Football Talk

Το Big-5 της Ελλάδας στην κληρωτίδα της Ευρώπης: Πιθανοί αντίπαλοι, ημερομηνίες και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Το Big-5 της Ελλάδας στην κληρωτίδα της Ευρώπης: Πιθανοί αντίπαλοι, ημερομηνίες και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ποιοι είναι οι πιθανοί αντίπαλοι ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και Άρη; Πότε θα τους αντιμετωπίσουν; Γιατί το Super Cup ίσως γίνει «ρυθμιστής» στις ημερομηνίες;

Η 24η Ιουλίου είναι μία ιστορική ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά από τη σεζόν 1998/99, θα υπάρξει ελληνική εκπροσώπηση στην κλήρωση που θα γίνει στη Νιόν και στις τρεις διοργανώσεις της UEFA.

ΑΕΚ και Παναθηναίκός μπαίνουν στην κληρωτίδα στη 13:00 (ώρα Ελλάδας) για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός (για την περίπτωση αποκλεισμού από τη Ντνίπρο) στις 14:00 για τον 3ο προκριματικό του Europa League και τέλος, ΠΑΟΚ και Άρης θα μάθουν στις 15:00, τις ομάδες που θα αντιμετωπίσουν στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League, εφόσον προκριθούν απέναντι σε Μπειτάρ και Αραράτ, αντίστοιχα.

Μάλιστα, αν οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης πάρουν το «εισιτήριο», στις 7 Αυγούστου -ξανά στη Νιόν- θα υπάρξει ξανά πενταπλή ελληνική εκπροσώπηση, για την κλήρωση των Play-Off. Γεγονός που θα είναι ένα πρώτο βήμα προς τον μεγάλο στόχο της παρουσίας και των πέντε ομάδων στο Πριγκιπάτο του Μονακό, κατά το διήμερο 31 Αυγούστου με 1 Σεπτεμβρίου, όταν και θα κηρυχθεί -ουσιαστικά- η έναρξη της ευρωπαϊκής σεζόν, με την κλήρωση των ομίλων των τριών διοργανώσεων της UEFA.

Προς το παρόν, εξασφαλισμένη θέση εκεί έχει μόνο η ΑΕΚ, καθώς και στο χειρότερο σενάριο του αποκλεισμού από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League και τα Play-Offs του Europa League, θα δώσει το «παρών» στους ομίλους του Conference League.

Ας δούμε τα δεδομένα για κάθε ομάδα αναλυτικά.

ευρωπη.jpg


ΑΕΚ

Η νταμπλούχος της περασμένης σεζόν, ΑΕΚ, γνωρίζει τα έξι ζευγάρια από τα οποία θα προκύψει ο αντίπαλός της, στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Το πρωί της Δευτέρας (24/07) στις 10:00 στο site της UEFA, θα πληροφορηθεί το υπογκρούπ της κλήρωσης της, όπου θα μετάσχουν τα τρία από τα παρακάτω έξι ζευγάρια:

  • Ντιναμό Ζάγκρεμπ* (Κροατία) - Αστάνα (Καζακστάν)

  • Μπρέινταμπλικ (Ισλανδία) - Κοπεγχάγη* (Δανία)

  • Ζάλγκιρις (Λιθουανία) - Γαλατασαράι* (Τουρκία)

  • Ράκοβ (Πολωνία) - Καραμπάγκ* (Αζερμπαϊτζάν)

  • Ζρίνσκι (Βοσνία) -Σλόβαν Μπρατισλάβας* (Σλοβακία)

  • Ελσίνκι (Φινλανδία) - Μόλντε* (Νορβηγία)

Με αστερίσκο (*) οι ισχυροί.

Ημερομηνίες: Πρώτο ματς 8 ή 9 Αυγούστου, ρεβάνς στις 15/08

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τα πράγματα για τον Παναθηναίκό είναι ξεκάθαρα. Αν προκριθεί κόντρα στη Ντνίπρο, τότε θα βρει «μπροστά» του στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, μία εκ των:

  • Ρέιντζερς (Σκωτία)

  • Μπράγκα (Πορτογαλία)

  • Αϊντχόφεν (Ολλανδία)

  • Μαρσέιγ (Γαλλία)

Αν αποκλειστεί από τη Ντνίπρο στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, θα συνεχίσει στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Εκεί, ο ένας εκ των δύο πιθανών αντιπάλων του είναι ο Ολυμπιακός, με τον οποίο δεν γίνεται να κληρωθεί. Άρα, θα «πέσει» πάνω στη Σλάβια Πράγας, με την ημερομηνία να είναι γνωστή, αλλά την έδρα για το πρώτο ματς και τη ρεβάνς, να εξαρτάται από το... Super Cup!

Ημερομηνίες: Στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, πρώτο ματς 8 ή 9 Αυγούστου, ρεβάνς στις 15/08. Σε αυτόν του Europa League, πρώτο ματς 10 Αυγούστου, ρεβάνς στις 17/08

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ξεκάθαρα τα πράγματα και για τον Ολυμπιακό. Δεν γίνεται να κληρωθεί με το ζευγάρι Παναθηναϊκός-Ντνίπρο, άρα ο αντίπαλός του θα είναι ο αποκλεισμένος από αυτό της Γκενκ με τη Σερβέτ.

Οι ημερομηνίες είναι γνωστές (10 & 17 Αυγούστου), αλλά ως προς την έδρα, ίσως υπάρξει κατάλληλη διαμόρφωση. Μην ξεχνάμε πως στις 16 Αυγούστου διεξάγεται στο Γεώργιος Καραϊσκάκης το Super Cup ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλη, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να συμπέσει το εντός έδρας ματς, με αυτό του Παναθηναϊκού (αν αποκλειστεί από τη Ντνίπρο).

Αν υπάρξει αλλαγή στις έδρες πάντως, ίσως γίνει γνωστή άμεσα, δηλαδή από το βράδυ της Δευτέρας (24/07). Σενάριο που μπορεί να επιβεβαιωθεί και στην περίπτωση πρόκρισης του Παναθηναϊκού στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, για να μη συμπέσει με το εντός έδρας ματς της ΑΕΚ.

Ημερομηνίες: Πρώτο ματς 10 Αυγούστου, ρεβάνς στις 17/08

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ, ως ζευγάρι με την Μπειτάρ, ανήκει στους ισχυρούς στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού του Conference League.

Το πρωί της Δευτέρας (24/07) θα μάθει το ταμπλό των τεσσάρων ή πέντε αντιπάλων του (κατά βάση ζευγάρια του δεύτερου προκριματικού) στο σύνολο των 27 συνολικά ανίσχυρων.

Ημερομηνίες: Πρώτο ματς 10 Αυγούστου, ρεβάνς στις 17/08

ΑΡΗΣ

Ο Άρης, από την άλλη πλευρά, θα μετάσχει ως ζευγάρι με την Αραράτ, αλλά ως ανίσχυρος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League.

Το πρωί της Δευτέρας (24/07) θα γνωρίζει το ταμπλό των τελικών τεσσάρων ή πέντε αντιπάλων του στο σύνολο των 27 συνολικά ισχυρών, χωρίς να μπορεί να βρεθεί στο ίδιο υπογκρούπ με τον ΠΑΟΚ.

Όπως στην περίπτωση της ΑΕΚ, έτσι και σε αυτήν των ΠΑΟΚ-Άρη, τα υπογκρούπ θα ανακοινωθούν μετά τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (24/07), στο site της UEFA.

Ημερομηνίες: Πρώτο ματς 10 Αυγούστου, ρεβάνς στις 17/08


Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0