πάμε euro

Ο Σικ πριν 25 χρόνια λεγόταν... Σούκερ!

Ο Σικ πριν 25 χρόνια λεγόταν... Σούκερ!

O Πάτρικ Σικ, με ένα «κρέμασμα» από τη γραμμή του κέντρου, έκανε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να παραμιλά, θυμίζοντας παράλληλα, ένα έργο τέχνης που «υπέγραψε» ο Νταβόρ Σούκερ τη χρονιά που ο Τσέχος γεννήθηκε.

Κάνοντας ένα flashback φτάνουμε στο EURO 1996 και συγκεκριμένα στα γήπεδα της Αγγλίας, όπου συναντά κανείς «αριστουργήματα». Η λόμπα του Πομπόρσκι που εκθέτει τον Βίτορ Μπαΐα, η μαγική ενέργεια του Πολ Γκασκόιν -τον οποίο ακόμα αναζητά ο Κόλιν Χέντρι- η «κατεβασιά» του Γιούργκεν Κλίνσμαν και το τελείωμα με εξωτερικό φάλτσο απέναντι στη Ρωσία, είναι μόνο μερικά από αυτά που έχουν καταγραφεί στον «σκληρό δίσκο» όποιου παρακολούθησε το συγκεκριμένο τουρνουά.

Μια μέρα σαν και σήμερα το 1996, μόλις πέντε μήνες μετά τη γέννηση του Πάτρικ Σικ, ένας εμβληματικός φορ των ‘90s, ο Νταβόρ Σούκερ, είχε τη φαεινή ιδέα να «κρεμάσει» τον θηριώδη τερματοφύλακα και αρχηγό της κατόχου του τροπαίου, Πίτερ Σμάιχελ.

Με την αναμέτρηση να βρίσκεται στο 90ο λεπτό και τους Κροάτες να προηγούνται ήδη με 2-0, ο Σούκερ αποφάσισε να δώσει έναν παραπάνω λόγο σε όσους βρέθηκαν εκείνο το απόγευμα στο Χίλσμπορο, ώστε να μην ξεχάσουν ποτέ εκείνη την ημέρα.

Με μια κίνηση στον ελεύθερο χώρο, μπήκε στην περιοχή των Δανών και με ένα υπέροχο σκάψιμο της μπάλας, «υπέγραψε» μία από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές της καριέρας του, αλλά και των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων γενικότερα.

 Davor Šuker, audacity; Croatia vs Denmark, 1996 ?pic.twitter.com/z7M999vdYu

Ήταν η στιγμή, που απλώς έδωσε ένα δείγμα του τι θα ακολουθούσε δύο χρόνια αργότερα στα γήπεδα της Γαλλίας -σε Παγκόσμιο Κύπελλο αυτήν τη φορά- όταν η σπουδαία γενιά των Κροατών, έφτασε στα ημιτελικά και ο Σούκερ έλαβε το «χρυσό παπούτσι», ως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Συμπληρώθηκαν δύομισι δεκαετίες από τότε, για να έρθει ένας Τσέχος μεσοεπιθετικός, με μια μοναδική εκτέλεση από τη μεσαία γραμμή και να ξυπνήσει μνήμες. Όχι με αφορμή κάποια ξεκάθαρη ομοιότητα των δύο γκολ, αλλά έχοντας ως δεδομένο πως αμφότερα μπορούν να αντικαταστήσουν τον ορισμό που έδωσε ο Νταβόρ Σούκερ, προσπαθώντας να εξηγήσει τι σημαίνει εν τέλει ποδοσφαιρικό «θράσος»:

«Θέλω να εκτελέσω την πρώτη ιδέα που μου έρχεται στο μυαλό. Όσο πιο δύσκολη ή πιο απαιτητική ως προς την τεχνική, τόσο καλύτερα. Για τον παίκτη που έχει αυτοπεποίθηση, νέες ιδέες που τις δοκιμάζει στις προπονήσεις και έχει τη δυνατότητα να τις πραγματοποιήσει, τέτοιες προσπάθειες θα αποτελούν πάντα, την πρώτη του επιλογή».

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0