Football Talk

Έλεγαν τον Τιάγκο Μότα «τρελό» κι αυτός τους... τρέλανε: Το θαύμα της Μπολόνια δεν έτυχε, αλλά πέτυχε! (video)

Έλεγαν τον Τιάγκο Μότα «τρελό» κι αυτός τους... τρέλανε: Το θαύμα της Μπολόνια δεν έτυχε, αλλά πέτυχε! (video)

Μια πάλαι ποτέ ποδοσφαιρική δύναμη. Ένας φέρελπις, πεισματάρης προπονητής και ένας «μπαρουτοκαπνισμένος» αθλητικός διευθυντής. Το φετινό «θαύμα» της Μπολόνια δεν έτυχε, πέτυχε. Θα έχει συνέχεια και «βάζει» πλώρη για την πρώτη συμμετοχή (έβερ) σε ομίλους Champions League

Ο Μότα άντεξε στη βαριά «σκιά» του Σίνισα Μιχαίλοβιτς

Στη φετινή κούρσα της Serie A, η Μπολόνια του Τιάγκο Μότα μοιάζει με έναν ολόλευκο και εντυπωσιακό κύκνο που κολυμπά στα νερά της φετινής Serie A. Είναι γεγονός πως, με τις εμφανίσεις της, η ομάδα από την ιταλική πανεπιστημιούπολη, έχει κερδίσει επάξια τον θαυμασμό της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Ακόμη, είναι αλήθεια πως ο Ιταλός (με βραζιλιάνικες ρίζες) προπονητής της ομάδας, είχε καταθέσει τα προπονητικά του διαπιστευτήρια ήδη από την περυσινή χρονιά και την πολύ καλή επίδοση, φέρνοντας τους «ροσομπλού» στην ασφάλεια της 9ης θέσης και της άνετης παραμονής.

H αποστολή του Μότα δεν ήταν εξαρχής εύκολη και αυτό γιατί, αφενός ανέλαβε τις τύχες μιας ομάδας που στη συνείδηση του ιταλικού και εν γένει του ποδοσφαιρικού κοινού έχει πλήρως απαξιωθεί. Μια ομάδα που, αν και στο παρελθόν έχει στεφθεί επτάκις πρωταθλήτρια Ιταλίας, σχεδόν κάθε χρόνο μαχόταν με πρωταρχικό στόχο την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία.

Αφετέρου, ο Τιάγκο Μότα κλήθηκε για ικανό διάστημα να ζήσει στη «σκιά» του αείμνηστου Σίνισα Μιχαϊλοβιτς, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2022, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και πέρασε στο «πάνθεον» του ιταλικού συλλόγου. Ο νεόκοπος προπονητής με μεθοδική δουλειά, εργατικότητα και όραμα πήρε στα χέρια του ένα σύνολο και κόντρα σε όλες τις προβλέψεις το εξελίσσει.


 

Τιάγκο Μότα: Από τον διασυρμό στα πρωτοσέλιδα στην αναγνώριση του έργου του!

Ο Μότα είναι υποστηρικτής του αθεσικού ποδοσφαίρου, ενός στυλ που βασίζεται περισσότερο στην κίνηση στο χώρο και όχι στη τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση στο τερέν. Την περίοδο που θήτευσε στη Τζένοα του κυκλοθυμικού  Ενρίκο Πρετσιόζι, ο Μότα λοιδωρήθηκε για τις ιδέες του, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα είχε δει το όνομά του να διασύρεται στα «μανταλάκια» των ιταλικών αθλητικών εφημερίδων, καθώς εξηγούσε πως «μπορείς να είσαι σούπερ επιθετικός και να παίζεις με 3-5-2, μπορεί να είσαι στοχοπροσηλωμένος στην άμυνα και να παίζεις 4-3-3. Τι θα λέγατε όμως για ένα 2-7-2;» είχε πει τότε. Ο Ιταλός πίστευε στις ιδέες του, επέμεινε και δικαιώθηκε, πανηγυρικά.

Schermata-2018-08-28-alle-18.13.18.png

Δεν συζητείται καν το μέγεθος της επιτυχίας, εφόσον η Μπολόνια κατορθώσει τελικά να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της (έστω) στην τελική φάση είτε του Europa Conference League είτε ακόμη και του Europa League. Ας μην λησμονηθεί άλλωστε πως, η ιστορία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εξαντλείται σε δύο «άοσμες» και δύο συμπαθητικές πορείες στο Κύπελλο UEFA (προκάτοχος του Europa League), με την πλέον πρόσφατη να ανάγεται τη σεζόν 1999/2000, τον… περασμένο δηλαδή αιώνα.

Από την ιστορία εξαιρούνται προφανώς τόσο το Μιτρόπα Kαπ, όσο και το Κύπελλο Ιντερτότο (στο οποίο η Μπολόνια έχει αγωνιστεί και έχει χάσει τον τελικό του 2002 κόντρα στη Φούλαμ).

Όμως, ενδεχόμενη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League πρόκειται να θεωρηθεί όχι απλώς επιτυχία, αλλά ένας μεγάλος και ίσως άνευ προηγουμένου άθλος. Είναι απολύτως σίγουρο πως σε αυτή τη περίπτωση κανείς δεν πρόκειται ξεχάσει πως ο Τιάγκο Μότα θα έχει δώσει στον σύλλογο την ευκαιρία να συναγωνιστεί σε επίπεδο ελίτ τα «μεγαθήρια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και μάλιστα σε μία λίγκα, όπου με το νέο φορμάτ (από τη νέα σεζόν) αποκτά ακόμη πιο σκληροπυρηνικά χαρακτηριστικά (ελίτ).

Η πρόσβαση της Μπολόνια στην «Αγία Τράπεζα» των «αστρονομικών» εσόδων που θα διαμοιράζει η UEFA από την προσεχή χρονιά σε επίπεδο Champions League, η «βιτρίνα» στην οποία θα εκτεθούν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας, όπως οι Τζόσουα Ζίρκζι και Λιούις Φέργκιουσον θα δημιουργήσει υπεραξία στο σύνολο και σημαντικές μεταπωλητικές προοπτικές, βάζοντας την Μπολόνια σε μία νέα τροχιά και γιατί όχι σε μία νέα εποχή. Η προοπτική που απλώνεται μπροστά της είναι τρομακτική.


Η κίνηση ματ με την πρόσληψη του Mr. Champions League!

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πως μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία του εγχειρήματος, διαδραματίζει η πρόσληψη του Τζιοβάνι Σαρτόρι, του πρώην αθλητικού διευθυντή των Κιέβο Βερόνα και Αταλάντα. Και αν λίγοι θυμούνται την επιτυχία του 30αρη τότε, Σαρτόρι στο πλάι του Αλμπέρτο Μαλεζάνι με τους «μούσι βολάντι» και το ξεπέταγμα των Αμάουρι, Λουτσιάνο, Πελισιέρ, σαφώς περισσότεροι θα θυμούνται την παρουσία των Μπαστόνι, Κόντι, Κριστάντε, Κεσί, Γκόζενς, Μαλινόφσκι στους «μπεργκαμάσκι» του Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι. Κοινός τόπος όλων αυτών, πως υπήρξαν ανακαλύψεις του «δαιμόνιου» νυν αθλητικού διευθυντή της Μπολόνια.

Όπως συζητείται στην ιταλική χερσόνησο, αν ένας άνθρωπος γνωρίζει τη «μαγική» συνταγή για να παίζουν οι ομάδες του στο Champions League, αυτός είναι ο Σαρτόρι, ο οποίος η αλήθεια είναι πως αρέσκεται να εργάζεται με ορισμένες παλιομοδίτικες τεχνικές. Η La Reppublica είχε γράψει γι’ αυτόν το 2001 πως είναι κλασική περίπτωση αθλητικού διευθυντή που μπορεί να πάρει ένα αεροπλάνο μέσα στη νύχτα για να πάει να παρακολουθήσει παιχνίδι της Serie D. O Σαρτόρι επιδιώκει την διαπροσωπική επαφή. Σκεφτείτε έναν αθλητικό διευθυντή που δεν έχει WhatsApp! Και δουλεύει καλά όταν διαθέτει τα «κλειδιά» του καταστήματος, τα οποία φέτος μοιράζεται από κοινού με τον πολύ ικανό Μότα. Στον Σαρτόρι χρεώνονται οι μεταγραφές των Μπεουκεμά, Κάρλσον, Ζίρκζι και του άρτι αφιχθέντος από τη Βασιλεία, Νταν Εντογέ.

Δίχως αμφιβολία, το πρότζεκτ που έχει εγκαινιάσει ο Τζόι Σαπούτο, μετά από δέκα και πλέον έτη παρουσίας του στο διοικητικό θώκο των «ροσομπλού» δείχνει να είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό και υποσχόμενο. Και ίσως τα καλύτερα έρχονται. Για την ακρίβεια τα καλύτερα σίγουρα έρχονται, καθώς οι φίλαθλοι που συρρέουν στις κερκίδες του Ρενάτο Νταλάρα τραγουδούν ξανά τους στίχους του αγαπημένου τους Λούτσιο ΝτάλαLAnno Che Verra” , δηλαδή «το επόμενο έτος» που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια προεξοφλείται με φοβερό ενδιαφέρον.

Αυτή τη στιγμή, η Μπολόνια κάθεται στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 51 βαθμούς και με ένα υπόλοιπο έντεκα παιχνιδιών που πρόκειται να παιχτεί. Η πρόσφατη ιστορία (της Serie A) έχει αποδείξει πως με μία «κάβα» 70 βαθμών, η θέση κάτω από τους λαμπερούς προβολείς του Champions League δεν χάνεται.

Δημήτρης Τσάκνης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0