Football Talk

ΑΕΚ: Όλα σε μία κλωστή με κατάθεση ψυχής – Η πίεση, οι ευκαιρίες, η κριτική και ο «αστείρευτος» Ολυμπιακός

ΑΕΚ: Όλα σε μία κλωστή με κατάθεση ψυχής – Η πίεση, οι ευκαιρίες, η κριτική και ο «αστείρευτος» Ολυμπιακός

Τα πολλά που καλείται να νικήσει η ΑΕΚ για να πάρει αυτό το πρωτάθλημα και το παιχνίδι του Ολυμπιακού που θύμισε μία άλλη ομάδα που ήρθε στη Φιλαδέλφεια πριν κάποιους μήνες – Η δήλωση ακόμα και του Μπαρτζώκα που πρέπει να «διαβαστεί» σωστά απ’ όλους.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Δεν είναι εύκολο να ξεκινήσεις ένα κείμενο όταν τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα και κυρίως τόσο μπερδεμένα. Η ΑΕΚ πέταξε χθες άλλη μία ευκαιρία να πάρει τεράστιο προβάδισμα τίτλου, μετά το 0-0 με τον Ολυμπιακό. Όπως ευκαιρία πέταξε και στη Λεωφόρο, όπου ήταν καλύτερη από τον Παναθηναϊκό, αλλά λόγω ατυχίας δεν πήρε το ματς. Την Τετάρτη η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε να κερδίσει τον αμυντικό τρόπο που έπαιξε ο Ολυμπιακός, αλλά και το δικό της κακό εαυτό.

Ξέρετε, ο καθένας μας έχει φτιάξει… σενάρια σχετικά με το πώς ονειρεύεται να κλείσει αυτό το πρωτάθλημα. Ο ΑΕΚτζής έχει σκεφτεί φυσικά την ομάδα του πρωταθλήτρια κερδίζοντας τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο – όπως στις 7 Μάη του 1989, όπου τότε είχε κερδίσει τον Ολυμπιακό στην έδρα του και πήρε τον τίτλο. Μετά το 0-0 στη Λεωφόρο, περίμενε νίκη επί του Ολυμπιακού στη Φιλαδέλφεια και στραβοπάτημα του ΠΑΟ με τον ΠΑΟΚ. Το δεύτερο ήρθε, όχι το πρώτο!

Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση, γιατί χάθηκαν αυτές οι δυο ευκαιρίες. Δεν θα κρυφτώ. Όμως κακά τα ψέματα, δεν έχει τελειώσει ακόμα το πρωτάθλημα! Δεν γίνεται να έχει τελειώσει… Απομένουν άλλες δυο αγωνιστικές και όσο υπάρχει αυτή η λεπτή κλωστή που είναι έτοιμη να σπάσει μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, όντως το πρωτάθλημα θα κριθεί στο τέλος! Ταμείο θα γίνει στο τέλος. Πάντα στο τέλος πρέπει να γίνεται!

Ολυμπιακός όπως ο… Ατρόμητος στη Φιλαδέλφεια

Το γιατί δεν κατάφερε να κερδίσει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό σαφώς και έχει πολλές εξηγήσεις. Ποδοσφαιρικές εξηγήσεις: Ο Ολυμπιακός ήρθε στη Φιλαδέλφεια και έπαιξε άμυνα. Μαζική άμυνα και προσπαθούσε να χτυπήσει στην κόντρα. Και του βγήκε αυτό το παιχνίδι τόσο επιθετικά, όσο κυρίως αμυντικά. Πραγματικά αυτό το ματς μου θύμισε έντονα τον αγώνα της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο στη Φιλαδέλφεια πριν πολλούς μήνες. Θυμίζω, πως εκείνο το μεσημέρι, ο Ατρόμητος έβαλε για πρώτη φορά δύσκολα στην ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο. Έπαιξε με διπλή ζώνη άμυνας, τις γραμμές κοντά και έβγαλε σωστές αντεπιθέσεις, κάνοντας αρκετές φάσεις. Η ΑΕΚ τον λύγισε στις καθυστερήσεις με το πέναλτι που κέρδισε ο Μάνταλος και έβαλε ο Άμραμπατ – τώρα που το σκέφτομαι αυτό το ματς με τον Ατρόμητο και εκείνο με τον Ιωνικό στα Νίκαια είναι τα δυο μοναδικά παιχνίδια που η ΑΕΚ έχει κερδίσει στις καθυστερήσεις.


Η πίεση και η ατάκα του… Μπαρτζώκα

Ετσι λοιπόν, έπαιξε και ο Ολυμπιακός. Όπως ο Ατρόμητος πριν μερικούς μήνες στη Φιλαδέλφεια. Με καθυστερήσεις από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, με «πάγωμα» του ρυθμού, με διάταξη 4-1-4-1 εξουδετέρωσε το κάθετο παιχνίδι της ΑΕΚ και είχε τις στιγμές του μπροστά, καθώς διαθέτει παίκτες με αξία. Έπαιξε σωστά και βάση της δυναμικής του ο Ολυμπιακός (δεν είναι ομάδα πλέον που θα πάρει τη μπάλα και θα κάνει παιχνίδι) προσπαθώντας να «κλέψει» τη νίκη. Τελικά «έκλεψε» το βαθμό στη Φιλαδέλφεια.

Η ΑΕΚ είχε να αντιμετωπίσει πολλά πράγματα: Το σωματικό «άδειασμα» από το ματς της Λεωφόρου, την κούραση, την πίεση που έγινε εντονότερη όσο δεν ερχόταν ένα γκολ, την ίωση που ταλαιπώρησε πολλούς παίκτες και το κακό βράδυ πολλών. Δεν πήρε πράγματα η ΑΕΚ από τον καλά κλεισμένο Τσούμπερ, δεν πήρε από εδώ και καιρό ντεφορμέ Γκατσίνοβιτς, δεν πήρε από τον Άμραμπατ δημιουργικά, δεν πήρε από τον Γιόνσον, δεν πήρε γενικά από τη δεξιά της πλευρά επιθετικά, καθώς ο Μοχαμάντι έπαιξε τίμια και με αγάπη, όπως είπε ο Αλμέιδα, αναγκαστικά, ως δεξί μπακ, όμως δημιουργικά δεν μπορούσε να προσφέρει όσα χρειαζόταν η ομάδα.

Κι όμως η ΑΕΚ σε μία βραδιά που δεν ήταν ήρεμη, φρέσκια και τόσο… καλή έκανε τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες και παράλληλα βρήκε τρόπο να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να κάνει περισσότερες. Ο Λιβάι Γκαρσία ήταν μέσα σε όλες! Δεν τις έκανε γκολ! Έντονη κριτική για τον Λιβάι. Αντιλαμβάνομαι, νιώθω και αφουγκράζομαι την πικρία και τη δίψα όλων να ερχόταν έστω ένα γκολ, όμως λίγο… ηρεμία. Εδώ εμείς, οι απ’ έξω και οι παλμοί πάνε στον… Θεό. Ας σκεφτούμε λίγο και τους παίκτες. Είναι τέλος σεζόν, διακυβεύονται πολλά, η πίεση είναι τεράστια, παίζουν ανά τρεις ημέρες ντέρμπι, η ένταση των αγώνων όλων είναι στο… 101%, υπάρχουν ιώσεις, υπάρχουν χίλια δυο. Τα πόδια όλων είναι… 100 κιλά το ένα! Δεν είναι εύκολο παιδιά, αυτό που περνούν οι παίκτες, όλων των ομάδων, όχι μόνο της ΑΕΚ! Εδώ ο Μπαρτζώκας, τον άκουσα το μεσημέρι να προσπαθεί μέσω δηλώσεών του να βγάλει την πίεση και τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν για τον μπασκετικό Ολυμπιακό, λίγες ώρες μετά το μεγάλο καλάθι του Σλούκα και τη νίκη τους στην έδρα της Φενέρ. Η πίεση τι κάνει; Θολώνει το μυαλό! Δεν επιτρέπει να παρθούν σωστές αποφάσεις! Κι αυτό δεν είναι καλό! Είναι σοφό να διαβάζεις συμπεριφορές και λόγια από ανθρώπους επιτυχημένους σε αυτό που κάνουν και που δεν έχεις σχέση μαζί τους. Μπορείς να γίνεις πιο σωστός στη γενική σου κρίση.

Το πρόγραμμα των ντέρμπι

Σκεφτείτε, ειδικά η ΑΕΚ έχει παίξει με Ολυμπιακό για το Κύπελλο, μετά με Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα (και τα δυο ματς στο Καραϊσκάκη), μετά με τον ΠΑΟΚ στη Φιλαδέλφεια, μετά πήγε στη Λεωφόρο να παίξει με τον ΠΑΟ και αμέσως ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ξανά! Και τώρα πάει Χαριλάου! Ο Ολυμπιακός πριν το ματς με την ΑΕΚ είχε τον… Βόλο στο Καραϊσκάκη. Ο Παναθηναϊκός πριν την ΑΕΚ στη Λεωφόρο είχε επίσης τον Βόλο! Την θεωρητικά ομάδα που βγάζει λιγότερη ένταση στα παιχνίδια της. Η ΑΕΚ πριν τα ντέρμπι είχε… ντέρμπι!

Δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα όσα ζούμε και χαίρομαι γιατί στο γήπεδο ο κόσμος της ΑΕΚ την Τετάρτη και δεν άγχωσε την ομάδα περισσότερο απ’ όσο ήδη ήταν και στο τέλος υπήρξε χειροκρότημα, παρά την απογοήτευση που δεν ήρθε η νίκη. Δεν υπήρξε παίκτης που να μην έκανε κατάθεση ψυχής και δυνάμεων στο χορτάρι! Και θα είναι άδικος – για να μην πω τίποτε άλλο – όποιος δεν αναγνωρίσει ότι όλοι οι παίκτες δίνουν τα πάντα στο γήπεδο. Η μπάλα δεν μπήκε μέσα! Η ΑΕΚ έκανε 30 τελικές στα δυο ντέρμπι με ΠΑΟ και Ολυμπιακό μέσα σε τρεις ημέρες! Το ανησυχητικό είναι ότι δεν έβαλε ούτε ένα γκολ σε αυτές τις 30 τελικές!

Όμως παιδιά: Η ΑΕΚ που πέρυσι δεν βγήκε Ευρώπη έκανε τώρα, στο τέλος της σεζόν, 30 τελικές απέναντι στον περσινό Κυπελλούχο και φετινό διεκδικητή τίτλου ΠΑΟ  και τον τελευταία χρόνια πρωταθλητή Ολυμπιακό! Άλματα προόδου αυτή η ομάδα έχει κάνει! Τώρα παίζουν ρόλο οι λεπτομέρειες και το τελικό αποτέλεσμα! Τώρα η ΑΕΚ πάει Χαριλάου να παίξει με τον Αρη και την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό στο άδειο Καραϊσκάκη. Πρόβλεψη εννοείται δεν μπορεί να κάνω. Ένα πράγμα περιμένω μόνο: την ΑΕΚ να κερδίσει τον Άρη! Μόνο αυτό! Το μεγάλο «πρέπει» είναι αυτό: νίκη στο Χαριλάου. Από τώρα πάντως ακόμα και την Κυριακή η ΑΕΚ και ο ΠΑΟ να φέρουν στα ματς τους ίδια αποτελέσματα, την τελευταία αγωνιστική με τον Βόλο δεν θα πάω στη Φιλαδέλφεια έχοντας ως δεδομένο ότι έχει χαθεί το πρωτάθλημα! Και ο Παναθηναϊκός έχει τεράστια πίεση και κούραση. Και να ξέρετε κάτι: Όταν μία ομάδα που παίζει για τον τίτλο βρίσκει απέναντί της ομάδα… χαλαρή που δεν έχει τίποτα να χάσει ή την διαλύει ή «πνίγεται» στην πίεση. Ο ΠΑΟ τόσο με την ΑΕΚ όσο και με τον ΠΑΟΚ έδειξε στο γήπεδό του πολύ πιεσμένος. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την εικόνα πίεσης την έβγαλε στη Λεωφόρο. Στο Φάληρο θα είναι αλλιώς! Με τον Άρη στη Λεωφόρο τελευταία αγωνιστική ίσως είναι πάλι αλλιώς, αν θέλει πάλι μόνο νίκη… Το σίγουρο είναι ότι βλέπουμε ένα συγκλονιστικό πρωτάθλημα. Σπάνιο φινάλε. Θετική σκέψη και πάμε να δούμε τι θα γίνει…

ΥΓ: Πραγματικά ένα τεράστιο μπράβο στον Ολυμπιακό! Το εννοώ! Είναι σοκαριστικό το πόσο αστείρευτοι είναι που «γέννησαν» ξανά αφορμές να διαμαρτυρηθούν για τη διαιτησία του χθεσινού ματς! Ενας διαιτητής σούπερ σε όλα του κι όμως ο Ολυμπιακός κατάφερε να έχει παράπονα απ’ αυτόν! Δεν περίμενα ότι θα βρουν φάση να διαμαρτυρηθούν για χθες. Κι όμως ο αστείρευτος Ολυμπιακός βρήκε! Μπράβο τους. Είναι ταλέντο αυτό… Σπάνιο!

ΥΓ1: Κάτι και για τον Αλμέιδα και την κριτική που δέχθηκε επιλέγοντας τον Ζίνι αντί του Φαν Βέερτ! Παιδιά, πρώτα και πάνω απ’ όλα ψυχραιμία. Πριν ασκήσουμε κριτική, καλό είναι να περιμένουμε λίγο. Το παιδί ο Ζίνι μπήκε στις καθυστερήσεις και έπαιξε 5 λεπτά. Έβγαλε μία σέντρα λουκούμι, αυτό το διάστημα, και στην τελευταία ευκαιρία του Γκαρσία έκανε σωστά κίνηση χωρίς τη μπάλα και ήταν εκεί που έπρεπε περιμένοντας την πάσα από τον συμπαίκτη του να την σπρώξει στα δίχτυα. Μπορεί να το έχανε, όμως ήταν εκεί! Ο Αλμέιδα δεν είναι αλάνθαστος! Έχει κάνει λάθη, θα κάνει κι άλλα! Δεδομένο! Κραυγαλέα λάθη δεν έχει κάνει όμως! Κανείς εκ των προτέρων δεν ξέρει πως μπορεί να γραφτεί Ιστορία. Ούτε με τα «αν» επίσης γράφετε Ιστορία! Δεν έκανε κάποιο… τραγικό λάθος ο προπονητής χθες. Λαθάκια ναι μπορεί να έκανε κι αυτός. Εδώ όμως όλα κρίνονται σε μια κλωστή. Από ήρωας μπορεί να γίνει κάποιος μοιραίος σε λίγα δεύτερα μέσα! Όλα είναι αποφάσεις… Επίσης, θυμίζω κράξιμο σε Τσούμπερ πριν μήνες, ακόμα και σε Αραούχο για τις μεγάλες ευκαιρίες που έχασε. Είδατε τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά όταν παίρνουν αγάπη. Δεν γράφω για τον Μάνταλο, που τώρα κι αυτός πήρε ψυχολογία, είναι μέρος μίας πολύ καλής ομάδας και έχει αποδειχθεί καθοριστικός στο νέο του ρόλο. Τώρα στο «στόχαστρο» είναι ο Γκαρσία γιατί έχασε τις στιγμές του χθες και ο Αλμέιδα γιατί δεν έβαλε τον Φαν Βέερτ! Δεν είναι ώρα για τέτοια… Παρεμπιπτόντως γουστάρει πολύ τον Ζίνι ο Αλμέιδα! Γερό να είναι το παλικάρι και θα δούμε ωραία πράγματα απ’ αυτόν.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0