Football Talk

Η ανωτερότητα της ΑΕΚ στο ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό, μέσα από αριθμούς!

Η ανωτερότητα της ΑΕΚ στο ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό, μέσα από αριθμούς!

Η ΑΕΚ με το γκολ του Ορμπελίν Πινέδα ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι κορυφής με τον Παναθηναϊκό για την 17η αγωνιστική της Super League, σε ένα παιχνίδι που η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ήταν ανώτερη στο μεγαλύτερο διάστημα και οι αριθμού του αγώνα το  αποδεικνύουν περίτρανα.

Μια στιγμή έμπνευσης του Ορμπελίν Πινέδα λίγα λεπτά μετά την συμπλήρωση της μιας ώρα παιχνιδιού, ήταν αρκετή για να δώσει στην ΑΕΚ τη νίκη στο ντέρμπι κορυφής της 17ης αγωνιστικής απέναντι στον Παναθηναϊκό και να μειώσει την διαφορά από την κορυφή στους τέσσερις βαθμούς.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ματίας Αλμέιδα διαφοροποίησε το σχέδιο του για το παιχνίδι με τους «πράσινους» παρουσιάζοντας μια ομάδα με προσήλωση στα αμυντικά της καθήκοντα και χωρίς την υψηλή ένταση και πίεση στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού. Κάτι τέτοιο όμως, δείχνει πως ο Αργεντινός δεν έχει μόνο ένα πλάνο αλλά στηρίζεται και σε άλλες επιλογές, ανάλογα με τις συνθήκες του παιχνιδιού και όπως φαίνεται, οι αριθμοί τον δικαιώνουν στον απόλυτο βαθμό.

Συγκεκριμένα, οι «κιτρινόμαυροι» παρότι δεν ήταν τόσο εμφατικοί στο κομμάτι της πίεσης ανέκτησαν την μπάλα 97 φορές, εκ των οποίων οι 26 έγιναν ψηλά, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί του Παναθηναϊκού ήταν 69 ανακτήσεις και πέντε ψηλότερα στον αγωνιστικό χώρο.

Επιπλέον, άφησε τον Παναθηναϊκό στο 44% στην κατοχή της μπάλας με την ΑΕΚ να φτάνει στο 55%, ενώ το «τριφύλλι» άλλαξε διψήφιο αριθμό συνεχόμενων μεταβιβάσεων μόλις μια φορά. Ενδεικτικό του παραπάνω επιτεύγματος,  είναι ότι ο μέσος όρος του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα είναι 12,8 μεταβιβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και η ΑΕΚ δεν βρέθηκε στο καλύτερο της βράδυ όσον αναφορά την δημιουργία, υπερείχε σε τελικές με 15 (τις 4 εντός εστίας) έναντι 6 (1 εντός εστίας) με τον δείκτη τον xGoals να είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της με 1,89 έναντι 0,50. Επίσης, η ΑΕΚ μέτρησε συντριπτικά πολύ περισσότερες πάσες στο τελευταίο τρίτο του αντιπάλου με 45 (76%), ενώ οι «πράσινοι» είχαν 32 (66%). Ταυτόχρονα, στο ντέρμπι η Ένωση είχε 30 συνολικά ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, κόντρα σε μια ομάδα που δεχόταν μόλις 10 (!) κατά μέσο όρο στο φετινό πρωτάθλημα.

 

Τέλος, να συνυπολογίσουμε ότι η ΑΕΚ παρατάχθηκε σε αυτό το παιχνίδι χωρίς τέσσερις συνολικά παίκτες, τους Ρότα, Μοχαμάντι, Γκατσίνοβιτς και Ελίασον που λογίζονται ως βασικοί και παρά την απουσία τους, κατάφερε να παρουσιάσει μια καλή αγωνιστική εικόνα, να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης και να μειώσει την διαφορά από τον πρωτοπόρο, Παναθηναϊκό στους τέσσερις πόντους.

Χρήστος Λόης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0