Football Talk

Γκόρντον Μπανκς: Πέντε χρόνια από το θάνατο του ανθρώπου που «σταμάτησε» τον Πελέ! (video)

Γκόρντον Μπανκς: Πέντε χρόνια από το θάνατο του ανθρώπου που «σταμάτησε» τον Πελέ! (video)

Ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ο Γκόρντον Μπανκς, μία μέρα σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή, νικημένος από τον καρκίνο. Και θα τον θυμόμαστε πάντα για εκείνο το «όχι» απέναντι στον Πελέ.

Ήταν 7 Ιουνίου 1970, όταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού ο Γκόρντον Μπανκς πραγματοποίησε μία από τις πιο εντυπωσιακές επεμβάσεις στο ποδόσφαιρο, που δικαίως χαρακτηρίστηκε ως η «απόκρουση του αιώνα».

Η Βραζιλία του Πελέ βρέθηκε αντιμέτωπη με την κάτοχο του τροπαίου, Αγγλία, στο γήπεδο Χαλίσκο της Γκουαδαλαχάρα. Ήταν το «ντέρμπι» του τρίτου ομίλου και άπαντες το περίμεναν πώς και πώς.

Ο Μπανκς, ένας εκ των πρωταγωνιστών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, «έγραψε» ιστορία με μία επέμβαση που θα μνημονεύεται για πάντα. Στο 18ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Ζαϊρζίνιο έκανε την κούρσα από τα δεξιά, απέφυγε τον προσωπικό του αντίπαλο και σέντραρε μέσα στην περιοχή της αγγλικής άμυνας.

Ο Πελέ, που καραδοκούσε στο ύψος της μικρής περιοχής, σηκώθηκε στον αέρα και έπιασε ανενόχλητος μία καρφωτή κεφαλιά. Η μπάλα βρήκε πρώτα στο χορτάρι και κατευθύνθηκε με δύναμη προς το βάθος της εστίας του Άγγλου τερματοφύλακα.

Από το πουθενά, ένα χέρι σταμάτησε την πορεία της στέλνοντάς τη κόρνερ. Ο Γκόρντον Μπανκς είχε μόλις κάνει την «απόκρουση του αιώνα». Κανείς δεν το πίστευε, άλλωστε και ο ίδιος αργότερα σε δηλώσεις του είχε εκμυστηρευθεί πως δεν είχε καταλάβει καλά-καλά τι έκανε. Έδρασε ενστικτωδώς, αποσοβώντας το γκολ του Πελέ.

Τελικά, η Βραζιλία πήρε τη νίκη, χάρη σε γκολ του Ζαϊρζίνιο, και πανηγύρισε τελικά την κατάκτηση του τίτλου, όμως εκείνη η απόκρουση του Μπανκς έμεινε στην ιστορία!

Ο σπουδαίος τερματοφύλακας, η «σημαία» της εθνικής Αγγλίας, που τον διαδέχθηκε ο επίσης «θρύλος» Πίτερ Σίλτον, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο δύο χρόνια μετά, αφότου υπέστη σοβαρή ζημιά στο δεξί του μάτι, μετά από τροχαίο ατύχημα.  

Τον Δεκέμβριο του 2015, είχε γίνει γνωστό ότι λάμβανε θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου στο νεφρό, με το οποίο είχε διαγνωστεί. Τελικά, έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία 81 ετών, μία μέρα σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου 2019.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0