Football Talk

Το αδιευκρίνιστο πρωτόκολλο του Covid, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και η αναπόφευκτη αναβολή!

Το αδιευκρίνιστο πρωτόκολλο του Covid, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και η αναπόφευκτη αναβολή!

Το χρονικό την εκρηκτικής έξαρσης του Covid στον Παναθηναϊκό, οι μάσκες της ΑΕΚ στο ντέρμπι της Λεωφόρου και η αναπόφευκτη αναβολή της αγωνιστικής στο επίκεντρο της Super League.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Ο κακός χαμός γίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (6/5) στη Super League, με τον Παναθηναϊκό να εντοπίζει πάνω από 20 κρούσματα Covid-19 ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές, αλλά και το επιτελείο του. Όπως είναι φυσικό, οι «πράσινοι» αιτήθηκαν στην διοργανώτρια αρχή την αναβολή της αναμέτρησης του Ολυμπιακός– Παναθηναϊκός που θα πραγματοποιούνταν την Κυριακή (7/5, 20:00). Το γεγονός αυτό δημιούργησε φυσικά αναστάτωση, καθώς η μια αναμέτρηση παίρνει «μπάλα» και τις υπόλοιπες (Άρης-ΑΕΚ, Βόλος-ΠΑΟΚ), λόγω του ότι όλες οι ομάδες αγωνίζονται την ίδια μέρα και την ίδια ώρα για λόγους διαφάνειας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και με τη σειρά. Να ξεκαθαρίσουμε πως ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα στην Super League που πραγματοποιεί επί καθημερινής βάσης μοριακό έλεγχο, με όποια οικονομική επιβάρυνση αυτό συνεπάγεται. Δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλη σημασία στο υγειονομικό κομμάτι και στην ατομική ευθύνη. Αυτό δεδομένα σημαίνει πως είναι απίθανο να ξεκινήσει μια ανεξέλεγκτη διασπορά εντός της ομάδας, διότι κάθε υποψία κρούσματος, όπως έχουμε διαπιστώσει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, απομονώνεται.

Το χρονικό ξεκινάει από την περασμένη Κυριακή (30/04) και το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Λίγες ώρες πριν την έναρξη του αγώνα φημολογούνταν πως η ομάδα του Αλμέιδα δεν θα είναι πλήρης και πως έχει χτυπηθεί από αρκετά κρούσματα κορωνοϊού. Οκέι, τρικ του προπονητή για να μην γνωρίζει ο αντίπαλος τις αδυναμίες και τα κομμάτια στα οποία θα χωλαίνει ο «δικέφαλος», ήταν η πρώτη σκέψη. Όταν ξεκίνησαν να έρχονται οι αποστολές στο Απόστολος Νικολαΐδης, μαζί με τους παίκτες οι οποίοι αναφέρονταν ως «νοσούντες», άρχισαν σιγά-σιγά και οι αμφιβολίες ή ακόμα και καχυποψίες.

Είναι μια πραγματικότητα πως σήμερα κανένα πρωτόκολλο δεν υποχρεώνει κανέναν να παραμείνει σε υποχρεωτική καραντίνα στο σπίτι, λόγω του Covid και πλέον όλα έχουν περάσει στο επίπεδο της ατομικής ευθύνης. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν πραγματικά την ημέρα του αγώνα υπήρχαν ενεργά κρούσματα στην ΑΕΚ και όλο αυτό θα πλανάται… για πάντα στο άγνωστο.

Η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου από του παίκτες της «ένωσης» με ιατρικές μάσκες όμως, μπορεί να πονηρέψει κάποιον ανυποψίαστο. Ιδίως, αν σκεφτούμε ότι πριν από τρεις ημέρες στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ στην OPAP Arena, ουδείς κάλυπτε το πρόσωπο του κατά την άφιξη της ομάδας στο γήπεδο. Μπορούμε μάλιστα αυτό να το παρατηρήσουμε και από τις παρακάμερες της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ.

*Φυσικά όσοι αναφέρθηκαν ως πιθανά κρούσματα covid βρέθηκαν όλοι στη Λεωφόρο

Τρεις μέρες μετά την εν λόγω αναμέτρηση, ανήμερα του αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ, στο πράσινο στρατόπεδο υπήρχαν μερικές πολύ ήπιες ενδείξεις πιθανών κρουσμάτων, αλλά όλα τα εργαστηριακά τεστ έβγαιναν αρνητικά. Προφανώς δεν μπορεί κάθε σύμπτωμα να συσχετίζεται με τον κορωνοϊό, καθώς θα μπορούσε να είναι ένα απλό κρύωμα ή οτιδήποτε άλλο. Δεν έπαιξε ο Παναθηναϊκός με την υγεία κανενός.

Την Πέμπτη (4/5) η ομάδα δεν έκανε προπόνηση, καθώς είχε ρεπό μετά την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ και συναντήθηκε ξανά στο Κορωπί την Παρασκευή (5/5) όπου στον καθιερωμένο έλεγχο για τους «πράσινους», προέκυψαν πάνω από 20 κρούσματα, τα οποία στην πλειονότητά τους, αφορούν ποδοσφαιριστές της ομάδας. Οι περιπτώσεις τους είναι είτε ασυμπτωματικές, είτε με ήπια συμπτώματα. Οι ενέργειες που ακολούθησαν ήταν αυτονόητες, όπως αυτονόητη είναι και η αναβολή της αγωνιστικής με πιθανή ημερομηνία τέλεσης της 9ης αγωνιστικής της Τετάρτη (10/5) και την 10η αγωνιστική ως ήταν αρχικά ορισμένη για τις 14 του Μαΐου. Επειδή είναι ακόμα πολύ νωρίς όμως και οι εξελίξεις τρέχουν από ώρα σε ώρα, δεν μπορούμε να συζητάμε από τώρα για νέες ημερομηνίες.

Όπως είναι φυσιολογικό, πλέον και στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που είναι σχεδόν απίθανο οι παίκτες του να μην ήρθαν σε επαφή! 

Οι κανονισμοί που επικαλείται το «τριφύλλι» από το άρθρο 11 την παράγραφο 5 και 6 του Κ.Α.Π.:

5. Η επιτροπή διοργανώσεων της ΕΠΟ και η εκάστοτε διοργανώτρια αρχή για τα επαγγελματικά και τα τοπικά πρωταθλήματα των ενώσεων με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. της ή του Προέδρου και του Αναπληρωτή Προέδρου / Αντιπροέδρου αυτής, μπορούν να αποφασίζουν την αναβολή αγώνων ή αγωνιστικών ημερών σε ειδικές περιπτώσεις ανωτέρας βίας. Αντιστοίχως με απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας μπορεί να αναστέλλεται η έναρξη ή η συνέχιση ενός πρωταθλήματος ή ακόμα και να διακόπτεται αυτό οριστικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζονται διατάξεις του παρόντος κανονισμού(SL).

6. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διοργανώτρια μπορεί να αλλάξει την ημέρα, την ώρα και το γήπεδο τέλεσης αγώνα, υποχρεούται όμως να ειδοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους και το αρμόδιο Τμήμα Τάξης τουλάχιστον σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από την εκ νέου ορισθείσα ώρα έναρξης του αγώνα. Το 48ωρο αρχίζει από την αποστολή της ειδοποίησης, με FAX ή ηλεκτρονική αλληλογραφία, από τη διοργανώτρια στους εμπλεκόμενους. Κατ' εξαίρεση για υγειονομικούς λόγους και μόνο όταν πρόκειται για την περίπτωση πανδημίας (Covid-19), η ανωτέρω προθεσμία δύναται να συντμηθεί περαιτέρω σε τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0