Football Talk

Το μεγάλο στοίχημα του Αλμέιδα και η… τρέλα

Το μεγάλο στοίχημα του Αλμέιδα και η… τρέλα

Η ΑΕΚ της Λαμίας, όσα έγιναν την πρώτη αγωνιστική των Play offs σε Τούμπα και Καραϊσκάκη, η συνέχεια που δυστυχώς θα αργήσει και ο Λιβάι Γκαρσία στο ίδιο γήπεδο με τον Πόνσε.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Πρώτη αγωνιστική των Play offs και με το «καλημέρα σας» είδαμε τρία διπλά και νέες αλλαγές στη βαθμολογία. Η ΑΕΚ επέστρεψε στην κορυφή μετά από μία εβδομάδα και η ζωή προχωράει… Παναθηναϊκός και Άρης κέρδισαν εύκολα σε Καραϊσκάκη και Τούμπα, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ αντίστοιχα και δυστυχώς τώρα θα πρέπει να περιμένουμε τρεις εβδομάδες για τις επόμενες μάχες.

Τρεις εβδομάδες διακοπής τώρα που ξεκίνησαν τα play off είναι πολλές! Δεδομένα αυτή η διακοπή θετικό θα κάνει μόνο στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, οι οποίοι δείχνουν ψυχολογικά και αγωνιστικά να μην είναι στα καλά τους.

Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός είναι σε καλύτερη μοίρα, όμως όπως παρατηρούμε έως τώρα η διάρκεια είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Το πιο εύκολο έργο χθες το είχε η ΑΕΚ. Κι αυτά τα ματς όμως είναι επικίνδυνα, αν δεν είσαι συγκεντρωμένος. Τα ντέρμπι είναι μία άλλη ιστορία που η ΑΕΚ θα μπει φουριόζα όταν με το καλό επιστρέψουμε στη δράση, έχοντας Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ μέσα σε μία εβδομάδα.

Μέχρι τώρα όμως η ΑΕΚ την έχει πατήσει και έχει χάσει βαθμούς σε ματς που θεωρητικά ήταν εύκολα. Στη Λαμία, έχοντας ξανά τόσες απουσίες έδειξε και σοβαρή και διαβασμένη και συγκεντρωμένη. Η ομάδα του Βόκολου προσπάθησε να κλείσει χώρους παίζοντας με 11 παίκτες κάτω από τη σέντρα.

Δεν είναι εύκολο να διασπάσεις τέτοιες άμυνες. Η ΑΕΚ όμως είχε πλάνο, είχε υπομονή, είχε τακτική στο παιχνίδι της. Και σε ροή αγώνα έβγαλε φάσεις. Είχε πλουραλισμό στη δημιουργία της. Είχε Μάνταλο, Πινέδα, Πόνσε, Ελίασον να πατούν καλά στο γήπεδο και να σχεδιάζουν ωραία πράγματα στο χορτάρι. Το γκολ ήρθε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων από στημένη μπάλα. Έως τότε η ΑΕΚ από τα πολλά κόρνερ ή φάουλ δεν τα είχε καταφέρει. Έβλεπες όμως την ομάδα να το ψάχνει. Είχε πολλούς τρόπους να επιλέξει το πώς θα χτυπήσει τις στατικές φάσεις. Δουλεμένη ομάδα. Ομάδα με ιδέες και όρεξη.

Ε, λοιπόν, αυτή την ΑΕΚ δε τη φοβόμαστε. Οι αντίπαλοί της σίγουρα τη φοβούνται. Φαίνεται και από τις γενικές, εξωγηπεδικές αντιδράσεις τους. Αυτός ο εξωαγωνιστικός τρόμος, πηγάζει επειδή ξέρουν τι μπορεί να κάνει η ΑΕΚ στο γήπεδο! Στην καλή της ημέρα η ΑΕΚ είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα και δεν μπορεί να την… κοντράρει ούτε ο… Τσιλούλης φορώντας τη φανέλα της Λαμίας, ούτε ακόμα και οι δανεικοί από τον Ολυμπιακό στον Ατρόμητο Κουντέ και Καμαρά, οι οποίοι κόντρα στην ομάδα που ανήκουν δεν έπαιξαν!  

Για να επανέλθουμε στα σοβαρά, το ζητούμενο για την ΑΕΚ είναι να παρουσιαστεί στα ντέρμπι που έρχονται όσο πιο φρέσκια γίνεται, έχοντας στη μεγαλύτερη διάρκεια των αγώνων την ικανότητα να δείξει όσα πραγματικά μπορεί. Εκεί θα «μιλήσουν» τα ρόστερ και οι προπονητές. Η ΑΕΚ έχει το πλεονέκτημα και στα δύο. Γεροί να είναι όλοι οι παίκτες της και ο Αλμέιδα θα μοιράσει σωστά τους χρόνους.

Ο Αλμέιδα έχει και ένα μεγάλο στοίχημα. Να «παντρέψει» μαζί στην 11άδα τους Πόνσε και Γκαρσία. Για λίγα λεπτά τους είδαμε μαζί στη Λαμία. Ο Πόνσε κορυφή και ο Γκαρσία δεξιά. Είναι δυο διαφορετικοί παίκτες. Δεν είναι δηλαδή όπως ο Ναβάρο και ο Ελ Κααμπί του Ολυμπιακού, τους οποίους ο Μεντιλίμπαρ τους έβαλε μαζί κόντρα στον Παναθηναϊκό και δεν του βγήκε. Οι Ελ Κααμπί και Ναβάρο είναι δυο φορ που πρέπει να δουλεύει η υπόλοιπη ομάδα γι’ αυτούς και να τους «ταΐζουν» στο κουτί. Δεν είναι δημιουργοί επιθετικοί. Πιο πολύ εκτελεστές. Ίδια κατηγορία είναι ο Πόνσε. Ο δε Λιβάι είναι και δημιουργός και εκτελεστής.

Ο Γκαρσία μπορεί να πάρει τη μπάλα από δεξιά, να μην καταλαβαίνει από μαρκαρίσματα και να ρίξει σουτ… ευθείας βολής από τα 30 μέτρα και να βάλει τέτοια τροματικτικά γκολ όπως αυτό που πέτυχε στη Λαμία.

Αν ο Γκαρσία ήταν καλά όλη τη σεζόν θαρρώ πως θα είχε βρει ο Αλμέιδα τον τρόπο να τον βάλει μαζί με τον Πόνσε. Και τώρα υπάρχει χρόνος να το δούμε. Όχι πολύς, αλλά μπορεί να τους δούμε. Είναι ένα στοίχημα αυτό όμορφο για τον προπονητή που καλείται να κερδίσει.

Το μεγαλύτερό του όμως στοίχημα είναι να ετοιμάσει την ΑΕΚ για τα σερί ντέρμπι που θα έρθουν. Δεν ξεγράφω τον Ολυμπιακό στις 31 Μάρτη. Θα παίξει τα ρέστα του στη Φιλαδέλφεια. Θα έρθει να παίξει σφιχτά. Και σφιχτά, όμως, να παίξει το παν είναι η ΑΕΚ να παρουσιάσει αυτό που ξέρει και μπορεί. Από τη στιγμή που η ΑΕΚ παίζει στο 100% είναι ανίκητη. Δεν είναι εύκολο να βλέπεις μία ομάδα να παίζει με ένταση και στο 100% σε όλα τα παιχνίδια. Αυτή η ΑΕΚ όμως μπορεί να ξεπεράσει κάθε προσδοκία… Πολύ σημαντικό, επίσης, σε όλη αυτή τη διαδικασία των Play offs είναι να κρατηθεί η ψυχραιμία σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, μέχρι να επιτευχθεί και μαθηματικά  ο τελικός στόχος. Πέρα από τις φυσικές δυνάμεις, κλειδί για τον τίτλο είναι και η ψυχική αντιμετώπιση των γεγονότων.

Εκεί που επικρατεί σίγουρα μία τρέλα είναι το τι συμβαίνει στην καθημερινότητα της Ελλάδας και του λαού της. Από τη μία η σοκαριστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη δεκάδων εφήβων σε δυο συνανθρώπους τους, επειδή αυτοί φορούσαν… διαφορετικά ρούχα απ’ αυτούς! Και από την άλλη οι προσαγωγές και οι συλλήψεις από την αστυνομία στη Λαμία επειδή συγκεντρώθηκαν 50 άτομα σε μία… ταράτσα κοντά σε ένα γήπεδο και άναψαν δυο καπνογόνα!!! Τρέλα, λύπη και μεγάλη αγωνία για το μέλλον μας…

6145718.jpg
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0