Football Talk

Από το Community Shield μέχρι το Supercup Γερμανίας: Ο θεσμός που ο Πεπ χάνει, για να παίρνει… κίνητρο! (video)

Από το Community Shield μέχρι το Supercup Γερμανίας: Ο θεσμός που ο Πεπ χάνει, για να παίρνει… κίνητρο! (video)

Από τη Γερμανία μέχρι το «Νησί» και από το Community Shield μέχρι το DFL-Supercup, ο Πεπ Γκουαρδιόλα πρέπει να συμβιβαστεί πως… δεν μπορεί. Υπάρχει και μία διοργάνωση, ένας θεσμός με μικρή σημασία, στον οποίο δεν είναι πρώτος. Πάντα είναι εκεί, αλλά δεν είναι πρώτος…

Συνέβη για ακόμη μία φορά. Για 3η συνεχόμενη φορά στο «Νησί». Ο Πεπ Γκουαρδιόλα βρίσκεται στο Wembley ως πρωταθλητής της Premier League, αλλά δεν καταφέρνει να πάρει το Community Shield.

Ναι, μικρή σημασία έχει. Δεν λογίζεται καν ως τίτλος, δεν είναι τρόπαιο, πρόκειται για ένα «επίσημο – φιλικό». Αλλά προφανώς, κανείς δεν παίζει για να χάσει. Πόσο μάλλον ο Καταλανός προπονητής που έχει μάθει στην καριέρα του να είναι συνήθως… νικητής.

Κανείς όμως δεν έχει συμβόλαιο με την επιτυχία. Ούτε ο Πεπ, ούτε η Μάντσεστερ Σίτι, με την Άρσεναλ να είναι ανώτερη των «πολιτών» στο Wembley και να είναι αυτή που κερδίζει την πρώτη μεταξύ τους κόντρα, τερματίζοντας ένα σερί 14ων αναμετρήσεων δίχως νίκη απέναντι στους «γαλάζιους». Δεν τους κέρδισε ξανά σε ενενηντάλεπτο, αλλά ο Μικέλ Αρτέτα κατόρθωσε για τρίτη φορά να μην ηττηθεί από τον Πεπ στο εν λόγω γήπεδο, με αυτά να είναι και τα μόνα νικηφόρα αποτελέσματά του απέναντι στον «δάσκαλό» του.

Ο Πεπ χάνει το Community Shield για 3η φορά στο «Νησί». Το βίωσε για πρώτη φορά από τη Λέστερ προ διετίας, το ξαναέπαθε πολύ πιο ηχηρά πέρυσι από τη Λίβερπουλ και το κακό «τρίτωσε» φέτος, με τους «κανονιέρηδες» να επικρατούν στα πέναλτι με 4-1, μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας.

Συνολικά, πρόκειται για την 6η φορά στην καριέρα του που χάνει ένα «τρόπαιο», αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, το οποίο λαμβάνει χώρα ανάμεσα στον πρωταθλητή και τον Κυπελλούχο.

Διότι η εν λόγω… αρνητική παράδοση ξεκίνησε στη Γερμανία, ως προπονητής της Μπάγερν. Το έχασε δις από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, τη «ζημιά» του έκανε και η Βόλφσμπουργκ, η οποία τον κέρδισε στα πέναλτι, το 2016, στην τελευταία του σεζόν επί γερμανικού εδάφους.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην του πιστώσουμε και κάτι μοναδικό. Ναι, το χάνει, ναι, υπάρχει θεσμός που δεν συνηθίζει να είναι… πρώτος, αλλά ταυτόχρονα, αποτελεί και τον μοναδικό προπονητή στην Αγγλία, που έχει πάρει το Community Shield και εν συνεχεία έχει κατακτήσει την Premier League, τα τελευταία 12 χρόνια. Και φυσικά αυτό είναι άξιο αναφοράς, όταν συζητάμε για ένα παιχνίδι, στο οποίο συνηθίζει να μην βγαίνει νικητής…

Αναλυτικά, τα χαμένα ματς του Πεπ Γκουαρδιόλα, πριν από την έναρξη της εκάστοτε σεζόν, σε Γερμανία και Αγγλία, με χρονολογική σειρά:

(2013-14) Ντόρτμουντ – Μπάγερν Μονάχου 4-2

(2015-16) Βόλφσμπουργκ – Μπάγερν Μονάχου 1-1 (6-5 πεν.)

(2018-19) Τσέλσι – Μάντσεστερ Σίτι 0-2

(2019-20) Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι 1-1 (5-6 πεν.)

(2021-22) Λέστερ – Μάντσεστερ Σίτι 1-0

(2022-23) Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι 3-1

(2023-24) Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ 1-1 (1-4 πεν.)


Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0