Football Talk

Αυτή η λύσσα, αυτή η ορμή, αυτό το γήπεδο, αυτή είναι η ΑΕΚ που ονειρευόταν ο λαός της!

Αυτή η λύσσα, αυτή η ορμή, αυτό το γήπεδο, αυτή είναι η ΑΕΚ που ονειρευόταν ο λαός της!

Η ΑΕΚ του… 1993 και η ΑΕΚ του 2024: Τα κοινά στοιχεία του τότε με το σήμερα απέναντι στον ίδιο αντίπαλο -  Η έδρα, το πάθος, η πίστη, η ενότητα και το πρωτάθλημα…  

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Το παιχνίδι της Τετάρτης (24/04) για την ΑΕΚ μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αυτό το 3-0 επί του Παναθηναϊκού και κυρίως η εμφάνιση σε συνδυασμό με τη μοναδική ατμόσφαιρα του γηπέδου, κλειδώθηκαν στις μνήμες όλων. Αυτό το ματς θα μνημονεύεται για πάντα. Θα μείνει για πάντα αξέχαστο και μπαίνει στην ίδια μοίρα με το 3-1 στη Φιλαδέλφεια το 1993, με τον Κοπιτσή.

Η Φιλαδέλφεια «έβραζε» και τότε. Η Φιλαδέλφεια «έβραζε» και χθες. Τότε η ΑΕΚ είχε πάρει το πρωτάθλημα την προηγούμενη σεζόν, διεκδικούσε το δεύτερο σερί της (όπως και τώρα), είχε κάνει τα λάθη της μέσα στη σεζόν χάνοντας βαθμούς και το προβάδισμα στη βαθμολογία και έπαιζε με τον Παναθηναϊκό ντέρμπι τίτλου στη Φιλαδέλφεια. Τότε, 4 Απρίλη ήταν, η ΑΕΚ βέβαια ήταν πίσω στη βαθμολογία έναν βαθμό από τον Παναθηναϊκό. Τώρα εκείνη ήταν πρώτη. Σούπερ ο Παναθηναϊκός τότε, καλός και τώρα. Η ΑΕΚ όμως δεν άφησε κανένα περιθώριο στον αντίπαλό της ούτε το ’93, ούτε το ’24. Γρήγορο γκολ τότε, στο 1ο λεπτό με τον Δημητριάδη, γρήγορο γκολ και τώρα με τον Ελίασον στο 7’. Όλα πήραν το δρόμο τους τότε, όλα πήραν το δρόμο τους και τώρα.

Η ΑΕΚ ήταν συγκλονιστική χθες! ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ! Πνευματικά, τακτικά, αγωνιστικά, σωματικά. Ήταν ανώτερη σε όλα. Έπιασε μία απόδοση όπως με αυτήν που είχε πιάσει με την Μπράιτον στη Φιλαδέλφεια, ανεξάρτητα αν ηττήθηκε στο τέλος από τους Άγγλους, ενώ σε αυτό το τέλειο παιχνίδι τακτικά βάζω και το φετινό 2-0 με τον ΠΑΟΚ στη Φιλαδέλφεια, όπου επίσης η ΑΕΚ ήταν καταιγιστική και δεν είχε επιτρέψει στην ομάδα του Λουτσέσκου να κάνει μία τελική!

Κλείδωσε τον Ιωαννίδη και τον Μπακασέτα ο Αλμέιδα και ο Παναθηναϊκός «κόπηκε» στη μέση. Κλείδωσε και τα άκρα του ΠΑΟ με τον απίθανο Χατζισαφί (που θύμισε… Κασάπη ο άνθρωπος!) και τον Πινέδα από την αριστερή πλευρά (ο Μεξικανός εκμεταλλεύτηκε κάθε εκατοστό του γηπέδου, συνέκλινε στον άξονα και γινόταν έξτρα παίκτης στα μεσοδιαστήματα), είχε έναν σούπερ Ρότα και έναν ΑΠΙΘΑΝΟ Ελίασον από δεξιά. Είχε, επιτέλους και ανεβασμένο Σιμάνσκι έπειτα από καιρό (όποτε είναι καλά ο Σιμάνσκι είναι καλά όλη η ομάδα!) και φυσικά είχε τους ΒίνταΚάλενς να «τρώνε» σίδερα και φυσικά τον παίκτη που έδινε τον ρυθμό της πίεσης μπροστά και έσπαγε φανταστικά το παιχνίδι τον Σέρχιο Αραούχο. Το πόσο έχει λείψει ο Σέρχιο φέτος έχει φανεί. Χθες ήταν ώριμος, σωστός σε όλα του, μέχρι που δεν άντεξε και βγήκε παίρνοντας ξανά αγάπη απ’ όλους. Το άξιζε αυτό το ματς ως βασικός ο Αραούχο... Και φυσικά μπροστά ο Πόνσε να κάνει συγκλονιστική δουλειά και να βρίσκει ξανά δίχτυα!

Δεν υστέρησε κανείς από την ΑΕΚ χθες! Κανείς! Αυτό σε συνδυασμό με τη λύσσα και την ορμή που έβλεπες να πέφτουν οι παίκτες της ΑΕΚ σε κάθε μονομαχία, δεν έφερε την παραμικρή αμφισβήτηση για τον τελικό νικητή.

Αυτή η ΑΕΚ, σε αυτό το γήπεδο, με τον κόσμο να δίνει μία μοναδική παράσταση τόσο σε συμπεριφορά, όσο και σε στήριξη, είναι άχαστος συνδυασμός. Αυτή η εμφάνιση κι αυτό το ποδόσφαιρο που έπαιξε η ΑΕΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν μπορεί να την πιάσει καμία ομάδα στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό το ποδόσφαιρο, αυτή η ΑΕΚ, σε αυτό το γήπεδο είναι βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα του λαού της!

Περιμέναμε από το γκρουπ του Αλμέιδα ένα τέτοιο παιχνίδι. Ήρθε την κατάλληλη στιγμή, για να αποδείξει πως όταν μία ομάδα δεν ψάχνει δικαιολογίες και δεν κυνηγά «φαντάσματα», αλλά κάθεται και δουλεύει και αναζητώντας τον καλό της εαυτό, στο τέλος δικαιώνεται. Το ποδόσφαιρο δικαιώνεται! Και το πέναλτι στον Κώτσιρα να δινόταν χθες, που όντως θα μπορούσε να δοθεί, ήταν τέτοια η ΑΕΚ στο γήπεδο που δεν θα άλλαζε η εικόνα του ματς και ο τελικός νικητής! Αν και θαρρώ πως αν έδινε πέναλτι στον Κώτσιρα ο εξαιρετικός Γάλλος διαιτητής, θα έδινε λίγο μετά και το πέναλτι στον Ρότα. Επέλεξε να μη δώσει κανένα από τα δύο, γιατί ίσως εκτίμησε πως οι επιτιθέμενοι πάνε περισσότερο στους αμυνόμενους και όχι το αντίθετο. Όπως και να’ χει η διαιτησία χθες δεν επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα, άρα κακώς γίνεται η όποια κουβέντα, γι’ αυτή.

Χθες, επίσης, καλό θα είναι να συλλογιστούμε πως στο ματς για την ΑΕΚ δεν έπαιξαν λεπτό οι υγιείς Τσούμπερ, Λιούμπισιτς, οι οποίοι έμειναν στον πάγκο, ενώ εκτός αποστολής ήταν ο υγιής Φερνάντες και ο Μουκουντί τραυματίας. Και είδαμε την καλύτερη εκδοχή της ΑΕΚ! Από τον Παναθηναϊκό έλλειψε ένας παίκτης (Μπερνάρ) και «κόπηκε» στα δύο, γλιτώνοντας από τύχη ιστορική συντριβή! Θα γραφτούν πολλά στην πορεία… Θα εξηγήσουμε πολλά στη συνέχεια των ημερών. Πρέπει να ειπωθούν πολλά. Πάνω απ’ όλα όμως η ΑΕΚ έχει μπροστά της την Τούμπα και το ματς τον ΠΑΟΚ και εκεί πρέπει να τελειώσει τη δουλειά, γιατί μετά υπάρχουν ναι μεν άλλοι δυο αγώνες, όμως μεσολαβεί ξανά μία μεγάλη διακοπή. Τώρα που η ΑΕΚ δείχνει καλά και έχει το μομέντουμ είναι μία τεράστια ευκαιρία γι’ αυτήν να κλειδώσει τον τίτλο την Κυριακή. Θέλει ηρεμία, θέλει προσγείωση, θέλει ταπεινότητα. Τα έχουν όλα μέσα στην ομάδα… Δεν είναι τυπικό, αλλά το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Αυτή η ΑΕΚ όμως όπως την θαυμάσαμε χθες είναι άλλο επίπεδο απ’ όλους και στις 19 Μάϊου στη Φιλαδέλφεια θα έχουμε πάλι γιορτή…



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0