Football Talk

ΑΕΚ: Οι λόγοι που έχασε στην Τούμπα, οι επιλογές του Αλμέιδα και η… επικοινωνία

ΑΕΚ: Οι λόγοι που έχασε στην Τούμπα, οι επιλογές του Αλμέιδα και η… επικοινωνία

Το ΠΑΟΚΑΕΚ έχει ξεκάθαρη ανάγνωση και για τα αγωνιστικά και τις αποφάσεις του διαιτητή – Όπως ξεκάθαρη ανάγνωση έχει και η στάση Ολυμπιακών και Παναθηναϊκών για όσα έγιναν σε ένα ακόμη παιχνίδι της ΑΕΚ.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Έχει πολύ απλή ανάγνωση στο ματς της Τούμπας. Όλα ήταν ξεκάθαρα στο ΠΑΟΚΑΕΚ: Από τα αγωνιστικά, μέχρι τις διαιτητικές αποφάσεις και τα… επικοινωνιακά που ακολούθησαν τον αγώνα. Ας τα πάρουμε κάπως από την αρχή χρονικά.

Η ΑΕΚ πήγε σε αυτό το ματς με σαφή στόχο και πάλι να κάνει το παιχνίδι της. Η αλήθεια είναι πως η ομάδα μετά την επιστροφή από το Μουντιάλ δεν παίζει το ίδιο ποδόσφαιρο που έπαιζε πριν τη διακοπή. Λογικό! Όπως λογικό είναι να περιμένουμε να ξαναδούμε στη συνέχεια αυτή την ομάδα που απολαύσαμε μέχρι τον Νοέμβρη… Από την άλλη, χωρίς να παίζει την μπαλάρα που βλέπαμε μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου (εξαιρουμένου του αγώνα με τον Παναιτωλικό στη Φιλαδέλφεια) η ΑΕΚ σε όλα της τα παιχνίδια είναι καλύτερη των αντιπάλων της, στο μεγαλύτερο διάστημα των αγώνων. Αυτό το διάστημα έχει χάσει από τον ΠΑΣ στα Ιωάννινα και από τον ΠΑΟΚ χθες στην Τούμπα. Όλα τα άλλα εύκολα ή δύσκολα τα έχει κερδίσει. Το πρόσημο, δηλαδή, για μία ομάδα που φτιάχνεται εδώ και μόλις 8 μήνες (γιατί κάποια πράγματα τα ξεχνάμε) είναι θετικό.

Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του έπαιζε το τελευταίο του χαρτί στο πρωτάθλημα. Αν έχανε το ματς θα έμεινε λογικά εκτός τίτλου. Μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι. Κρατούσε μπάλα δηλαδή και στο 15’ βρήκε το γκολ με τον Νάρεϊ, στην πρώτη του τελική. Ένα γκολ που ξεκίνησε από την τεράστια ΠΑΙΚΤΑΡΑ που λέγεται Κωνσταντέλιας και ολοκληρώθηκε με τύχη. Έγινε το 1-0 και από εκεί και μετά η ΑΕΚ έβγαλε αντίδραση. Αν και ήταν εμφανές ότι κάποια πράγματα στη δημιουργία, αλλά και στην ένταση (χάθηκαν πολλές δεύτερες μπάλες στον άξονα), δεν έβγαιναν, η ΑΕΚ ήταν αυτή που έπαιζε πιο ορθολογικό ποδόσφαιρο και ήθελε να γίνει το αφεντικό. Την διαφορά την έκανε ο Κοτάρσκι με δυο μεγάλες επεμβάσεις του στο πρώτο ημίχρονο κι άλλες δυο μεγαλύτερες στην επανάληψη. Η ΑΕΚ ήξερε και το ένιωθες πως ακόμα και γκολ στο 90’ να έβρισκε, κάνοντας έστω και τότε το 1-2, ήταν ικανή να γυρίσει το ματς! Κρατήστε αυτό για το μέλλον…

Ο Κοτάρσκι και ο Αθανασιάδης

Στο δεύτερο ημίχρονο και πάλι η ΑΕΚ μπήκε στο γήπεδο για να επιβληθεί το αντιπάλου. Το έκανε ως ένα βαθμό. Όμως ήρθε το 2-0 κόντρα στη ροή του αγώνα, με το λάθος του Αθανασιάδη να μην βγει να καθαρίσει το γέμισμα και την κακή συμπεριφορά του Σιμάνσκι, ο οποίος αφήνει τον Κουλιεράκη να πατήσει γερά στο έδαφος και να τον κερδίσει στον αέρα.

Το πρόβλημα της ΑΕΚ; Η αναποτελεσματικότητα. Δεν εμφανίστηκε μονο χθες στην Τούμπα. Είναι φαινόμενο που υπήρχε και πριν τον Νοέμβρη. Βελτιώθηκε κάπως στα τελευταία παιχνίδια η αλήθεια είναι, όμως εμφανίστηκε πάλι σε αυτό το ματς. Μία… μέτρια ΑΕΚ, χωρίς μεγάλη ουσία στο παιχνίδι της, με αρκετούς παίκτες σε μέτρια βραδιά, έκανε 16 τελικές και δεν σκόραρε. Απ’ αυτές τις 16 τελικές, βέβαια και για να τα λέμε όλα, κραυγαλέα ευκαιρία είδαμε προς το τέλος του αγώνα. Τι δείχνουν τα παραπάνω; Πως η ΑΕΚ του Αλμέιδα ακόμα και όταν δεν είναι στα… ντουζένια της, καταφέρνει να βγάζει πράγματα στο γήπεδο που την κάνουν ανώτερη του αντιπάλου. Χθες ο ΠΑΟΚ έκανε τέσσερις τελικές, οι δυο στην εστία και βρήκε δυο γκολ. Η ΑΕΚ έκανε 16 τελικές, οι πέντε στην εστία και δεν βρήκε κανένα γκολ. 2-0 το τελικό σκορ!

Για τα δυο κεντρικά χαφ και τον Αλμέιδα

Πάμε λίγο στον Αλμέιδα. Η επιλογή του να παίξει σε ένα ακόμα παιχνίδι με ΣιμάνσκιΓιόνσον κρίθηκε λογική. Και έχει λογική. Σε ένα ακόμη ντέρμπι με αυτούς τους δυο στον άξονα δεν δέχθηκε πολλές φάσεις από τον αντίπαλο. Πάντα κάτι κερδίζεις και πάντα κάτι χάνεις. Ο Γκατσινοβιτς θαρρώ πως σύντομα θα πάρει ξανά φανέλα βασικού. Είναι από τους πιο επιδραστικούς παίκτες που έχει η ΑΕΚ μπροστά. Γενικά, απ’ όσο ξέρουμε τον Αλμέιδα, όλα αυτά τα ματς, οι επιλογές, τα λάθη και τα σωστά που βγάζει η ομάδα, είναι πολλά μαθήματα που τα λαμβάνει ενόψει των πλέι οφ. Εκεί που θα δούμε, ελπίζουμε δηλαδή, μία πιο απρόβλεπτη, «φρέσκια» και πιεστική ΑΕΚ. Εμπιστοσύνη και πίστη σε αυτό που έχει σχεδιάσει ο προπονητής στο μυαλό του… Και να ξέρετε είναι όμορφα πράγματα. Το θέμα φυσικά είναι να βγουν και στους περισσότερες αγώνες. Με ΣιμάνσκιΓιόνσον λοιπόν, η ΑΕΚ και στα ντέρμπι δε δέχεται φάσεις πολλές από τον αντίπαλο. Χάνει βέβαια στη δημιουργία που έδινε ο Πινέδα στον άξονα. Δεκτό. Όμως ακόμα κι έτσι, η ομάδα φτάνει στο μέσο όρο των τελικών της ανά ματς που είναι 16+! Ε, από εκεί και πέρα ρόλο παίζει η αποτελεσματικότητα. Στα επόμενα ματς θα λείψει ο ντεφορμέ Σιμάνσκι σε δυο αγώνες και ο Αραούχο σε ένα λόγω καρτών. Θα δούμε κάποια άλλα πράγματα που μπορεί να αλλάξουν κάπως την εικόνα… Και κάτι για τον Αθανασιάδη: πρέπει να πάρει λίγο τα πάνω του ψυχολογικά, γιατί τείνει να γίνει συνήθεια στα τελευταία παιχνίδια η κακή συγκέντρωση που έχει σε κομβικές φάσεις. Επιβάλλεται να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη όλης της ομάδας.

Η αποβολή του Ιγκανσον που δεν δόθηκε ούτε φάουλ στην ΑΕΚ!

Αυτά ήταν αγωνιστικά του χθεσινού αγώνα. Ξεκίνησα έτσι, γιατί δόξα τω Θεώ στην ΑΕΚ, θέλουμε και βάζουμε πρώτα απ’ όλα το αγωνιστικό σκέλος. Όμως μέσα σε κάθε αγώνα, δυστυχώς ρόλο παίζουν και κάποιες διοικητικές αποφάσεις. Η ΑΕΚ στο ημίχρονο φώναξε για δυο κόκκινες που δεν δόθηκαν σε παικτες του ΠΑΟΚ. Στο πάτημα του Ολιβέιρα στον Αραούχο και στο χτύπημα με τον αγκώνα του Ιγκανσον στον λαιμό του Γκαρσία, τον οποίο σταμάτησε από το να βγει τετ α τετ. Στη φάση του Ολιβέιρα, δεν θεωρώ ότι ήταν εσκεμμένο το πάτημα στον Αραούχο. Προσπάθησε αποφύγει το τάκλιν του Σέρχιο και δεν είχε που να πατήσει μετά. Από μία κίτρινη στον καθένα θα ήταν η πιο σωστή απόφαση. Για τον Ιγκανσον είναι εντυπωσιακό που δεν δόθηκε καν φάουλ υπέρ της ΑΕΚ! Ήξερε ο διαιτητής πως αν έδινε φάουλ θα έπρεπε να βγάλει κόκκινη στο 26’ στον αρχηγό του ΠΑΟΚ! Ήταν σαφές πως έπαιξε έδρα ο Νορβηγός Έσκας, όπως και ο Δανός Ρέντερ που ήταν στο VAR. Για τρίτο ντέρμπι, μετά από αυτό με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη οι κρίσιμες αποφάσεις δόθηκαν υπέρ των γηπεδούχων και κατά της ΑΕΚ… Κι όμως βγαίνουν «αντικειμενικοί» και κάποια γνωστά Μέσα και πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα κάνοντας κριτική στην ΑΕΚ! Για τον Λουτσέσκου πλέον και όσα λέει, λυπηθείτε τον εαυτό σας και μην δίνετε βάση… Βρίσκει και κάνει το κομμάτι του.

Ένα πράγμα τους ενδιαφέρει

Ολο αυτό το επικοινωνιακό παιχνιδάκι σε προσωπικό επίπεδο το θεωρώ γραφικό και αστείο. Δυστυχώς, όμως στην Ελλάδα παίζει τεράστιο ρόλο. Γι’ αυτό και οι αντίπαλοι της ΑΕΚ έχουν τα Μέσα να περνούν τη γραμμή τους κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό. Η ΑΕΚ είναι πίσω σε αυτή την ιστορία! Όμως βλέποντας μετά το ματς της Τούμπας εκτός από τον νικητή ΠΑΟΚ να πανηγυρίζουν Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί, δείχνουν ξανά ότι η ΑΕΚ δίνει μία τεράστια μάχη απέναντι σε όλους και τα πάει καλά ως τώρα… Είναι σαφές πως οι αντίπαλοί της την ΑΕΚ υπολογίζουν περισσότερο, αφού με αυτή την ασχολούνται κάθε τρεις και λίγο. Πανηγυρίζουν τις ήττες της και τις αποφάσεις των διαιτητών εις βάρος της. Εδώ χωρίς ίχνος σοβαρότητας απαιτούσαν από την ΑΕΚ να παίξει παιχνίδι όπου τα δοκάρια ήταν κοντά! Δεν τους ενδιαφέρει να παιχθεί το πρωτάθλημα σε ίσους όρους και ποιος θα το πάρει… Η ΑΕΚ να μην το πάρει τους ενδιαφέρει! Την ΑΕΚ έχουν στόχο! Οι… επικοινωνιολόγοι έτσι. Όχι ο απλός φίλαθλος λογικός κόσμος κάθε ομάδων, φυσικά. Γι’ αυτό κι αυτό το νταμπλ θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία της ΑΕΚ! Γι’ αυτό κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας: μην ακούτε τι λένε και τι γράφουν οι επικοινωνιολόγοι. Αντικειμενικοί και μη. Μη χαλιέστε με τις αντίπαλες… φωνές , οι οποίες σίγησαν για την κροτίδα που έπεσε στο πόδι του Άμραμπατ. Κακώς είχε πέσει η κροτίδα στον Μπρινιόλι, κακώς και στον Άμραμπατ. Κακώς όλες οι συμπεριφορές αυτές. Υποκρισία όμως δεν είναι στη μία περίπτωση να γίνεται ο κακός χαμός και στην άλλη μία απλή αναφορά; Υποκρισία είναι! Τέλος πάντων... Καθαρή συνείδηση να έχετε. Οπως την έχει η ΑΕΚ.
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0