Football Talk

Κροατία - Ισπανία 0-0 (4-5 πεν.): Ούτε τώρα ήταν η σειρά της Hrvatska ελέω... ήρωα Ουνάι Σιμόν!

Κροατία - Ισπανία 0-0 (4-5 πεν.): Ούτε τώρα ήταν η σειρά της Hrvatska ελέω... ήρωα Ουνάι Σιμόν!
Πορτογαλία, Γαλλία και πλέον Ισπανία. Το τρίτο Nations League βρήκε κάτοχο στα χέρια Ιβήρων, παρέμεινε στη Μεσόγειο και μετά από 120 λεπτά ανομβρίας, το καθόρισε η διαδικασία της «ρωσικής ρουλέτας». Ήρωας ο Ουνάι Σιμόν με δύο αποκρούσεις πέναλτι. Ούτε τώρα ήταν η στιγμή του Μόντριτς με το εθνόσημο.
Φοβόταν ο... Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη στο Ρότερνταμ το βράδυ της Κυριακής (18/6) σε ένα ματς που έδινε τρόπαιο. Και αυτό κατέληξε στα ισπανικά χέρια. Οι Ίβηρες, οι οποίοι ήταν πιο απειλητικοί έβαλαν έτσι και την εν λόγω κούπα στο πλούσιο παλμαρέ τους και έγιναν η δεύτερη εθνική ομάδα που κάνει το τρεμπλ (EURO, Παγκόσμιο, Nations League) μετά τη Γαλλία.

Μετά από μία μακρά σεζόν με πολλά παιχνίδια και επιβαρυμένα πόδια, Κροάτες και Ισπανοί κοίταξαν να διαφυλλάξουν πρώτα από όλα τα νώτα τους και για 120' τα κατάφεραν. Στο φινάλε όμως πρέπει να υπάρχει ένας νικητής και αυτόν τον καθόρισε η διαδικασία των πέναλτι και ο πρωταγωνιστής αυτής, Ουνάι Σιμόν.
Το ματς ήταν από το ξεκίνημά του ισορροπημένο με τους Ισπανούς από μία ανύποπτη φάση και αστάθεια του Λιβάκοβιτς να φτάνουν κοντά στο γκολ στο 9'. 

Οι Κροάτες έπρεπε να φτάσουν στου δρόμου τα μισά για το πρώτο ημίχρονο ώστε να φανούν επικίνδυνοι, με τον Κράμαριτς να βγαίνει στην κόντρα και τον Λαπόρτ να τον κόβει την ώρα που έδειχνε πως είχε... οπλίσει.

Το τέμπο στο ματς ήταν από χαμηλό έως ράθυμο με το διακύβευμα να είναι μεγάλο και τη συσσωρευμένη κούραση να κυριαρχεί.

38a8760c2efc3c9c7cc2b196ffa41016o2.jpg

Στο δεύτερο μέρος και κυρίως στο τελευταίο κομμάτι του, οι Ισπανοί ήταν αυτοί που πήραν την πρωτοβουλία με τις αλλαγές του Ντε Λα Φουέντε να βοηθούν στην ανάπτυξη.

Στο 75', ο Ρουίθ από πλάγια και μακρινή απόσταση δεν μπόρεσε να σκοράρει σε ανυπεράσπιστη εστία (είχε ανακόψει με τάκλιν τον Ανσού Φάτι στα όρια της περιοχής ο Λιβάκοβιτς), ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Ασένσιο δεν έπιασε καλό σουτ με το δεξί, όντας φάτσα με το τέρμα αλλά από πλάγια θέση με το αντίπαλο τέρμα.

Η μεγαλύτερη στιγμή του αγώνα βέβαια χάθηκε στο 84' όταν ο Μερίνο βρήκε τον Φάτι με παράλληλη πάσα στην «καρδιά» της περιοχής, εκείνος πλάσαρε όμως ο Πέρισιτς πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή απομάκρυνε.

Στο 90' ο Ασένσιο απείλησε ξανά χωρίς να βρει στόχο και έτσι ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση. Τη 10η παράταση στα 13 παιχνίδια που έχει δώσει η Κροατία τα τελευταία 25 χρόνια και υπήρχε η δυνατότητα ο αγώνας να συνεχιστεί και πέρα των 90'. 

Στο έξτρα 30λεπτο δεν άλλαξε κάτι με τον Όλμο να είναι άστοχος, υπό καλές προϋποθέσεις στο 104' και το σουτ του Μπρόζοβιτς δύο λεπτά αργότερα να μπλοκάρεται.

Οι όποιες απόπειρες των Ιβήρων, κόντραραν στα σώματα στο δεύτερο μέρος της παράτασης και ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι.
Στη «ρώσικη ρουλέτα», ο Ουνάι Σιμόν εξελίχθηκε σε ήρωα της «φούρια ρόχα», απέκρουσε τις εκτελέσεις των Μάγιερ και Πέτκοβιτς, έσβησε έστι το δοκάρι του Λαπόρτ και ο Ντάνι Καρβαχάλ, με εκτέλεση α λα Πανένκα, έδωσε στην Ισπανία το τρόπαιο.


Η διαδικασία των πέναλτι:

Βλάσιτς 1-0
Χοσέλου 1-1
Μπρόζοβιτς 2-1
Ρόδρι 2-2
Μόντριτς 3-2
Μίκελ Μερίνο 3-3
Μάγιερ απόκρουση
Ασένσιο 3-4
Πέρισιτς 4-4
Λαπόρτ οριζόντιο δοκάρι
Πέτκοβιτς απόκρουση
Ντάνι Καρβαχάλ 4-5

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς – Γιουράνοβιτς (112’ Στάνισιτς), Σουτάλο, Έρλιτς, Πέρισιτς – Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς – Πάσαλιτς (60’ Πέτκοβιτς), Κράμαριτς (90’ Μάγιερ), Ιβανούσεκ (78’ Βλάσιτς).

Ισπανία (Λουίς Ντε λα Φουέντε): Ουνάι Σιμόν – Χεσούς Νάβας (90’+6’ Ντάνι Καρβαχάλ), Λε Νορμάντ (78’ λ. τρ. Νάτσο), Λαπόρτ, Τζόρντι Άλμπα – Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ (78’ Μίκελ Μερίνο) – Ασένσιο, Γκάβι (87’ Ντάνι Όλμο), Γιέρεμι Πίνο (66’ Φατί) – Μοράτα (66’ Χοσέλου).

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0