Football Talk

Κύπελλο Ελλάδος: 10 ιστορικά γκολ σε τελικούς που κανείς δεν πρέπει να… ξεχάσει (videos)

Κύπελλο Ελλάδος: 10 ιστορικά γκολ σε τελικούς που κανείς δεν πρέπει να… ξεχάσει (videos)

Σε έναν τελικό κρίνεται ένας τίτλος μέσα σε 90 λεπτά και ο σοφός λαός λέει πως «η ιστορία θυμάται μόνο τους νικητές». Κανείς όμως δεν πρόκειται να ξεχάσει αυτά τα 10 γκολ που έχουν μπει στους τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος.

Με τον θεσμό του κυπέλλου να είναι μόλις λίγες ώρες μακριά από την ολοκλήρωση του, καθώς ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι έτοιμοι να αναμετρηθούν στο Πανθεσσαλικό, αξίζει να θυμηθούμε μερικά από τα πιο ιστορικά και συνάμα αξέχαστα γκολ που έχουμε δει σε τελικούς όλα αυτά τα χρόνια.

Το BN Sports μάζεψε 10 τέρματα που άφησαν άναυδο το φίλαθλο κοινό που παρακολουθούσε το παιχνίδι είτε από τις κερκίδες του γηπέδου είτε από την άνεση του σπιτιού του.

BNSports.gr - Η «ραψωδία» του Μπεργκ, ο διασυρμός του ΠΑΟΚ και η...  τελευταία «πράσινη κούπα»! (video)

1. Βασίλης Χατζηπαναγής (Ηρακλής – Ολυμπιακός 1976)

Μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του Ελληνικού αθλητισμού, ο Βασίλης Χατζηπαναγής στον αγώνα της ζωής του απέναντι στον Ολυμπιακό, έδωσε το προβάδισμα στους Θεσσαλονικείς στην παράταση. Μετά από απανωτές τρίπλες μέσα στην «ερυθρόλευκη» περιοχή και με ένα πραγματικά άπιαστο τελείωμα στην κλειστή γωνία του Γκλέζου, ο Χατζηπαναγής έκανε το 3-2 στο 102ο λεπτό του παιχνιδιού. Ο Ηρακλής στο τέλος της βραδιάς κατάφερε να σηκώσει το μοναδικό κύπελλο στην ιστορία του επικρατώντας με 6-5 στην διαδικασία των πέναλτι.


2. Χρήστος Τερζανίδης (Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1977)

Μία σπουδαία προσωπικότητα στην μεγάλη ιστορία του ΠΑΟΚ στο 43ο λεπτό της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό ισοφάρισε σε 1-1 για τον «δικέφαλο του Βορρά». Ο Χρήστος Τερζανίδης αφού προσπέρασε επιδέξια τον τερματοφύλακα βρέθηκε αντιμέτωπος με ολόκληρη την άμυνα των «πρασίνων». Η επιλογή του Έλληνα μέσου ήταν η καλύτερη και ταυτόχρονα η πιο εντυπωσιακή. Με ένα εξαιρετικά εκτελεσμένο «τσίμπημα» της μπάλας την έστειλε πάνω από τα κεφάλια των αμυντικών και απευθείας στο τέρμα του Κωσταντίνου. Το γκολ αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό καθώς ο Παναθηναϊκός δευτερόλεπτα πριν την λήξη του αγώνα κατάφερε να βρει το νικητήριο γκολ.

3. Ντούσαν Μπάγεβιτς (ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1978)

Ο γνωστός σε όλους «Ντούσκο» είχε ανοίξει το σκορ απέναντι στον ΠΑΟΚ με μία κεφαλιά «δυναμίτη». Στο 50ο λεπτό ο Ντούσαν Μπάγεβιτς εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άψογη σέντρα του Παπαϊωάνου και με το κεφάλι «εκτέλεσε» τον ανήμπορο για να αντιδράσει Φορτούλα. Εκείνη η χρονιά ολοκληρώθηκε ιδανικά για την Ένωση κατακτώντας «double» το οποίο είναι και το τελευταίο στην ιστορία της.

4. Δημήτρης Τσιρώνης (Καστοριά – Ηρακλής 1980)

Ο επιθετικός της Καστοριάς σε έναν αγώνα που δεν θα ξεχάσει ποτέ στην ζωή του, πέτυχε το πρώτο από τα συνολικά τρία προσωπικά του γκολ στο 69ο λεπτό με άκρως θεαματικό τρόπο για το 3-1. Αφού απέφυγε έναν αμυντικό, πλάσαρε ιδανικά τον Παπαδόπουλο χωρίς να του αφήσει περιθώρια αντίδρασης. Ο Δημήτρης Τσιρώνης με αυτό το hat-trick έγραψε με «χρυσά» γράμματα το όνομα του σε έναν ιστορικό τελικό που ανέδειξε την Καστοριά ως την πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος.

5. Λάγιος Ντέταρι (Ολυμπιακός – ΟΦΗ 1990)

Ο Ούγγρος «σούπερ σταρ» του Ολυμπιακού χάρισε το κύπελλο στους «ερυθρόλευκους» πετυχαίνοντας το τελευταίο γκολ της αναμέτρησης στο 90’ διαμορφώνοντας και το τελικό 4-2. Η εξαιρετική τεχνική κατάρτιση του Λάγιος Ντέταρι του επέτρεψε να νικήσει τον προσωπικό του αντίπαλο και με ένα τρομερό σουτ να στείλει την μπάλα στα δίχτυα των Κρητικών.

6. Ριβάλντο (Ολυμπιακός – Άρης 2005)

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν περάσει ποτέ από τα Ελληνικά γήπεδα έβαλε και ένα από τα ομορφότερα γκολ που έχουμε δει ποτέ σε τελικό κυπέλλου. Ο Ριβάλντο στο 70ο λεπτό ξάφνιασε το Πουρλιοτόπουλο και όλους τους φιλάθλους στο γήπεδο καθώς από μία θέση όπου ο οποιοσδήποτε θα επιχειρούσε μία σέντρα, ο Βραζιλιάνος με ένα «φαλτσαριστό» σουτ έκανε με ανεπανάληπτο τρόπο το 2-0.

7. Νάτσο Σκόκο (Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2009)

Στον αδιαμφισβήτητα καλύτερο τελικό στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος, πέρα από οκτώ γκολ είχαμε και το «αριστούργημα» του Σκόκο που ισοφάρισε σε 4-4 και εφόσον ο αγώνας είχε ήδη οδηγηθεί στην παράταση. Υπέροχο «στοπάρισμα» της μπάλας με το στήθος και από πλάγια θέση νίκησε τον Νικοπολίδη, ο οποίος είχε μείνει «άγαλμα» στο σουτ του Αργεντινού. Μετά από 34 συνολικά εκτελέσεις πέναλτι, ο Ολυμπιακός εν τέλει κατάφερε να νικήσει σε έναν τελικό που όμοιο του δεν έχουμε και ούτε πρόκειται να ξανά δούμε.

8. Μάρκους Μπεργκ (ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2014)

Το σουηδικό «κανόνι» του Παναθηναϊκού ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στον τελικό του 2014 στην ευρεία νίκη των «πράσινων» επί του ΠΑΟΚ με 4-1. Το γκολ που στιγμάτισε βέβαια τον τελικό ήταν το δεύτερο από τα συνολικά τρία του Μάρκους Μπεργκ. Ενώ ο Σουηδός βρισκόταν από πλάγια θέση και όλοι περίμεναν μία σέντρα αυτός δεν δίστασε να επιχειρήσει το σουτ και δικαιώθηκε. Στο 50ο λεπτό ο Μπεργκ έκανε με εντυπωσιακό τρόπο το 2-0.

9. Τσόρι Ντομίνγκες (Ολυμπιακός – Ξάνθη 2015)

Γκολ «ποίημα» από τον Τσόρι Ντομίνγκες απέναντι στην… έκπληξη εκείνης της χρονιάς Ξάνθη. Ο Αργεντινός με ένα απίστευτο σλάλομ προσπέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και με ένα «καλοζυγισμένο» σουτ έκανε το 2-0 στο 63’. Παρά την προσπάθεια του Κυριακίδη η μπάλα «αναπαύθηκε» στα δίχτυα του… κλειδώνοντας και οριστικά τον τίτλο για τον Ολυμπιακό.

10. Τσούμπα Άκπομ (ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2019)

Πριν ακόμα «γκρεμίσει» την Championship με τις εμφανίσεις του ο Τσούμπα Άκπομ… καθάριζε για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Το πρώτο double στην ιστορία των «ασπρόμαυρων» είχε την υπογραφή του Άγγλου. Ο Άκπομ δευτερόλεπτα πριν την λήξη του ημιχρόνου πήρε την μπάλα από την εξαιρετική κούρσα του Πέλκα και με ανάποδο «ψαλιδάκι» την έστειλε στην εστία του Μπάρκα για το 1-0 που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

Άγγελος Κρεμαστός

 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0