Football Talk

Ήρθε η ώρα κάποιοι παίκτες της ΑΕΚ να βγάλουν ποδοσφαιρικό εγωισμό

Ήρθε η ώρα κάποιοι παίκτες της ΑΕΚ να βγάλουν ποδοσφαιρικό εγωισμό

Οι λόγοι που έχασε η ΑΕΚ στη Λεωφόρο, ο Αλμέιδα και η συνέχεια σε αυτό το συγκλονιστικό πρωτάθλημα.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε στη Λεωφόρο. Έχασε δίκαια από τον Παναθηναϊκό και μέσα σε τρεις ημέρες από τη νίκη επί του Ολυμπιακού και την κορυφή, βρέθηκε δεύτερη. Την Κυριακή μπορεί να είναι πάλι πρώτη. Τι σημασία όμως έχει; Σημασία έχει που θα βρίσκεται τον Μάιο όταν ολοκληρωθούν αυτά τα φανταστικά play offs.

Μπορεί αυτές οι πρώτες γραμμές στην ανάγνωσή τους να φαντάζουν κοινότυπα. Δεν θεωρώ, όμως, ότι είναι και εξηγούμαι: Βλέπουμε συγκλονιστικά play offs. Με ομάδες ισοδύναμες, με ομάδες που μπορούν να κερδίσουν παντού, αλλά και να χάσουν παντού, γιατί τους αναγκάζει ο αντίπαλος! Αν κάποιος ουδέτερος παρακολουθεί το ελληνικό πρωτάθλημα κανονικά θα περιμένει πώς και πώς να έρθει η Κυριακή να δει την επόμενη αγωνιστική. Αυτό το υπέροχο πρωτάθλημα λοιπόν, δύο χρόνια τώρα, πολύς κόσμος το απαξιώνει στο βωμό της άρρωστης οπαδικής σκέψης του. Τα όσα είπε ο Ματίας Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου της Λεωφόρου είναι ύμνος της λογικής και της λατρείας για το ποδόσφαιρο!

Το θέμα φυσικά για την ΑΕΚ και τον ΑΕΚτζή είναι ένα και μοναδικό: γιατί η φετινή ομάδα δεν πείθει αγωνιστικά στον βαθμό που έπειθε πέρυσι. Εξηγήσεις υπάρχουν. Η πιο βασική είναι το γεγονός ότι πίσω από τον φορ, ο περσινός Αραούχο λείπει και ο Τσούμπερ που τον αντικατέστησε στα play offs δεν είναι στα καλά του. Η ΑΕΚ αγωνιστικά δεν έπεισε με τον Ολυμπιακό κι ας τον κέρδισε στο φινάλε. Η ΑΕΚ δεν έπεισε αγωνιστικά ούτε στη Λεωφόρο και έχασε. Η απάντηση είναι πως πολλοί παίκτες, δυστυχώς, αυτή την περίοδο είναι ντεφορμέ. Το γεγονός ότι αρκετοί παίκτες δεν είναι στα καλά τους αναγκάζουν τον προπονητή να προχωρά σε αλλαγές και να δοκιμάζει πράγματα.

Ας μιλήσουμε και με ονόματα: Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ, Πινέδα, Γκαρσία, Αραούχο, Σιμάνσκι δεν είναι σε καλό «φεγγάρι». Είναι πολλοί παίκτες. Ολοι τους βασικοί και κομβικοί την περσινή σεζόν. Εφόσον ανέβουν όλοι τους στην πορεία, σε συνδυασμό με την βοήθεια των υπολοίπων η ΑΕΚ θα πάρει φόρα και θα κάνει όσα πρέπει να κάνει στο γήπεδο, θα έρθουν όσες νίκες χρειάζονται και το πρωτάθλημα θα μείνει στη Φιλαδέλφεια. Αν παραμείνουν όλοι σε ρηχά νερά, θα υπάρχουν προβλήματα.

Κάποια στιγμή θα έχανε η ΑΕΚ ντέρμπι. Έχασε μετά από 17 αήττητα παιχνίδια. Το μεγαλύτερο σερί της. Ο τρόπος που έχασε, χθες, ήταν ποδοσφαιρικός. Λάθη και αδυναμία στα δύο ημίχρονα να δημιουργήσει. Το ματς ξεκινά ιδανικά για την ΑΕΚ. Στο 5’ εκμεταλλεύεται ο Ελίασον το λάθος του Χουάνκαρ και δίνει γκολ «πάρε – βάλε» στον Βίντα. 0-1 στη Λεωφόρο και θα περίμενε κανείς να βρει χώρους στην πορεία για να βάλει και δεύτερο. Μία μεγάλη φάση είχε με τον Τσούμπερ! Η αντίδραση του Παναθηναϊκού εξαιρετική, με τον Ιωαννίδη να κάνει συγκλονιστικό ματς (και μπράβο στο παλικάρι για την τεράστια πρόοδό του)! Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να περιορίσει την ορμή και την ανάγκη του ΠΑΟ για επιβίωση, έκανε τα λάθη ο Μουκουντί και ήρθε η ανατροπή σε δυο λεπτά. Σε ματς – ροντέο στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ δεν είχε απαντήσεις ούτε στην ορμή του ΠΑΟ, ούτε στο να βρει χώρους και να απειλήσει. Πήγε τελικά στα αποδυτήρια πίσω στο σκορ και μετά είδαμε ένα άλλο δεύτερο ημίχρονο. Ο ΠΑΟ άλλαξε το σύστημά του, έπαιξε άμυνα με 3-4-3 στην ουσία, έκλεισε χώρους και η ΑΕΚ πάλι δεν είχε τις απαντήσεις να τους διασπάσει. Δυο διαφορετικά… παιχνίδια είδαμε στη Λεωφόρο και η ΑΕΚ δεν ανταπεξήλθε σε κανένα απ’ αυτά. Πρόβλημα!

Πολλοί λένε για τους παίκτες που δεν… έπαιξαν. Όντως θα μπορούσε να μπει ο Λιούμπισιτς ή να παίξει ο Φερνάντες που ξέρει να «σπάει» τις κλειστές άμυνες. Πάντα όμως, όταν δεν κερδίζεις, οι καλύτεροι παίκτες είναι αυτοί που… δεν παίζουν. Το θέμα δεν ήταν ποιοι δεν έπαιξαν, αλλά ότι αυτοί που έπαιξαν δεν είχαν καλή εικόνα. Αν ένα πράγμα δεν μου κάνει από τις όποιες επιλογές γίνονται είναι το δίδυμο ΓιόνσονΣιμάνσκι στο κέντρο. Με την ύπαρξη και των δυο η ΑΕΚ χάνει περισσότερα πράγματα απ’ όσα κερδίζει.

Και μετά τον Ολυμπιακό είχα γράψει πως χρειάζεται ψυχραιμία μετά από κάθε αποτέλεσμα, είτε αυτό είναι νικηφόρο, είτε αρνητικό. Ήρθε η ήττα στη Λεωφόρο και αυτό που πρέπει να βασιλέψει στην ΑΕΚ πρέπει να είναι η ψυχραιμία, αλλά και η αποφασιστικότητα. Ακούγοντας και διαβάζοντας τον Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς, είμαι σίγουρος πως η ομάδα θα ξεπεράσει γρήγορα αυτή την ήττα.

Πρέπει, όμως, κάποιοι παίκτες να βγάλουν ποδοσφαιρικό εγωισμό! Αυτό περιμένει και ο Αλμέιδα απ’ αυτούς γι’ αυτό και τους χρησιμοποιεί. Το πρωτάθλημα είναι στην κόψη του ξυραφιού και κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να προδικάσει τον τελικό πρωταθλητή. Αν κερδίσει η ΑΕΚ την Κυριακή θα βρεθεί ξανά στην κορυφή μόνη της, αλλά δεν θα έχει πάρει το πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα επίσης δεν θα χαθεί αν δεν κερδίσει την Κυριακή. Το θέμα για την ΑΕΚ είναι πως ήρθε η στιγμή να πάρει ώθηση και να αρχίσει να αποδίδει το ποδόσφαιρο που ξέρει για να μην κάνει πάλι τη ζωή της δύσκολη. Απ’ αυτή εξαρτώνται όλα…


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0