Football Talk

Τάσος Δουβίκας: Η «κατάρα» της Eredivisie που θέλει να… ξορκίσει στο Βίγκο (video)

Τάσος Δουβίκας: Η «κατάρα» της Eredivisie που θέλει να… ξορκίσει στο Βίγκο (video)

Ο Δουβίκας αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο ολλανδικό πρωτάθλημα και έγινε το 11ο μέλος μίας «μαύρης λίστας» της Eredivisie. Όλοι οι προηγούμενοι απογοήτευσαν και είναι ευχή όλων ο Τάσος να κάνει την… διαφορά.

Η μεγάλη ευκαιρία του Τάσου Δουβίκα ήρθε και ο Έλληνας στράικερ πρέπει να την πιάσει από τα «μαλλιά».

Ο 24χρονος επιθετικός εξαργύρωσε την «χρυσή» χρονιά του με την φανέλα της Ουτρέχτης στην Eredivisie και μετακόμισε στην Ισπανία για λογαριασμό της Θέλτα.

Τα 19 γκολ που πέτυχε την περασμένη σεζόν ήταν αρκετά για να τον αναδείξουν πρώτο σκόρερ, παρέα με τον Τσάβι Σίμονς της Αϊντχόφεν, με αποτέλεσμα να πείσει την ομάδα από το Βίγκο να δαπανήσει για χάρη του 12 εκατομμύρια ευρώ και να τον χρήσει την 5η πιο ακριβοπληρωμένη μεταγραφή της.

«Ο Δουβίκας θα φύγει μόνο με ένα deal συμφέρον για την Ουτρέχτη»

Η La Liga όμως δεν είναι ένα πρωτάθλημα «παίξε, γέλασε» με τον Δουβίκα να... σέρνει από εδώ και στο εξής μία κατάρα που θα πρέπει να διώξει μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Τα τελευταία 40 χρόνια, 11 ποδοσφαιριστές έχουν καταφέρει να πάρουν το χρυσό παπούτσι στην Eredivisie (τρεις εκ των οποίων είναι Έλληνες), ενώ αγωνίζονταν σε ομάδα εκτός της παραδοσιακής τριάδας του ολλανδικού ποδοσφαίρου (Άγιαξ, Φέγενορντ και Αϊντχόφεν).

Αναλυτικά η λίστα των ποδοσφαιριστών:

1997/98: Νίκος Μαχλάς, Φίτεσε με 34 γκολ

2006/07: Αφόνσο Άλβες, Χέρενφεν με 34 γκολ

2008/09: Μουνίρ Ελ Χαμνταουί, Άλκμααρ με 23 γκολ

2010/11: Μπιόρν Φλέμινκξ, Ναϊμέχεν με 23 γκολ

2011/12: Μπας Ντοστ, Χέρενφεν με 34 γκολ

2012/13: Γουίλφριντ Μπονί, Φίτεσε με 31 γκολ

2013/14: Άλφρεντ Φινμπόγκασον, Χέρενφεν με 29 γκολ

2015/16: Βίνσεντ Γιάνσεν, Άλκμααρ με 27 γκολ

2017/18: Αλιρεζά Τζαχανμπάκς, Άλκμααρ με 21 γκολ

2020/21: Γιώργος Γιακουμάκης, Φίτεσε με 26 γκολ

2023/23: Τάσος Δουβίκας, Ουτρέχτη με 19 γκολ

Naar transfer smachtende Giakoumakis ziet VVV en NAC gelijkspelen

Σίγουρα το να καταφέρνει ένας ποδοσφαιριστής από μία μικρομεσαία ομάδα του πρωταθλήματος να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Όμως το παράδοξο είναι πως η εκάστοτε χρονιά των ποδοσφαιριστών που πήραν το χρυσό παπούτσι στην Eredivisie ήταν και ταυτοχρόνως το peak της ποδοσφαιρικής τους καριέρας.

Εξαίρεση στον κανόνα αυτόν αποτελούν οι Ντοστ και Μπονί που είχαν μία αξιόλογη πορεία σε Γερμανία και Αγγλία αντίστοιχα. Πέρα από αυτούς τους δύο όμως ακολουθεί το… χάος.

Από τον Νίκο Μαχλά και την μέτρια έως κακή πορεία του στον Άγιαξ, μέχρι και τον Γιακουμάκη όπου παρά το δυνατό του ξεκίνημα στην Σέλτικ αποχώρησε για την άλλη μεριά του Ατλαντικού και το MLS. Όλοι τους μετά την σεζόν που «μάγεψαν» αργά ή γρήγορα αποχώρησαν από την ομάδα τους για κάτι καλύτερο, κάτι πιο εντυπωσιακό.

Οι προσδοκίες όμως δεν επαληθευθήκαν και οι περισσότεροι θα αναπολούν ακόμη, την χρονιά που πραγματοποίησαν μία τέλεια σεζόν, με την ελπίδα πως η συνέχεια της καριέρας τους δεν θα είχε… ταβάνι.

Nikos Machlas - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

Δυστυχώς για τους ίδιους τα όνειρα αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ και πολλοί από αυτούς κατέληξαν να αλλάζουν συνεχώς ομάδες με την ελπίδα να ξαναβρούν τον «χαμένο» τους εαυτό.

Όλοι μας βέβαια ευελπιστούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει για τον Δουβίκα, καθώς πέρα απ’ότι είναι «Ελληνόπουλο» είναι και ένα παιδί που αξίζει να διακριθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ξεκίνησε από τα χαμηλά πάλεψε, μόχθησε αλλά δεν τα παράτησε και όταν βρήκε τον δρόμο του προς την Ουλτρέχτη κοίταξε στα «μάτια» την Eredivisie δίχως φόβο. Αντί να «κομπλάρει» σε ένα νέο και πιο απαιτητικό πρωτάθλημα από το ελληνικό, αντιθέτως πέρασε… από πάνω του.  

Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0