Football Talk

Τζιρόνα: Το αήττητο σερί, ο οριακός «εκθρονισμός» της Μπαρτσελόνα και ο… Πεπ Γκουαρδιόλα!

Τζιρόνα: Το αήττητο σερί, ο οριακός «εκθρονισμός» της Μπαρτσελόνα και ο… Πεπ Γκουαρδιόλα!

Τεράστια έκπληξη, αλλά και αίσθηση, έχει προκαλέσει η απότομη άνοδος της καταλανικής ομάδας, Τζιρόνα, η οποία έχει περάσει την Ρεάλ Μαδρίτης και ισοβαθμεί με την, επίσης καταλανική, Μπαρτσελόνα. Αδύνατον να εξηγηθούν οι έως τώρα απανωτές επιτυχίες, με πολλούς conspiracy theorists να πιστεύουν πως έχει βοηθήσει η σχέση της με τον… Πεπ Γκουαρδιόλα.

Οι «τζιρονίστες» ξεκίνησαν με το δεξί τις υποχρεώσεις τους για τη σεζόν 2023/24 στη La Liga. Για την ακρίβεια, έχουν «ταράξει τα νερά» των επί χρόνια πρωταθλητών, όπως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα.

Από την στιγμή που ξεκίνησε το πρωτάθλημα, η ομάδα προσμετρά πέντε νίκες και μία μόλις ισοπαλία, ενώ στους πέντε τελευταίους αγώνες τους παραμένουν αήττητοι. Καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση στην βαθμολογική κατάταξη, αν και ισοβαθμούν με τους «μπλαουγκράνα» με 16 βαθμούς. Η θέση τους δικαιολογείται από την διαφορά των γκολ (+10 για την Μπαρτσελόνα και +9 για την Τζιρόνα).

Πάντως, δεν έχουν αντιμετωπίσει και τίποτα «μεγαθήρια» έως τώρα. Έχουν αναμετρηθεί με Ρεάλ Σοσιεδάδ, Χετάφε, Σεβίλλη, Λας Πάλμας, Γρανάδα και Μαγιόρκα, επομένως ο δρόμος τους ήταν στρωμένος με… ροδοπέταλα. Παρόλα αυτά, αφήνοντας κατά πολύ πίσω τους την βάση της προηγούμενης σεζόν (10η θέση), ενώ είχαν επικρατήσει και με «τετράρα» τον περασμένο Απρίλιο κόντρα στην Ρεάλ, δεν γίνεται να μην τους επαινέσουμε καθόλου.

Έχουν αφήσει πίσω τους την «βασίλισσα», την Ατλέτικο Μαδρίτης και απειλούν να πετάξουν εκτός και την Μπαρτσελόνα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα συστατικά που συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία. Εκτός από ορισμένους λάτρεις των θεωριών συνομωσίας που ισχυρίζονται ότι ο Πεπ Γκουαρδιόλα έμμεσα έχει βάλει το χεράκι του.

Είναι δυνατόν ο Πεπ να προδώσει με οποιονδήποτε τρόπο την ομάδα της καρδιάς του; Όχι ακριβώς. Ουσιαστικά, στον αδερφό του, Πέρε Γκουαρδιόλα, και τον συνέταιρό του, Ζομ Ρουρ, ανήκε το 80% της ομάδας. To 2017 ένας μικρός οργανισμός εν ονόματι City Football Group (CFG) πήρε συμμετοχή στην ιδιοκτησία, με το 44% του μεριδίου να της αναλογεί (έκτοτε έχει αυξηθεί σε 47%). Το μερίδιο των Πέρε και Ζομ μειώθηκε στο 44% μετά την συμφωνία με την CFG, ενώ ύστερα από τις τελευταίες αλλαγές διεκδικούν μόλις το 16%.

111_3.jpg

Το 2015, το δίδυμο έσπευσε να σώσει τον σύλλογο από χρεοκοπία. Ηρωική πράξη; Μάλλον, προσωπικό κέρδος. Ο Πέρε είναι ένας από τους γνωστότερους ατζέντηδες στον χώρο του ποδοσφαίρου με πελάτες του μεγάλα ονόματα, όπως ο Λουίς Σουάρες, ο Αντρές Ινιέστα και ο Τιάγκο Αλκάνταρα. Σύμφωνα με την «Mundo Deportivo», όταν αγόρασαν την ομάδα, εκπροσωπούσαν τουλάχιστον τρείς παίκτες της Τζιρόνα και τον αθλητικό διευθυντή της, Ενρίκε Κάρθελ, μέσω του πρακτορείου τους, Media Base Sports.

Ας εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο. Ο κανόνας Ε4 της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας απαγορεύει σε έναν μεσολαβητή (ατζέντη) να έχει μερίδιο σε έναν σύλλογο, ενώ στην Ισπανία κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Επομένως, ο Πέρε και ο Ρουρ είχαν το ελεύθερο της ιδιοκτησίας μιας ομάδας, η οποία τους απέφερε ταυτόχρονα κέρδος.

Τότε είναι που ξεκίνησαν και οι σχέσεις της Τζιρόνα με την Μάντσεστερ Σίτι, όπου ο Πεπ είναι προπονητής. Με το που ανέλαβε η CFG, συμφωνήθηκε η καταλανική ομάδα να «τροφοδοτεί» την Σίτι, ενώ παράλληλα από το 2015 έως το 2017, 12 παίκτες των «πολιτών» θα δανείζονταν στην Τζιρόνα.

Αυτή δεν είναι η μόνη σύνδεση του Γκουαρδιόλα με τον σύλλογο, όπως και τίποτα δεν αποτελεί απλή σύμπτωση. Ο CEO της Σίτι, Φεράν Σοριάνο, και ο αθλητικός διευθυντής, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, γνώριζαν τα αδέρφια ήδη από όταν ο Πεπ ήταν προπονητής στους «μπλαουγκράνα».

222_1.jpg

Ο Σοριάνο από τότε ήθελε να ιδρύσει τον οργανισμό CFG, όμως τα σχέδια του δεν ευδοκίμησαν, καθώς παραιτήθηκε από την θέση του αντιπροέδρου ως διαμαρτυρία απέναντι στην προεδρία του Λαπόρτα. Όταν έγινε πρόεδρος στην Σίτι το 2012 βρήκε περισσότερους υποστηρικτές και η ιδέα του πήρε σάρκα και οστά. Έκτοτε διεκδικεί μερικά ή κατά πλειοψηφία μερίδια σε δεκατρείς συλλόγους σε πέντε ηπείρους.

Η Τζιρόνα είναι ο έκτος από αυτούς τους συλλόγους. Το περίεργο είναι πως προστέθηκε στα βιβλία του οργανισμού αφότου ανέλαβε ο Πεπ χρέη προπονητή στην Σίτι το 2016, ενώ, σύμφωνα με τους συνομωσιολόγους, το σχέδιο ήταν οργανωμένο εκ των προτέρων· ήδη από το 2013 με την μεταφορά της έδρας του Media Base Sports από το Λονδίνο στο Μάντσεστερ.

Για τον Σοριάνο δεν τίθεται θέμα συνωμοσίας. Άλλωστε, έχει εκφράσει ανοιχτά πως έτσι λειτουργούν πολλές βιομηχανίες, δεν το εφηύραν εκείνοι. Η μαγεία είναι να το εφαρμόσεις σε μια βιομηχανία που δεν το έχει ξανακάνει. Το έπαθλο; Οικονομική και αθλητική κυριαρχία, φυσικά.

Φταίνε τα λεφτά; Είναι όλα ένα παιχνίδι δύναμης και κυριαρχίας; Στήνονται παιχνίδια προς όφελός της; Ή μήπως τελικά, στην σκληρή δουλειά, την υπομονή και την επιμονή οφείλει η Τζιρόνα την ονειρική άνοδό της;

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0