Football Talk

Μπαρτσελόνα: Τα οικονομικά θέματα παραμένουν και βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον της

Μπαρτσελόνα: Τα οικονομικά θέματα παραμένουν και βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον της

Μπορεί ο ερχομός του Ζουάν Λαπόρτα να έδωσε μια μικρή πνοή στην Μπαρτσελόνα, αλλά τα οικονομικά της προβλήματα παραμένουν κάτι που σημαίνει πως το μέλλον της παραμένει αβέβαιο. Το BN Sports γράφει για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι «μπλαουγκράνα».

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Η ερώτηση στον Ζόρντι Κρόιφ ήταν ξεκάθαρη. Η Μπαρτσελόνα θα αποκτήσει ποδοσφαιριστή κατά την διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου; Η απάντηση του αθλητικού διευθυντή των «μπλαουγκράνα» δεν άφησε πολλά περιθώρια συζήτησης. «Τα όνειρα είναι δωρεάν, αλλά οι ποδοσφαιριστές όχι. Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση οικονομικά».

Τα χρέη των Καταλανών αγγίζουν το ένα δις ευρώ και παρόλα αυτά το καλοκαίρι ξόδεψαν πάνω από 150 εκατ. ευρώ σε νέους παίκτες (Λεβαντόφσκι, Κουντέ, Ραφίνια). Το πλάνο του Λαπόρτα ήταν η δημιουργία μιας νέας ομάδας η οποία θα εδραιωθεί στην κορυφή τόσο της Ισπανίας όσο και της Ευρώπης, ένα πλάνο που θα απέφερε και τα αντίστοιχα οικονομικά κέρδη στον σύλλογο. Ο πρόωρος αποκλεισμός όμως από την φάση των ομίλων του Champions League ανέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα τεράστια οικονομικά θέματα που υπάρχουν στον σύλλογο.

Το ετήσιο οικονομικό σχέδιο που υπέβαλε η Μπαρτσελόνα στη La Liga το προηγούμενο καλοκαίρι βασιζόταν στο ότι η ομάδα του Τσάβι θα έφτανε το λιγότερο στα προημιτελικά του Champions League κερδίζοντας παράλληλα και το πρωτάθλημα στην Ισπανία. Ο πρόωρος αποκλεισμός όμως άφησε ήδη μια τρύπα 25 εκατ. ευρώ στους «μπλαουγκράνα» για την φετινή σεζόν κάτι που σημαίνει πως αν δεν βρεθεί αυτό το ποσό μέχρι το καλοκαίρι τότε η επόμενη αγωνιστική περίοδος θα επιφέρει επιπλέον προβλήματα στην ομάδα.

laporta-lewa.jpg

Το γεγονός αυτό αναγκάζει την Μπαρτσελόνα να στραφεί σε άλλου τύπου λύσεις για να μπορέσει να καλύψει την χασούρα. Μια τέτοια λύση θα ήταν να μειωθούν τα μεγάλα συμβόλαια με την αποχώρηση ποδοσφαιριστών που ναι μεν έχουν γράψει την δική τους ιστορία στον σύλλογο, αλλά πλέον βρίσκονται στην δύση της καριέρας τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Πικέ ο οποίος αποφάσισε να τερματίσει την καριέρα του παρότι είχε άλλο 1,5 χρόνο συμβόλαιο. Ο Πικέ ήταν από τους πιο υψηλά αμειβομένους παίκτες και το τέλος της καριέρας του σήμαινε πως η Μπαρτσελόνα θα γλιτώσει μαζί με παλιές οφειλές από τις οποίες παραιτήθηκε ο πρώην πια αρχηγός της, ένα ποσό που θα αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ. Το θέμα είναι ότι το ποσό αυτό θα φανεί στον ισολογισμό της επόμενης σεζόν και όχι της φετινής κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να γίνουν και άλλες κινήσεις όπως οι αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών που δεν αποτελούν βασικά στελέχη για τον Τσάβι

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται ο εκ των αρχηγών και ο πιο παλιός μετά το τέλος του Πικέ, Σέρχιο Μπουσκέτς ο οποίος δεν έχει κρύψει την επιθυμία να αγωνιστεί στο MLS και στο «Καμπ Νου» δεν θα έλεγαν όχι σε μια αποχώρηση από τώρα ώστε να εξοικονομηθεί το συμβόλαιο του αλλά κυρίως αυτά που του χρωστάει ο σύλλογος από παλιότερες χρονιές.

Αν τελικά ο Μπουσκέτς παραμείνει, τότε οι Καταλανοί θα προσπαθήσουν να πουλήσουν τον Ντε Γιόνγκ παρότι ο Ολλανδός δεν έχει εκφράσει καμία επιθυμία αποχώρησης. Στην Μπαρτσελόνα έχουν βάλει και ποσό πώλησης που φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ κι ευελπιστούν πως κάποια αγγλική ομάδα θα τα δώσει. Μια άλλη περίπτωση για πώληση τον Ιανουάριο είναι ο Ντεπάι, για τον οποίο επίσης υπάρχει ενδιαφέρον από το Νησί. Την ίδια ώρα υπάρχουν και οι δανεικοί όπως οι Λενγκλέ και Ουμτιτί όπου υπάρχει οψιόν αγοράς. Το πρόβλημα όμως και για τους τέσσερις είναι ότι η Μπαρτσελόνα δεν έχει το πάνω χέρι. Και αυτό γιατί ο Ντε Γιόνγκ δεν επιθυμεί να φύγει, ενώ ο Ντεπάι μένει ελεύθερος το καλοκαίρι και κρατάει την τύχη στα χέρι του. Όσον αφορά τους δανεικούς κανένας τους δεν έχει δείξει με την παρουσία τους πως ο δανεισμός τους θα γίνει κανονική μεταγραφή.

Την ίδια ώρα οι νέοι κανόνες της La Liga ως προς το ανώτατο όριο αποδοχών των συλλόγων κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο της Μπαρτσελόνα, η οποία μαζί με την Ρεάλ Μαδρίτης δεν τους ψήφισαν αφού βρίσκονται σε διαμάχη με την Λίγκα.

Στους νέους κανόνες που ψηφίστηκαν το Νοέμβριο απαγορεύεται πλέον κάποια ομάδα να πουλήσει ποσοστό μελλοντικών τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων και να χρησιμοποιήσουν άμεσα τα λεφτά από την αγοροπωλησία στο υπάρχον προϋπολογισμό ή σε αυτόν της επόμενης σεζόν, όπως ο έκανε ο Λαπόρτα με την επανεκλογή του. Αν κάποιος σύλλογος κάνει ένα τέτοιο deal, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ποσό που δεν θα ξεπερνά το 5% του συνολικού ετήσιου τζίρου του σε νέους παίκτες. Οτιδήποτε άλλο προκύψει από την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα πρέπει να δαπανηθεί με άλλους τρόπους όπως για την εξόφληση χρεών ή σε έργα στην αναμόρφωση του γηπέδου.

Το σκεπτικό της Λίγκας είναι ότι εάν ένας σύλλογος πουλήσει το γήπεδο ή το προπονητικό του γήπεδο, θα χρειαστεί να αγοράσει ή να νοικιάσει άλλο, επομένως τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν πρέπει να διατηρηθούν για αυτόν τον σκοπό. Αυτό γίνεται για να σταματήσουν οι διευθυντές ή τα στελέχη να «δανείζονται από το μέλλον» και στη συνέχεια το πρόβλημα να πηγαίνει στον επόμενο πρόεδρο όπως έκανε ο Μπερτομέου φέρνοντας σε αυτή την θέση τον Λαπόρτα που ανέλαβε στην θέση του.

barcelona_1.jpg

Παράλληλα, πλέον όποια ομάδα που έχει ξεπεράσει τον προϋπολογισμό της δεν θα μπορεί να αυξήσει τις αποδοχές ενός παίκτη παραπάνω από 25% . Αυτό έκανε η Μπαρτσελόνα η οποία στις συμφωνίες της έδινε ένα μικρό ποσό στο πρώτο χρόνο συμβολαίου και στα επόμενα αύξανε κατά μεγάλο ποσοστό τις ετήσιες αποδοχές του ποδοσφαιριστή. Εκτός όμως από τα άσχημα από τους νέους κανόνες υπάρχουν και καλά νέα για την ομάδα του Τσάβι, αφού θα είναι πιο εύκολα να πουληθεί κάποιος ποδοσφαιριστής που κοστίζει πολλά, καθώς η La Liga δεν θα κάνει τους συλλόγους να αναλάβουν την πλήρη «απώλεια» στο αποσβεσμένο κόστος μεταγραφής εκ των προτέρων.

Στόχος της La Liga είναι με τις αλλαγές αυτές να μην φτάσουν οι ισπανικοί σύλλογοι να χρωστάνε τόσα λεφτά όπως η Μπαρτσελόνα και να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα στο ισπανικό ποδόσφαιρο, την ώρα που οι «μπλαουγκράνα» κάνουν λόγο για φωτογραφικούς νόμους επί της ίδιας επειδή ο Ζουάν Λαπόρτα ήταν από τους πρωτεργάτες της European Super League.

Με η χωρίς τις αλλαγές το τεράστιο πρόβλημα με τους μισθούς παραμένει στο «Καμπ Νου». Φέτος τα χρήματα σε μισθούς αυξήθηκαν κατά 27%  αγγίζοντας τα 665 656 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως την εμποδίζει να κάνει και άλλα πράγματα όπως να δηλώσεις τις ανανεώσεις της επόμενης σπουδαίας γενιάς όπως είναι οι Γκάβι, Αραούχο και Μπαλντέ. Για τον λόγο αυτό η μοναδική λύση αυτή την στιγμή ώστε το club να πάρει μια ανάσα είναι η πώληση των παλιών ή αυτών που δεν υπολογίζονται ώστε να μπορέσει να δηλώσει τις ανανεώσεις αλλά κυρίως να καταφέρει να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών, κάτι που σημαίνει πρωτάθλημα και πλέον καμία άλλη αποτυχία στην Ευρώπη, κυρίως στο Champions League.  Σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον για την Μπαρτσελόνα απλά θα είναι δυσοίωνο.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0