Football Talk

Μπέρνλι: Εξασφάλισε άνοδο στην Premier League νωρίτερα από ποτέ και ετοιμάζεται για τη μεγάλη πρόκληση (video)

Μπέρνλι: Εξασφάλισε άνοδο στην Premier League νωρίτερα από ποτέ και ετοιμάζεται για τη μεγάλη πρόκληση (video)

Η Μπέρνλι με… συνοπτικές διαδικασίες επιστρέφει στην Premier League και έγραψε ιστορία, εξασφαλίζοντας πιο γρήγορα από ποτέ την άνοδο από την ChampionshipΚαι πως να το μην το καταφέρει άλλωστε, όταν αποτελεί με διαφορά την καλύτερη ομάδα της κατηγορίας, χάρις τον Κομπανί...

Η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε την άνοδο στην Premier League από την Championship είναι πλέον γνωστή. Η Μπέρνλι ούτε ένα χρόνο μετά τον υποβιβασμό της στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Αγγλίας κατάφερε να εξασφαλίσει την επιστροφή της στα «σαλόνια».

Οι «κλάρετς» μετά τη νίκη τους επί της Μίντλεσμπρο εκτός έδρας με 2-1, αλλά και την απώλεια βαθμών της Λούτον (0-0 με τη Μίλγουολ) «καθάρισαν» οριστικά με την άνοδο. Το απίθανο στην επιτυχία της Μπέρνλι ωστόσο δεν είναι ότι απλά επιστρέφει στην Premier League, αλλά κατόρθωσε να το πετύχει εφτά αγωνιστικές πριν το φινάλε της Championship.


Καμία άλλη ομάδα από την περίοδο 2004/05 που το πρωτάθλημα μετονομάστηκε σε Championship δεν έχει προβιβαστεί τόσο νωρίς στη σεζόν! Για την ακρίβεια, η Μπέρνλι το πέτυχε πριν καν εμφανιστεί το «4» μπροστά από τον αριθμό της αγωνιστικής. Συνήθως μία ομάδα για να πάρει την άνοδο πρέπει να περιμένει μέχρι την 44η αγωνιστική. Το σύνολο του Κομπανί το πέτυχε στην 39η!

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (7/4) το ρεκόρ το «μοιράζονταν» τρεις ομάδες. Νιούκαστλ, Λέστερ και Ρέντινγκ είχαν εξασφαλίσει την άνοδο έξι αγώνες πριν το φινάλε. Πρώτη χρονικά οι «ρόγιαλς» τη σεζόν 2005/06, ακολούθως οι «καρακάξες» τη περίοδο 2009/10 και η πιο πρόσφατα οι «αλεπούδες» τη σεζόν 2013/14.

FtI6rplWcAsw3iv.jpg


Η ήττα, άγνωστη λέξη

Φυσικά, όποιος έχει παρακολουθήσει έστω και λίγο φέτος την Μπέρνλι δεν απορεί με το συγκεκριμένο κατόρθωμα. Οι «κλάρετς» παραμένουν αήττητοι στο πρωτάθλημα από τις 5 Νοεμβρίου, όταν μάλιστα σημείωσαν μόλις τη δεύτερη ήττα τους στη σεζόν. Το Τερφ Μουρ δε, το έχουν μετατρέψει σε «απόρθητο κάστρο», αφού σε 20 αγώνες εκεί έχουν 14 νίκες και 6 ισοπαλίες.

«Η δουλειά δεν έχει τελειώσει εδώ»

Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τη Μίντλεσμπρο, στα προφίλ της Μπέρνλι στα social media ανέβηκαν πανηγυρικές φωτογραφίες και δημοσιεύσεις. Το μήνυμα ωστόσο σαφές. «Η δουλειά δεν έχει τελειώσει εδώ».

Μπορεί η άνοδος από μόνη της να αποτελεί μία επιτυχία, αλλά στο Λάνκασιρ «διψούν» για ακόμα περισσότερα. Σαφώς η κατάκτηση του τίτλου τη φετινή σεζόν είναι ένα από αυτά. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν πρόκειται να αργήσει ιδιαίτερα, αφού η Μπέρνλι είναι στο +11 από τη 2η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Έτσι, χρειάζεται δέκα βαθμούς στις εφτά επόμενες αγωνιστικές για να το πετύχει, ενώ οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν στο Τερφ Μουρ τη Δευτέρα (10/4). Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι με νίκη οι «κλάρετς» θα πάρουν… εξάποντο, αφού παράλληλα θα «κόψουν» τρεις βαθμούς από τις «λεπίδες».

Βέβαια, η «δουλειά» δεν αφορά μονάχα τον τίτλο στην Championship, αλλά και την παρουσία της Μπέρνλι στην Premier League από την επόμενη σεζόν. Στον σύλλογο δε θέλουν να επιστρέψουν στις… βαρετές σεζόν του παρελθόντος, αλλά να κάνουν το «κάτι παραπάνω». Και σε αυτό πιστεύουν πολύ στον Βενσάν Κομπανί.

Η αναμόρφωση της Μπέρνλι έχει… ονοματεπώνυμο

Όταν ο Βενσάν Κομπανί ανέλαβε τις τύχες της Μπέρνλι, λίγοι περίμεναν ότι θα έφερνε αυτά τα αποτελέσματα. Ο Βέλγος, που τη Δευτέρα (10/4) θα σβήσει 37 κεράκια στην τούρτα, προπονητικά δεν είχε να επιδείξει κάτι σπουδαίο, αφού πριν τους «κλάρετς» είχε ένα αποτυχημένο πέρασμα από την Άντερλεχτ.

Με την Μπέρνλι όλα είναι διαφορετικά όμως. Ο Κομπανί έχει αλλάξει άρδην την ταυτότητα της ομάδας μέσα στο χορτάρι. Μέχρι πρότινος, η φανέλα των «κλάρετς» ήταν συνυφασμένη με ένα άτεχνο και «άγαρμπο» ποδόσφαιρο. Βαθιά μπαλιά και… άγιος ο Θεός. Αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Ο Κομπανί φρόντισε να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος στην ανάπτυξη της ομάδας και παρουσιάζει μία φανταστική εικόνα στο γήπεδο. Κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται στους αριθμούς. Οι «κλάρετς» διαθέτουν τόσο την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας με 76 γκολ, όσο και την καλύτερη άμυνα, με 30 παθητικό.

Σίγουρα στην Premier League τα πράγματα δεν θα είναι το ίδιο ευνοϊκά για να πετύχει ανάλογα νούμερα. Ωστόσο στην Μπέρνλι δηλώνουν έτοιμοι για τη μεγάλη πρόκληση που εμφανίζεται μπροστά τους. Όσο για τον Κομπανί, τα είπε όλα ο Γκουαρδιόλα. «Ο Βενσάν μία ημέρα θα γίνει προπονητής στη Μάντσεστερ Σίτι. Η μοίρα το έχει γραμμένο».

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0