγαπημένης» να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και όπως φάνηκε από τα πρώτα φιλικά ο Ρικ Πιτίνο θα πρέπει να πάρει τις σωστές αποφάσεις, παρά τις ξαφνικές απουσίες.

Η Εθνική ομάδα φιλοξένησε στο ΟΑΚΑ το τουρνουά "Ακρόπολις" και υποδέχθηκε τρεις ομάδες, οι οποίες και αυτές με την σειρά τους θα διεκδικήσουν την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω του Προολυμπιακού τουρνουά. Μεξικό, Πουέρτο Ρίκο και Σερβία τέθηκαν αντιμέτωποι της Εθνικής, με τις ομάδες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να μην έχουν ιδιαίτερες απουσίες στο ενεργητικό τους, ενώ οι "Πλάβι" με μισή ομάδα και περιμένοντας υπομονετικά να ενσωματωθούν τα αστέρια τους, παρουσίασαν ένα αρκετά φιλόδοξο σύνολο.

kavvadas.jpg

Από τους τρεις αγώνες που έδωσε επί ελληνικού εδάφους η Εθνική ομάδα δεν θα κρατήσει τις δύο νίκες κόντρα σε Μεξικό και Πουέρτο Ρίκο αλλά τους νέους παίκτες που έκαναν ντεμπούτο με τη φανέλα, αποκόμισαν παραστάσεις εθνικού επιπέδου και απέκτησαν εφόδια για να πλαισιώσουν την Εθνική του μέλλοντος. Όμως οι απουσίες της τελευταίας στιγμής δεν λειτούργησαν υπέρ της ομάδας και πλέον ο Ρικ Πιτίνο καλείται να βγάλει άσους... από τα μανίκια.

Οι απουσίες στο Ακρόπολις και στο Προολυμπιακό τουρνουά

Η Εθνική ομάδα γνώριζε εξ αρχής ότι δεν θα έχει στη διάθεσή της τον τραυματία Κώστα Παπανικολάου, ενώ ανέμενε την εξέλιξη των αγώνων των Μιλγουόκι Μπακς, για να δει κατά πόσο μπορεί να έχει ελπίδες για την συμμετοχή των Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο, με τον «Greek Freak» να προοριζόταν, όπως είναι λογικό, το σημείο αναφοράς της ομάδας.

Οι «πονοκέφαλοι» για τον Αμερικανό τεχνικό δεν τελείωσαν εκεί, καθώς πριν την έναρξη του τουρνουά "Ακρόπολις" ενημερώθηκε ότι ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Γιώργος Πρίντεζης θα χρειαστούν να μείνουν εκτός Προολυμπιακού. Από τη μία επιδεινώθηκε ο τραυματισμός στο γόνατο του αρχηγού του Παναθηναϊκού, ενώ ο παίκτης του Ολυμπιακού θα χρειαστεί να περάσει την πόρτα του χειρουργείου για ένα πρόβλημα στον αστράγαλο.

Σε συνδυασμό και με την απουσία του Παπανικολάου, ο Ρικ Πιτίνο στερεύει από επιλογές για τη θέση "3", ενώ θα χρειαστεί να δοκιμάσει διάφορα κοντά σχήματα με περισσότερους γκαρντ για να καλύψει το κενό τους. Επίσης πρόκειται να φορτώσει περισσότερες ευθύνες τον Ντίνο Μήτογλου, μετά την απρόβλεπτη εξέλιξη με τον Γιώργο Πρίντεζη.

span.jpg

Παράλληλα στο τουρνουά "Ακρόπολις" ο βασικός ψηλός της ομάδας, Γιώργος Παπαγιάννης, κατάφερε να αγωνιστεί μονάχα κόντρα στο Μεξικό, λόγω ενοχλήσεων στον προσαγωγό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο Ρικ Πιτίνο να εφαρμόσει τα συστήματα που είχε σχεδιάσει πάνω του. Στην άκρη του πάγκου έκατσαν και τα δύο από τα πιο βασικά στελέχη της ομάδας, που θα ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό την περιφέρεια. Ο λόγος για τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος προτιμήθηκε να προφυλαχθεί, και ο Νικ Καλάθης, ο οποίος είχε αγωνιστικές υποχρεώσεις με τη Μπαρτσελόνα. Η ενσωμάτωσή τους με την αποστολή αναμένει να φέρει άλλον... αέρα στους υπόλοιπους διεθνείς παίκτες και να δώσουν ώθηση.

Φρέσκα και ελπιδοφόρα πρόσωπα

Οι απουσίες και οι αγώνες που είχαν χαρακτήρα... προετοιμασίας έδωσαν τη δυνατότητα στον Ρικ Πιτίνο να δοκιμάσει διάφορα σχήματα και νέα πρόσωπα ώστε να διαπιστώσει ποιοι παίκτες θα συμπληρώσουν την δωδεκάδα, τι χρειάζεται πραγματικά η ομάδα αλλά να βγάλει και κάποια συμπεράσματα όσον αφορά το μέλλον της ομάδας.

mitoglou.jpg

Η ενέργεια και η θέληση υπήρχαν, όμως δεν ήταν διαθέσιμοι όλοι οι βασικοί συντελεστές της ομάδας που θα απαρτίζουν την ομάδα στο Προολυμπιακό τουρνουά και αυτό έδωσε έναν επιπλέον λόγο στον Ρικ Πιτίνο να σχηματίσει καλύτερη εικόνα για τους νεότερους παίκτες. Από τους αγώνες (ήταν και γνωστό) φάνηκε ότι θα στηριχθεί ιδιαιτέρως στις υπηρεσίες του Κώστα Σλούκα και του Ντίνου Μήτογλου, οι οποίοι αγωνίστηκαν και στα τρία φιλικά τουλάχιστον από 20 λεπτά και θα αποτελέσουν δύο από τις «κολόνες» της ομάδας.

Όπως ήταν λογικό και με τα τωρινά δεδομένα, αρκετό χρόνο συμμετοχής δόθηκε στους Νίκο Ρογκαβόπουλο και Χάρη Γιαννόπουλο, οι οποίοι λογικά θα κληθούν να καλύψουν την θέση "3". Ο παίκτης του Προμηθέα Πάτρας φάνηκε να...πατάει καλύτερα και να προσφέρει περισσότερες λύσεις από τα 6.75 μέτρα (6/10 τρίποντα συνολικά), ενώ ο νεαρός αθλητής παρουσιάστηκε πιο... μαγκωμένος στην επίθεση, κρατώντας μόνο της ικανοποιητική εμφάνιση απέναντι στο Μεξικό.

kostasss.jpg

Υποσχέσεις για το παρόν αλλά και για το μέλλον έδωσε ο παίκτης των Λέικερς, Κώστας Αντετοκούνμπο, ο οποίος αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στη ρακέτα της ομάδας και σε ένα σημείο που πονά. Η απειρία του από το ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού και από το πιο physical game φάνηκαν, αλλά τα σωματικά του χαρακτηριστικά τον βοήθησαν να ανταπεξέλθει στις «μάχες» κάτω από τη μπασκέτα με «θηρία» όπως ο Μαριάνοβιτς (2.27 μέτρα). Η εμφάνισή του απέναντι στο Πουέρτο Ρίκο ήταν αυτή που έκανε αισθητή την παρουσία του στο τουρνουά και θα είναι μία επιπλέον λύση του Πιτίνο για τις θέσεις "4" και "5".

Καλή συνολική παρουσία είχε και ο Βασίλης Καββαδάς, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τις απουσίες στη ρακέτα και τις μετρημένες επιλογές γι' αυτή τη θέση, έδειξε θέληση και πάθος σε κάθε φάση και πρόσφερε πολύτιμη βοήθεια στον τομέα των ριμπάουντ και του σκοραρίσματος. Όσον αφορά την περιφερειακή γραμμή ο Πιτίνο τοποθέτησε αρκετούς... παρτενέρ στο πλευρό του Σλούκα, ώστε να διαπιστώσει με ποιον μπορεί να «κουμπώσει» καλύτερα και να «υπηρετήσει» τα δικά του θέλω.

Ο Πιτίνο φάνηκε να εκτιμάει ιδιαιτέρως τις ικανότητες του Δημήτρη Κατσίβελη κυρίως στο αμυντικό κομμάτι, ενώ στην ίδια θέση χρησιμοποίησε τους Γιαννούλη Λαρεντζάκη και Μιχάλη Λούντζη. Οι τρεις αυτοί παίκτες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, καθώς δίνουν σημαντική βαρύτητα στο πίσω μέρος του γηπέδου και «σπαταλούν» αρκετή ενέργεια για να βγάλουν... off τον αντίπαλο. Η αποστολή τους συνήθως είναι να αποπροσανατολίσουν το βαρύ... όπλο των αντιπάλων αλλά και να εκτελέσουν από μακρινή απόσταση μόλις τους δοθεί η ευκαιρία.

Φυσικά ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Ρικ Πιτίνο για την τελική δωδεκάδα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι θα συμβουλευτεί τους Βασίλη Σπανούλη και Νικ Καλάθη πριν από οποιαδήποτε απόφαση πάρει.

Το στυλ παιχνιδιού του Ρικ Πιτίνο

Αυτά που γνωρίζαμε για την Εθνική πριν την εποχή του Ρικ Πιτίνο στην ομάδα θα αναγκαστούμε να τα ξεχάσουμε, καθώς ήδη από τα πρώτα παιχνίδια δείχνει μια διαφορετική φιλοσοφία και νοοτροπία που προσεγγίζει τον αγώνα. Πλέον η Εθνική δεν ακολουθεί ένα set παιχνίδι 5 vs 5 αλλά επιδιώκει να τρέξει το γήπεδο.

pitino.jpg

Αντιλαμβανόμενος το γεγονός ότι η Εθνική απαρτίζεται από νεανικό σύνολο και αθλητικούς παίκτες, ο Αμερικανός τεχνικός ζητάει να περνούν το κέντρο του γηπέδου στα 4" και να επιδιώκουν τα μακρινά σουτ.

Η κολεγιακή του φιλοσοφία τον ακολουθεί και είναι πιστός στο πλάνο του "run and gun", δηλαδή να τρέχουν και με την πρώτη ευκαιρία να «οπλίζουν». Παράλληλα στην άμυνα φαίνεται να ζητάει από τους παίκτες και κυρίως τους περιφερειακούς να είναι πιο... επιθετικοί και να επιθυμεί τα... φημισμένα πλέον deflections.


Από τους αγώνες του τουρνουά "Ακρόπόλις" δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, αν αναλογιστούμε το σύντομο χρονικό διάστημα προετοιμασίας και τις ηχηρές απουσίες, όμως ο Ρικ Πιτίνο, παρατήρησε αυτά που ήθελε να δει. Στόχος του δεν είναι μόνο να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αλλά να αναδείξει το μέλλον της Εθνικής.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0